Jump to content

Аспекти на живота


Ани

Recommended Posts

АСПЕКТИ НА ЖИВОТА

Не смесвайте чистия с нечистия живот. Животът е проява на творческата космическа сила. Животът е чаша, в която Творецът е вложил чистия живот. И дяволът има една чаша със свойствено нему съдържание и казва: „Смесете съдържанието на тези две чаши.“

Когато вие извършите това, започват всички трудности, тъй като два противоположни живота не могат да съществуват заедно. Човекът е свободен и в свобода започва трудното подбиране на онова, което е потребно за неговия растеж.

Кого трябва да възлюби човек? Естествено Бога, който е Творческата сила, която го е създала. Но как да Го обича? Ще мисли за Него, ще изучава писанията на мъдрите и ще се старае да живее със Словото на своя Учител, вложено вече в сърцето му.

В привидностите на живота ние трудно решаваме въпроса: Кое е по-реално - свещта или светлината й? Трудно и късно разбираме, че реалното е светлината, в която се превръща свещта.

Аз съм светлината - казва Словото на Учителя, - която никъде не спира. Докато прозорците ви са отворени, влизам при вас. Щом пуснете тежките завеси, заминавам. Докато мислите, присъствувам. Престанете ли да мислите - отивам си. Докато любите - присъствувам. Не любите ли - отивам си.

Не хабете и не пропускайте времето. В Божествения живот моментът е мярката за времето и пространството. Бог пребъдва в този момент. Той не е в това, което се мери, но в това, което измерва.

Бог не е мисълта, но е това, което прави мисълта. Бог не е Любовта, но е това, което проявява Любовта.

Всичко станало по любов е Дух. Станалото без любов е буква.

Когато сте смутени от нещо в живота си, определете около себе си площта на един кръг, застанете в центъра на окръжността, която е граница на кръга, и кажете: „В името на Божията Любов, Мъдрост и Истина и със силата на Духа Божии в този светъл кръг да се разнебитят всички лоши мисли и всички лоши заклинания, отправени към мен, да станат на пух и прах!“

Пестете жизнената си сила. Не хабете нищо от живота си, ако то е временно и преходно. Бог е единственият, за когото човек може да пожертвува и живота си.

Към хората не трябва да имате презрение, но не очаквайте много от тях. Не давайте ухо на никакви обещания. Хората много обещават, но много малко дават.

Необходимо е да ревизираме някои понятия. Как трябва да разбираме думата „герой“? За нас герой е този, който може отведнъж да превърне лошото си състояние в добро.

Много важно и съществено е това как вие разбирате пътя на ученичеството. Замисляли ли сте се в това, че пътят на ученичеството е път на Истината? Истината над всичко и преди всичко. Възлюбете Истината повече от всичко.

„И от себе си ли?“ - ще запита ученикът.

„Да, от всичко!“ - отговаря Учителят.

„Като обичаш Истината, всичко друго се превръща в сянка. Каквото дава Истината, никой друг не може да го даде. Тя е всичко, тя е Бог.“

Истината изисква да добием една неизменна опорна точка. Дори всичко да се промени около ученика, той да остане неизменен.

Ученикът трябва да знае, че не трябва да се изповядва пред всекиго. Изповед може човек да направи само пред Бога. Не се изповядвайте пред глупави хора.

Ученикът трябва да има душа като душата на дете, но при това да бъде умен, защото не бива чистото дете да бъде измамено.

Ученикът трябва да избягва тревоги в живота, които нямат никакъв смисъл. Има ли такива тревоги? Като предаваме мислите на Учителя, ще си позволим да посочим на любознателния четец един пример. Примерът е следният: Ученикът е търсеща душа. Желанието му да се учи понякога го прави освен любознателен, но и любопитен. Любопитството най-често не е любознателност. Възможни са случаи, когато случайно хрумнало любопитство е излишно и това, което ученикът желае да узнае, да види и да чуе, не е от значение и с нищо не му помага в неговия път. Неудовлетвореното обикновено любопитство не бива да стане източник на каквато и да е тревога, тъй като то може да е било подшушнато от бродещи и както Учителя ги нарича, недоброжелателни духове, които устройват „случайни засади“. Жажда за знание и любознателност ученикът трябва да има към факти и истини, които му помагат в Пътя.

Такава станала грешка е поправима.

Когато ученикът реши да се обърне към своя Учител и запита: „Как мога да изменя своя живот?“, Учителя му отговаря: „Като имаш висок идеал!“

„А как да разбирам четирите стихии в света?“ Учителят ще каже: „Земята е опорна точка. Водата са чувствата ти. Въздухът е мисълта, а огънят - Духът.“

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...