Jump to content

Изкълчвания


Recommended Posts

ИЗКЪЛЧВАНИЯ

Изкълчване се нарича, когато някоя кост се измести от ставата си (изместване на ставните повърхности една спрямо друга). Най-често се изкълчват раменната става, лакътната, коленната, тазобедрената идр.

В момента на изкълчването обикновено се усеща силна болка, която после може да стане търпима. Понякога болката обхваща целия увреден крайник и той изтръпва, което зависи от разтягането и натискането на нервите. Да се узнае изкълчването, не всякога е лесно. Понякога то се смесва със счупването или се взема за навяхване. Затова преди всичко трябва внимателно да се огледа повреденият крайник, освободен от дрехите, и да се сравни със здравия; когато ставата не е отекла, изкълчването лесно се познава: изместеният крайник взема неправилно положение, бива по-дълъг или по-къс, формата на ставата се изменя, виждат се трапчинки или изпъквания там, дето в здравия крак ги няма; движението в ставата е трудно или съвсем невъзможно.

Предсказанието е сериозно, защото ако ставата не се намести навреме, може да се развие застаряло изкълчване с последица лесно настъпващо изкълчване след наместването.

Лечението се състои в наместване от лекар-ортопед и задържане в наместеното положение (най-добре под упойка).

Народните лечители са обръщали сериозно внимание на изкълчванията и са създали много прийоми за наместване на изкълчените стави. Факт е съществуването на много вещи лица, познаващи наместването на костите. Разбира се, днес, когато организацията на медицинската помощ у нас е много добре развита, наместването на изкълчванията трябва да се извършва от лекар-специалист

Първа помощ. В леки случаи да се направи казаното за навяхване.

В по-тежки случаи до наместването на изкълчената става от специалист-хирург, за намаляване на болките на пострадалата става веднага да се направи гореща баня (40-42°С за 20-50 минути), най-добре с една шепа морска сол, която да се постави в горещата баня за успокояване на болките. След втората баня върху пострадалата става се поставя топъл ракиен компрес и добре се завива с хартия и вълнени парчета отгоре.

Ако пострадалият крайник престане да боли в спокойно положение, това показва, че ставата е добре наместена, и обратно.

Върху ставата да се постави или млечен компрес с топла прясна извара, или прясна кожа от главата на овца или агне, добре посолена с лютив червен пипер, или топли лапи от сварен кромид лук със сол и захар (2 глави наситно нарязан лук с по 1 супена лъжица сол и захар врят с малко вода, докато стане лапа), или от бамя с мляко и захар, или от сварен ориз с праз лук, или от листа на магданоз, маточина, изсипливче и шишарки от хмел, или пък парен компрес с торбичка, напълнена с търпимо горещ сварен ечемик. Държат се 24 часа, като се сменят само лапите и парният компрес, за да бъдат винаги топли.

След 24 часа или сутрин и вечер да се прави на пострадалия крайник гореща баня (40-42°С за 20-30 минути), най-добре с отварка от трина, орехова шума и морска сол или пък от трици, последвана от лек масаж (3-5 минути) с чисто дървено масло - прави се по посока на сърцето и завършва с увиване на пострадалия крайник или с хартия и отгоре му 1-2 вълнени парчета (чорапи) за затопляне, или още по-добре с торбичка топъл селски хлебен квас, посолен със захар, която да покрие ставата с 4 пръста по-горе и по-долу и закрепена на шина, за да бъде в спокойно положение.

След банята, ако подутината е спаднала, върху крайника да се залепи мушама за новоизкълчена става или пукната кост.

Приготовление. Вземат се по 1 чаена лъжичка счукани на прах чист бял тамян и бяла дъвка, 2 чаени лъжички пудра захар, 1 цяло прясно яйце, 2-4 супени лъжици бяло брашно и 40 г ракия и всичко това се разбърква, за да стане бял мехлем. След това сместа се намазва на хасено парче и се залепва върху пострадалата става, отгоре й се поставя по-дебела хартия и се превързва с вълнено парче. Стои така 3-4 дни, едновременно се поставят през деня 1-2 коремни компреса, натопени в хладка вода; дневният компрес се държи 2-3 часа, а вечерният - цяла нощ.

Ако се налага пътуване, изкълченото място да се закрепи с шини.

Оставено само на себе си, изкълчването не се намества. Ето защо изместената част трябва веднага да се постави на мястото си. След наместването ставата се лекува първоначално, както е казано по-горе.

Трябва да се знае, че колкото по-рано се направи наместването, толкова по-лесно става. След това на изкълчената става за по-бързото й излекуване да се прави всекидневно (най-добре вечер преди лягане) по една гореща баня, последвана от налагане с една от топлите лапи или квас със захар, дадени по-горе, съчетана и с коремен компрес, натопен в хладка отвара от трина или във вода. Държат се цяла нощ. През деня ставата да се увие с мушамата за новоизкълчена става. При запек - винаги топла клизма, най-добре с чай от лайка. Вътрешно - отварката, дадена при навяхване.

Диета. За предпочитане е природосъобразна (безмесна) храна с по-малко сол, оцет и люто.

Самовнушение. С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става... „

При лечението да се помни, че наместването на изкълчения крайник трябва да се направи само от лекар-хирург.

Изкълчване на ръката в рамото

Изкълчването се намества в болнично заведение от лекар ортопед-травматолог или хирург.

Ако се наложи пострадалият да бъде заведен в болница, под мишницата му да се сложи възглавница.

За уталожване на болките е полезно болното място да се налага или с топла лапа от магданоз, или с топла лапа от вино и среда от филии хляб, или с торбички топъл сварен ечемик, или с едно от средствата, посочени при изкълчвания.

