Jump to content

Парни бани и потогонни средства


Recommended Posts

ПАРНИ БАНИ И ПОТОГОННИ СРЕДСТВА

Парните бани имат широко приложение както при здрави, така и при някои заболявания. Те освежават, укрепват организма и са от-лично средство за отмора, улесняват изпотяването, повлияват редица простудни заболявания и възпалителни процеси.

Парната баня винаги трябва да се прави след предварително измиване на тялото. Времетраенето и температурата трябва да се съобразят със състоянието на организма, възрастта, пола, естеството и стадия на болестта. Продължителността на банята за възрастни е 5-10 минути, а температурата не трябва да е по-висока от 40°С.

Не се правят парни бани веднага, преди или наскоро след ядене (правилото е 1 час преди ядене или 2 часа след ядене) или пък при изпотено тяло, при предразположение към кръвоизлив или с висока температура (39°С).

Температурата на помещението трябва да бъде между 25-30°С.

Температурата на водата трябва да се контролира с термометър за вода.

Болните, които не могат да издържат на топлината, трябва да измият предварително лицето, шията, раменете, гърдите и мишниците си със студена вода или пък през време на банята да им се поставя студен компрес на главата. Компресите трябва да се сменят, щом като се стоплят.

Наскоро преди изпотяването болният обикновено изпитва лека възбуда, която може да се уталожи, като му се даде глътка студена вода. Щом като изпотяването започне, за да се усили, се дава на болния чаша липов чай, който да се изпива на глътки. След парната баня болният не трябва да пие вода поне 2 часа.

Парна баня може да се направи на трескавия, когато температурата му е под 39°С и той чувствува студ (тръпки), инстинктивно се стреми да се сгрее, а също и на този, който няма температура, нито чувство на студ, но не може да се поти.

Съдовете за парата не трябва да се пълнят догоре с вода.

При лечение на женските болести се препоръчва парната баня да бъде последвана от коремна при 25°С, която да продължи, докато коремът се охлади достатъчно (5-10 минути).

При бодежи в гърдите в промеждутъка на парните бани е добре да се правят горещи налагания с някакъв вид грейка.

Старите, слабите, тежко болните, страдащите от сърдечни и нервни болести и жените в периода на бременност никога не трябва да си служат с парни бани.

Когато условията налагат да се направи на болния парна баня, а неговото състояние (голяма слабост, изтощеност, малокръвие, нервност, някои сърдечни заболявания и др.) не позволява това, тогава се прибягва до сухо увиване.

Външно здравите и пълни хора, на които кръвообращението е в ред, могат да понасят много парни бани и могат много да се потят.

Парна баня на главата, шията и гърдите

Болният, гол или съблечен до кръста (със запасана кърпа през кръста, за да запази дрехите си от измокряне), сяда на обикновен стол или на детско столче. Покрива се през главата (цял) с едно или две големи одеяла, така че да няма просвет. На по-нисък стол или между краката на болния се слага отхлупена тенджера с вряща вода. Болният се навежда над тенджерата така, че парата да облъхва главата и шията му, и стои на нея със затворени очи, докато се изпоти основно. Ако се налага, когато водата поизстине, тенджерата може да се замени с друга също с вряща вода. Парната баня на главата се прилага при хронични страдания на носа, глътката и ушите, при някои очни заболявания, при бронхит, трахеит, ларингит (сипкавост), при увеличени сливици, ангина, зъбобол, невралгия на лицето, някои случаи на главоболие, схващане на врата и др. Парната баня има широко приложение и в козметиката.

Ако след тази баня се появи усещане за прилив на кръв в главата, добре е веднага след нея да се направи меняваща баня на краката, която отвежда кръвта от главата и облекчава мозъка. Парната баня не бива да се прави много често. Особено когато се налага по-продължително приложение, парната баня на лицето трябва да се прави не по-често от два-три пъти седмично. Приложението й е недопустимо при високо кръвно налягане и при атеросклероза.

Банята трае от 5 до 10 минути според случая и индивида. След банята горната част на тялото или цялото тяло се измива с хладка вода. Болният се облича и ляга. Известно време след парната баня не бива да се излиза навън.

Парна баня на краката

При деца и възрастни се прави по еднакъв начин: краката се потопяват в кофа или друг дълбок съд с гореща вода (42-45 °С). Може да се прибави една шепа морска сол или пък торбичка смлян синап. Добре е водата да стигне до под коленете. С едно одеяло болният се завива от врата надолу така, че съдът с водата да остане под одеялото.

След малко болният започва да се поти. В този случай добре е да му се даде да изпие на глътки една чаша горещ липов чай, който усилва потенето. След банята краката на болния се изтриват до сухо и се оставя на леглото, добре завит, да се препоти. След повторно изпотяване му се прави фрикция с хладка вода, и то на части и бързо.

Парна баня на половите органи и седалището

Прави се върху кофа или друг дълбок съд, наполовина напълнен с вряла вода. По ръба се поставя нещо като възглавница, за да не убива при сядането. Краката трябва да са топли. Тялото се увива с одеяло от кръста надолу. Сяда се върху съда така, че парата да отива към тялото. След приключването на банята тялото се измива частично или нацяло.

Тази баня е отлично средство при заболяване на женските полови органи, при колит, загноявания и фистули около задното черво.

Парна баня с билки

Успехът при водолечението се дължи изключително на действието на водата. Но прибавянето на разни билки към водата подпомага и разширява приложението на банята. При различни заболявания се прилагат различни видове билки.

Парната баня с билки се прави както смесените бани.

Употребяват се обикновено следните билки:

а) при парна баня на главата - лайкучка, цвят от бъз, копър, бял равнец и др.;

б) при парна баня на краката - трина и др.

Парните бани с лековити билки траят обикновено 20-30 минути и след изпотяването тялото се измива с хладка вода.

Парна баня със сварена зелка

Прави се така: 1/4 зелка, на ситно нарязана, се сварява, сваля се от огъня и над нейната пара се прави парна баня по описания начин. Много е полезна при ларингит, синузит, трахеит и бронхит. След нея се прави охлаждане, както и при парната баня на главата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...