Jump to content

Великото начало


Ани

Recommended Posts

  ВЕЛИКОТО НАЧАЛО

Многообразието е украса на живота, но всичкото това многообразие, което е създадено в света на привидностите, води към Едното. Всичките малки рекички, които ние срещаме по планинския склон, са разклонения на първия поток, който идва от извора на планината.

Това е едничката истина. Едно Начало съществува в света. И не само за нашия свят, който ние осъзнаваме с доста оскъдните си възможности, но и за света, гдето е включена цялата вселена. Всичкият живот във Всичкото идва от Началото на абсолютната чистота и величие, което наричаме Първата причина - нашия Творец.

Каквото и да става с този огромен свят, се знае от това Начало, защото от Него изхожда. И онова, което наричаме зло - отрицателните прояви на всички същества, са известни на Твореца. Те стават мимо повелята Му поради това, че Той е дал свободна воля на всеки да постъпва по свой разум и желание.

И когато светът се залива в страдания, Той знае това и мълчи не защото е равнодушен, но защото чрез страданието учи своите деца. Той не е отнел любовта си от тях, но ги е оставил да се учат от последствията на нарутения закон, който е закон на Любовта.

Светът гъмжи от противоречия и горки вопли. Тези, у които не е пробудена мъдростта, отправят недоволството и дори хулят небесата, които позволяват съществуването на неправдата. Правят това, защото не познават великото им дълготърпение и защото никой не е в състояние да отнеме свободата на човека да върши дела, за да получи урок от разбраната или незачетена любов.

Любов! Какво велико слово - извор на живот, начало и край на всичко. Заради Любовта светят слънцата във всемира, заради нея свети и нашето Слънце. Любовта прави да израсте посятото семе, Любовта събужда първите листа на дърветата, Тя багри листенцата на цвета и събужда живот в зрънцето, що създава плод. Любовта научи лястовиците да свиват своите гнезда и гласът на славейчето да звъни в пролетните вечери. Любовта ни научи да мислим, Любовта ни показа силата на търпението, с което ще изчакаме хармонията на света да посети бойните кървави полета - ада, роден от нашето невежество, от смъртната ненавист и безразсъдна корист.

Многообразието е и украса, и заблуда за човека. Поради това.пъстро множество ние забравяме, че сме един човек, пръснат в безчислени монади, че един е нашият Баща и един е законът - и там, където царуват арктиците, и в нашите градини и полета, и в жарката пустиня.

Един е Изворът, реките са много, от едната река можем да направим безчислено много капки, а всички капки в едно образуват огромния океан на Великото едно.

Нека отворим сърцата и умовете си, да обединим своята воля с добротворната воля на Щедрия и почнем да даваме.

Принципът на даването е по-велик от принципа на вземането. Даването е Божествен закон, а вземането е закон на себичността и безлюбието. Давайте с любов и вземайте само това, което ви е поднесено с любов.

Има един магичен кръговрат на даването и вземането, непознат за хората, и е трудно за човек да разбере колко е богат, когато дава, и колко е беден, когато само взема. Ние не знаем защо трябва да даваме, нито пък проумяваме откъде иде това, което ни дават.

Чии очи могат да видят, че ние даваме и вземаме това, което принадлежи на Него - на Великия творец. Когато трябва да дадем, нека бъдем уверени, че Той го дава. И когато ни дават, нека знаем, че ръката, която ни дава, върши волята на Вечно щедрия.

Трудно е, но не е невъзможно да проникнем във Великото начало. Затова Благият е дълготърпелив да изчака, след като ние сме проумели малкото и знайното, да проникнем в Голямото и Незнайното.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...