Jump to content

Границите на реалното


Ани

Recommended Posts

ГРАНИЦИТЕ НА РЕАЛНОТО

Какво наричаме реалност? Трудно е да се отговори на този въпрос, защото границите на реалността за различните същества са различни. Ако кажем, че реално е онова, за което получаваме сведения чрез възприятията си, ще направим грешка, която вече е непростима и за децата от началното училище.

Дори геометрическите определения, а и много други от физиката наричаме реални, макар че са по начало абстрактни. Такива са: точката, правата, силата, масата и още много. Колко повече пък други, за които нямаме нито формули, нито съответни знаци, а ги наричаме също реални. Такива са мисъл, чувство, воля, дух и т.н.

Бог в човека, който осмисля живота му, е най-голямата реалност, макар че никой не е видял Бога, а дори има такива, които Го отричат. Въпреки това те живеят и се ползуват от Неговите блага. То е все едно детето, бащата на което е някъде в чужбина и праща дрехи, обувки и средства за живеене, да каже, че няма баща, защото не го вижда. Такова е и нашето положение, защото не виждаме духовния свят, от който идват всички разпоредби за физическия. Нещо повече — съществува и Божествен свят, в който се съдържа и духовният, и физическият свят.

Божественият свят е център на всичко. Той дава идеите, методите и смисъла на това, което ще стане. Духовният свят е този, от който се черпят силите, а физическият свят е осъществената в материална форма Божествена идея.

Разликата между човеците следователно се определя от диапазона на това, което всеки счита за реалност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...