Jump to content

Recommended Posts

РАЗНИ ДИЕТИ

Безсолна диета

Състои се в отнемане на известна част от солта, нужна за подправка на ястията.

Що се отнася до децата, тази диета, приложена строго, е повече вредна, отколкото полезна, защото готварската сол е необходима за поддържане на нормалните функции на организма.

И за възрастните тази диета, приложена неподходящо, дава отрицателни резултати. Абсолютното премахване на солта от храната носи неизбежни вреди на организма, като се отразява върху дейността на разните органи. То води до: 1) почти напълно изчезване на вкусовото усещане; 2) изчезване на апетита; 3) мускулни болки и 4) общо отслабване на организма.

Тази диета (но не абсолютна) се препоръчва при сърдечни, бъбречни и кожни болести и др.

Доматено-тиквена диета

Тази диета се прилага така: 25 0 г тиква се обелва и нарязва на средно големи парчета; 375 г пресни домати се измиват добре и нарязват също по на три-четири парчета. Нарязва се и една средно голяма глава кромид лук. Прибавят се щипка сол и два-три дафинови листа. Всичко това се смесва и пържи до омекване в масло. Може да се прибави и малко каймак. Приетото количество е произволно.

Житна диета

Тази диета се прилага така: сутрин, обед и вечер според апетита се изяжда 1 или 2 чаши варено жито с малко сол. То се вари само до омекване, а не и до разваряване. Необходимо е да се дъвче много добре. Подобрява храносмилането.

Млечна диета

Тази диета се прилага така: първите 7 дни болният получава дневно 3 пъти по 250 г топло краве мляко, значи 750 г на ден. През останалото време на деня не се дава нищо друго, даже и хляб, но може (1-2 часа след млякото) да се пие по малко вода със или без лимон - само при жажда. След като изминат 7 дни, се дава само сутрин и вечер по 250 г мляко, а на обяд се приемат разни каши и гъсти супи, малко сухар и сушени плодове. Болният трябва 14 дни да е на легло.

Тази диета се препоръчва при някои стомашно-чревни заболявания.

Ябълчна диета

Предписва се два дни без друга храна и питие и чак на третия ден се дава подходяща лека храна и питие. Ябълките се приемат сурови и само при особени случаи (язва) - печени. Според случая могат да се приемат от 500 г до 1500 г дневно и повече.

Тази диета с по-кисели ябълки е особено полезна за диабетиците - както деца, така и възрастни - и като диета за разтоварване при затлъстяване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...