Jump to content

Барух Ашлаг - За другарството


Recommended Posts

Барух Ашлаг

СТАТИИ ЗА ГРУПАТА

За другарството

Ще те помоля още, да се постараеш с всички сили да укрепиш любовта на другарите, да измислиш различни начини да увеличиш любовта между членовете на групата, да изчистиш егоистичните стремежи, защото те водят до ненавист, а между работещите заради Твореца не може да има никаква ненавист, а напротив – милосърдие и голяма любов.

Й. Ашлаг. „При хахам, писма”, стр. 54.

Всичко лошо, което се случва с вас, става заради неизпълняването на моята молба: да положите по-големи усилия в любовта към другарите, необходимостта от което ви обясних на всичките 70 езика, че това е достатъчно, за да бъдат поправени всички ваши недостатъци.

Й. Ашлаг. „При хахам, писма”, стр. 56.

Много съм учуден, че ми пишеш, че не можеш да ме разбереш. Знай, че това е само заради отпускането в работата. Но какво мога да направя аз? Така че, именно сега, когато ме няма сред вас, приемете задължението да бъдете свързани помежду си със здравия възел на любовта.

Й. Ашлаг. „При хахам, писма”, стр. 60.

Защо не ми съобщаваш доколко единна е групата, увеличава ли се нейното единство, върви ли тя от победа към победа – защото това е основата на цялото наше бъдеще?

Й. Ашлаг. „При хахам, писма”, стр. 74.

Естествено, аз искам да се обединя с вас с тялото и душата си в настоящето и бъдещето, но не мога да действам иначе, освен в духовното и в душата. Защото познавам вашата душа и мога да се обединя с нея, но вие – нямате възможност да работите във вашето сърце по друг начин, освен в материалното. Тъй като не познавате моята духовност, за да можете да се обедините с нея, и ако разберете това, разберете също, че аз не чувствам в себе си никакво отдалечаване от вас. Но вие, естествено, се нуждаете от физически контакт. А това е необходимо само за вас и вашата работа, но не и за мен и за моята работа. И с това аз си обяснявам много въпроси.

Й. Ашлаг. „При хахам, писма”, стр. 91.

*

Как е могъл , абсолютно добрият Творец да създаде такъв несъвършен, зъл свят? Как е могъл Той да замисли да създаде творения, за да страдат в продължение на целия свой живот?

Причината и целта на всички страдания в света е за да осъзнае човечеството, че източник на всички негови страдания е егоизмът и че чрез отказ от него се придобива съвършенство.

Откъсвайки се от егоизма, ние се откъсваме от всички неприятни усещания, защото той е обратен на Твореца. Всички страдания са свързани само с егоизма на нашето тяло. Егоистичните желания са създадени само за да бъдат изкоренени, а страданията, съпровождащи тези желания, служат за разкриване на нищожността и вредата от егоизма.

А когато целият свят се съгласи да се освободи от егоизма, с това ще изключи всички тревоги и всичко вредно, и всеки ще бъде сигурен в здравия и пълен живот, защото всеки ще има целият голям свят, който се грижи за него.

А засега егоистичните желания пораждат тревоги , страдания , убийства и войни. Само егоизмът се явява причина за всички болки, болести на тялото и душата.

Всички страдания в нашия свят съществуват само за да отворят нашите очи, за да ни подтикнат да се избавим от злия егоизъм на тялото.

Нека страданията ни доведат до това желателно решение. И знай, че заповедите за отношението към другарите са по-важни от заповедите за отношението към Твореца, защото отдаването на другарите води до отдаване на Твореца.

(„Води” означава, че само любовта към другарите ще доведе до любов към Твореца).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...