Jump to content

Пътят един, пътеките много


Ани

Recommended Posts

ПЪТЯТ ЕДИН, ПЪТЕКИТЕ МНОГО

Когато човек реши да влезе в новия живот, с други думи, да бъде в хармония с Божествения порядък, не е необходимо да влезе в стълкновение с личните си вярвания. Нека те бъдат основа, върху която ще съгради новите разбирания за Бога. Това е крайно необходимо, защото по този начин се запазва разнообразието на живота. Няма по-отегчаващо нещо от превръщането в клише или стандарт вярването в отвъдния и невидим свят. Така с това омръзващо еднообразие се убива и самата вяра, а свещените чувства в душите на отделните люде се превръщат в суеверен ритуал.

Настоящите редове са за тези, които наричат себе си ученици. Те са освободили съзнанието си от веригите на принудата и гледат на света и на живота със свободен и ведър поглед. Ученикът е достатъчно развит и прогледнал във всичко около себе си, за да реши сам задачата за връзката както с този, така и с другия, невидимия свят. Това той извършва сега, в този живот, а понякога и в същия час.

Не може да се нарече ученик такъв, който не се стреми да придобие завидна интелигентност, благородство и великодушие.

Еднаквото у хората е вярата им в съществуването на Великия творец - необхватен и вечен, - но разликата е в степента на тяхната интелигентност, благородство и доброта. Еднаквото е, че има само един път към небето, а различното и хубавото е, че за всеки има отделни пътеки.

И тъй ние всички сме деца на Вечния, но както децата в една фамилия не си приличат, така и децата в градината на небесния Баща са различни.

Какъв ще бъде светът, ако той е населен само с еднакви люде? Това би бил един скучен свят, в който приликата между отделните човеци ще бъде най-скучната гледка.

До Единния велик извор водят безброй реки, рекички и малки поточета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...