Jump to content

8. Чистота на емоциите


Recommended Posts

8. ЧИСТОТА НА ЕМОЦИИТЕ

Какви вихри и колебания създават високо-етерните субстанции на вашите тела и във вашата атмосфера! Невидими за вас вихри и колебания, но те все пак се явяват резултат от вашата възбуда, вашите неконтролирани емоции, вашето безпокойство.

Научете се да виждате. После наблюдавайте безпорядъчното вълнение на тънката материя, в която се запечатват емоциите. Наблюдавайте неразборията, произведена в земната атмосфера от бъркотията, борбата и нервозността на съвременния живот в градовете и шумния транспорт на празната тълпа. След това - вашата къща и сами себе си наблюдавайте.

Но вие не сте емоционален, така ли? Вие сте удивително уравновесен. Вие сте в състояние ежедневно да прочитате вестника, без ни най-малко да бъдете обезпокоен, четейки съобщения за станали сражения, при което хиляди са убити и ранени, но сред които няма нито един, когото да познавате, четете без вълнение за разрушени фабрики, в които не е вложен ваш капитал, за катастрофи и бедствия, минаващи далече от вас,от вашия дом, за убийства и грабежи и т.н., които са далече от вас... Но на следващата страница има съобщение... вие веднага се вглеждате... възможно ли е това? Кражба в големия ви магазин! Разобличен е вашият кандидат! Сплетни за някакъв скандал във вашето семейство! Споменато е и вашето благородно име във връзка с такава афера, че никой не би могъл дори да си помисли, че това сте вие! Всичко това много ви трогва. Сега наблюдавайте вихрите и колебанията в атмосферата!

Що за възбуда проявявате, ако обедът ви е закъснял, ако супата е пресолена, ако кафето ви е изстинало! Опитвате се да запазите спокойствие, но мрачното ви лице излъчва мръсни потоци, помрачаващи целия дом. Какви ужасяващи избухвания се появяват във вашата аура, когато се наслаждавате на ниско-емоционална музика или опера, или когато четете непристойни словоблудства или си разменяте вулгарни шеги.

Ако само видите какъв хаос създавате със своите аплодисменти, викове, със своята врява. Всичко това приляга на боя с бикове, на дивите военни танци на индианците, на пировете на диваци, на оргиите на диви животни. В настоящето те не би трябвало да съществуват, а в Идещата Раса не ще могат да съществуват и не ще си намерят място!

Защо позволявате всичко това на вашите деца и защо го допускате в училищата и колежите? Защо не се отървете от този навик? Затова ли, че ви привличат емоциите? Или нямате желание да научите нещо за изтънчените енергии и сили на природата? Не, причината е, че сте докрай преизпълнени с това, което наричате “удоволствие” и нямате време да търсите облагородяващите трепети на Расата, която Аз ще основа.

Бихте ли могли да живеете без вашите емоции и възбуди, без ежедневните срещи, театри и увеселения, без стремежа за нови изгоди, без дружеските си заяждания и дребнави спречквания с близки и роднини, без бърборене относно последните новини, без вашите безбройни разпоредби и ненужни разговори? Дните биха ви се сторили сиви и мрачни, ако бихте се лишили от всички тези неща. Те са възбудителите, поддържащи вашето “равновесие", пикантни подправки, без които вашият живот би бил наистина “уморителен”! Вие все още не сте преобразували своите емоции. Вие сте все още “отрицателни" и продължавате да живеете с външни влияния, вместо да живеете положителен живот и да се самоуправлявате, ръководейки се от своето истинско вътрешно “Аз”!

Какво тогава? Какво може да замени тези неща, до които всички се домогват, и без които съществуването ви изглежда нелепо. Но така е само за вас - незнаещите! Не се бойте! Животът няма да бъде прозаичен там където Аз ще мога да се изявя. Аз не бих могъл да стана причина за отчаяние нито за скучни физиономии, нито за припадъци от меланхолия, нито на умора. Всичко това е следствие от вашите емоции, защото те са нездрави. Отегчението не ще има място, когато Аз се проявя.

Какво е песента за глухонемия? Какво е великолепният заник на слънцето за слепия. Могат ли тъпоумните да разберат екстаза на художника! Можете ли да им обясните всичко това, когато все още са лишени от съответните способности? По същият начин може би ще бъде невъзможно да се направят достъпни за вас възхищението и радостта на Моята възвишена Раса, докато не ви достига Любов и чистота.

