Ани Публикувано 9 Януари, 2020 Сподели Публикувано 9 Януари, 2020 СЪВЕСТ „Съвестта е Бог в човека.“ В. Юго „Съвест! Съвест! Божествен инстинкт, безсмъртен и небесен глас, водач смел на същество невежо и ограничено, но разумно и свободно; съдия непогрешим на доброто и злото, който правиш човека, приличен Богу; чрез тебе добиват превъзходство неговата натура и моралност неговите дела; без тебе не усещам в себе си нищо, което да ме възвишава над животните.“ Ж. Ж. Русо „Съвестта е пулс на разума, който бие и ни предупреждава.“ Колридж „Неоценима благодат е будната съвест, т.е. съвест, която не само бързо различава онова, което е лошо, но го избягва инстинктивно, както клепките се затварят пред най-малката опасност.“ Томас Адам „Съвестта е бинокъл, с който гледаме в себе си.“ Барон де Нерво „Не може да се прави сделка със съвестта.“ Сен Симон „Има ли стълкновение между физическия свят и моралния, между действителността и съвестта, съвестта има право.“ Амиел „Справедливият човек се покланя пред своята съвест; но неговата съвест няма господар на земята.“ Вагнер „Съвестта никога не лъже, тя е за душата това, което е инстинктът за тялото.“ А. Вине „Когато съвестта ме укорява и осъжда, цялата вселена няма нито право, нито възможност да ме оправдае.“ А. Кокерал „Предпочитам свидетелството на моята съвест пред всичко, което може да се каже за мене.“ Цицерон „Иди където щеш, навсякъде ще намериш своята съвест.“ Дидро „Угризението на съвестта е болка; тя е сигнал за запазване на живота.“ Ламене „Пази съвестта си чиста, ако искаш да имаш сигурна опора за целия си живот Лаватер Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts
Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате
За да коментирате, трябва да имате регистрация
Създайте акаунт
Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!
Регистрация на нов акаунтВход
Имате акаунт? Впишете се оттук.
Вписване