След наместване на ставата се правят цели горещи бани от трина, орехова шума и морска сол (39-40°С за 15-30 минути) и се носи мушамата за изкълчена става.

Изкълчванията на ръката в китката, на тазобедрената става, на коленната става и на ходилото се наместват от лекар ортопед-травматолог или хирург.

След оправяне на китката да се направи казаното при изкълчвания.

Изкълчване на ходилото

Признаци. Подуване на крака около глезена поради разтягане на сухожилията.

Лечение - от лекар ортопед-травматолог или хирург.

Първа помощ. Народната медицина практикува изместените кокалчета (прешлени на ходилото) да се оправят по следния лек начин: пострадалият се улавя за врата (раменете) на друг човек, който незабелязано от пострадалия настъпва внимателно с босата си пета пръстите на изкълченото му ходило и едновременно с това бързо се навежда напред, с което издърпва тялото на пострадалия напред и нагоре и разместените кости сами се наместват.

Втори начин, прилаган от народната медицина, е: пострадалият всекидневно с болния си крак въпреки болките търкаля по дъските на пода кочан от царевица по 1-2 часа до уталожване на болките. Извън това да се направи и казаното за изкълчвания с добавки: в случая най-добре помагат или хладката лапа от суров кромид лук със сол, или пък топлата лапа от трици, сварени с оцет. След оправяне на ходилото, за да се предпази то от ново изкълчване, трябва да се постави в шини от мукава или дъсчици. Щом болките съвършено преминат, шините да се заменят с мушамата за изкълчена става.

Изместване на долната челюст

Лечение - извършва се от лекар-специалист.

Наместването на изместената челюст в народната медицина се прави по следния начин: второ лице застава зад пострадалия така, че главата му да опира върху долната част на гърдите. След това увива двата си палеца в чисти носни кърпи и ги поставя колкото се може по-назад и вътре в челюстта, а с другите си пръсти подхваща челюстта отвън и отдолу. В това положение с палците си наляга силно, а с пръстите си повдига челюстта и тя идва в предишното си положение.

Изкълчване (подвиване) на опашката

Лекува се от лекар-специалист. В народната медицина за подвита опашка се прави следното: пострадалото лице ляга на пода или в легло по корема си. След това второ лице му поставя на болното място или вентузи, или пък почва да изтегля кожата на опашката му нагоре по посока на кръста, докато болният почувствува значително облекчение. Подир двете операции пострадалото място да се намаже добре с мехлема от сапун, яйце и спирт, даден при кръстобол.

Тежки и застарели изкълчвания

Тежките и застарели изкълчвания се лекуват оперативно в болница. При застарелите изкълчвания народната медицина прилага следното лечение.

Всяка вечер в продължение на 50-60 дни на пострадалия крайник да се прави гореща баня, последвана от лек масаж (правен по посока на сърцето) със зехтин или свинска мас и увиване с хартия, върху която да се обуе вълнен чорап без стъпало; държи се до сутринта. Сутрин на ставата да се направи само лек масаж и увиване с хартия и чорап, както по-горе; държи се до вечерта (същото помага и при свит крак или ръка след гипсирането) или пък още по-добре, ако се носи през деня мушамата за стара и тежко изкълчена става.

Вътрешно, диета и самолечение - както при изкълчвания.

Добри резултати дава лечението на старите изкълчвания със следната мушама от народната медицина: вземат се 100 г хаваджива корени (колофон), 50 г мурова борова смола, 300 г овча лой (вътрешна), 50 г чист жълт пчелен восък, 25 г чисто дървено масло и 2 г бял тамян.

Приготовление. Първо в тиган се стопява лойта, след което в нея едновременно се прибавят восъкът, дървеното масло, смолата, хавадживата и тамянът - последните три предварително счукани (особено хавадживата, която е по-добре, преди да се сложи в тигана, да се пресее през ситно сито, за да се отстранят всички прибавки, които не се стопяват). После цялата смес се бърка с лъжица, за да поври 10-15 минути, и се снема от огъня. След това се взема 0,5 м изпран американ (плътно хасе) и се натопява добре в тигана, като постоянно се притиска с дървена лъжица. Щом се напои добре платното, изважда се от тигана и докато е още горещо, се изопва и се посолява цялото със скълцана ляна захар (небетшекер), след което се сгъва на 4-6 пласта и отново се потопява в тигана, за да попие захарта навсякъде. След това се изважда и простира, за да изсъхне. Така приготвена, мушамата е готова за превързване.

Употреба. От тази мушама се отрязва с ножица необходимото парче, предварително се натопля на огъня и след това се превързва върху болното място. Същата мушама може да се употребява, без да се сменя, 7 дни поред.

Превързването да става винаги сутрин и вечер, и то след поставяне върху пострадалата става на парни компреси или пък след като й се направи гореща баня с дървена пепел и морска сол (45°С за 15 минути), последвана (но след превързване на ставата с мушамата) и от коремни компреси, натопени в топла отварка от трина (36°С) или във вода (26°С), като се спазва правилото преди слагането на затоплената мушама болното място лекичко да се масира с чисто дървено масло.

Веднъж в седмицата болното място се измива и с топла вода и сапун.

Ако под влиянието на мушамата се явят пъпки със или без гной, тогава мушамата се сваля временно и на израненото място сутрин, обед и вечер се слагат или топли компреси с чай от трина, или пък млечни компреси с прясна топла извара, съчетани с компреси на корема. Минат ли пъпките, мушамата се поставя отново.

Забележка.

1. Когато няма овча лой, тя може да се замени и с не-солена свинска мас.

2. В студено време, особено през зимата, върху мушамата да се слага заешка кожа, за да запази болното място от изстиване и болки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...