Всичките ви емоционални удоволствия ще бъдат разглеждани като играчки, като средство за забавление, с които недораслото човечество и неговото детско съзнание се самозалъгват.

Нима не се стремите към разширение на своите познания и способности, които ще разкрият пред вас все още неразкрити прояви на живота около вас и вътре във вас?

Или бихте предпочели, като децата да се завърнете при своите играчки? Играчките са полезни, докато е слаб умът. Но, ако при тях се задържите по-дълго, те ще станат препятствие за по-нататъшния ви ръст. Така постъпва с вас своеволната играчка на вашите емоции - тя препятства разкритието на вашите сили. Моите деца ще притежават тази всеобхватна съзнателност, която ще им донесе разбиране, за което вие сега нямате понятие, разбирането за другите светове и способността за приближаване към космическото съзнание, което днес мъгливо се възприема от малцина. Това космическо съзнание е толкова далеч от вашето сегашно съзнание, колкото вашето сегашно съзнание от съзнателността на атомите, съставляващи вашето тяло. *

Разширете съзнанието си по пътя на очистване на вашите емоции. Помогнете на съзнанието си да порасне, докато стане космическо. В същото време, докато съзнанието ви се освобождава, ще започнете да проумявате единството на всичко, а това ще ви донесе любов към всичко, на всички към всичко. Тогава идва щастие, което не може да бъде съкрушено, което прави радостен всеки труд.

Идващата Раса ще живее в най-великата радост, в радостта да създаваш радост на другите, това е най-чистата от чистите емоции. Емоцията не може да бъде унищожена, но тя трябва да бъде очистена, преобразена и да се намира под строгия контрол на истинското “Аз”.

Уравновесеността трябва да се придобие, но не и безразличието. Уравновесеността е контролирана емоция. Унищожената емоция - това е безразличието. Имате ли състрадание? Плакали ли сте с тези, които плачат и страдали ли сте със страдащите. И, от друга страна, смеете ли се със смеещите се и веселите ли се с веселящите се? Ако не е така, тогава дори вашето състрадание е само игра на вашите емоции.

Станете състрадателни! Научете се да разбирате причината за страданието. Гледайте с голяма любов, с любовно разбиране на страдащите. Не бъдете трогнати от своите емоции, но желайте да помогнете! Интуитивно ще разберете, как да помогнете. Утешете, облекчете, просветете и внесете ободрителна веселост. Помагайте на всички, на които е възможно. Откликвайте на всеки зов на тези, които страдат. Но никога не губете контрол над своите емоции. По този начин ще осъществите истинско състрадание и уравновесеност.

Бъдете винаги много чувствителни, без да бъдете в същото време сантиментални. Но не бъдете чувствителни към неща, които ви доставят неудоволствие. Оскърбленията или пренебрежението, нелюбезността, несполуките, загубите и притесненията - нито едно от тези неща не трябва да има влияние върху вас, ако сте решили да очистите и овладеете емоциите си. Бъдете чувствителни по отношение на другите, така, че да можете да разберете и да удовлетворите незабавно нуждите на всичко, което ви заобикаля. Тази неегоистична чувствителност тогава ще се развие естествено във вас, заедно с ръста на чистите емоции. Новата Раса ще бъде свръхчувствителна.

Висшата чувствителност ще пробуди органите на възприятията за безброй нови впечатления, за възприемането на естествените феномени, в съществуването на които почти не можете да повярвате. Така е, защото сте слепи и глухи и органите ви все още не са пригодени да схванат висшите вибрации.

Явления, невидими за вас ще бъдат видими за Моите Деца. Цветове с неописуема красота и великолепие ще се преливат пред очите им. Хармонията на сферите ще стане тяхна музика в прекрасна гама, освободена от всички ограничения, създавани от материалните инструменти. Ароматни благоухания, чиста и нежни ще изпълват въздуха. Предмети и явления, толкова дълго незабелязвани, ще изумят човека със своите цветове, звуци и аромати.

Безмерни съкровища ще разкрие щедрата природа в безграничното си изобилие,на Децата на Новата Раса.

Всичко това ще бъде достъпно и за вас, ако се подготвите за встъпване в нея, ако очистите своите емоции!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...