Jump to content

Отравяния с отровни растения


Recommended Posts

ОТРАВЯНИЯ С ОТРОВНИ РАСТЕНИЯ

Болните с отравяния от отровни растения трябва да бъдат лекувани от лекар-специалист в болнично заведение.

Отравяне с билката беладона (лудо биле)

Беладоната принадлежи към най-отровните и упоителни растения. Цветовете й са едри до 2 см, звънчести, с петолистно сраснато венче. Много неопитни хора са се отравяли от нейния черешоподобен плод с виолетово-черен сок и черни семена. Расте по гористи места в голямо количество. Растението е малко, едногодишно, на височина 1-1 1/2 метра. Цъфти през юли и август.

Лечение - спешно болнично.

Първа помощ - промивка на стомаха с животински въглен, очистително. Да се пият силен чай и кафе. Студени компреси на главата.

Отравяне с татул

Татулът е силно отровно и с неприятен мирис едногодишно растение. Намира се край пътищата и храсталаците. Достига на височина до 1,20 м с високо разклонено встрани зелено, сочно, обло и кухо стебло. Листа- светлозелени, яйцевидни, голи, едро назъбени, бухта-ви. Цъфти през юни и юли. Образува орехоподобни зелени бодливи плодове.

Лечението е болнично.

Първа помощ, както при отравяне с беладона.

Отравяне с билката попадийка

Попадийката има отвратителен мирис, който е силно упоителен. Расте край пътищата и по нивите в голямо количество. Тя е едногодишно растение, което достига до 60 см височина, право, мъхнато, отрупано с космати, големи вълнести листа, долните с опашки, горните обвиващи стеблото, тлъсти, сиво-зелени, грубо назъбени. Цветовете са на къси дръжки, сбити с листа, така че образуват мъхната опашка, жълто-кафяви, опръскани с тъмни точки и резки. Плодът е чашка с капаче, пълно със семенца. Цъфти през юни и юли.

Лечение - болнично.

Първа помощ, както при отравяне с беладона.

Отравяне с напръстник (дигиталис)

Напръстникът расте по горите през лятото. Той е двугодишно растение, високо до 1,5 м. Образува стебла с много звънчеподобни синьо-виолетови цветчета, разположени конусообразно. Силна сърдечна отрова.

Признаци. При отравяне с напръстник настъпват храносмилателни смущения - повдигане, повръщане, болки в корема, понякога диария, световъртеж, нарушено зрение, сухост в устата.

Лечение. Болният трябва веднага да постъпи на болнично лечение.

Първа помощ. До оказването на лекарска помощ на болния да се даде веднага животински въглен. След това да се направи топла клизма (38°С) и да му се даде силно кафе. Да се осигури пълен покой на легло.

Да се завие пострадалият в топли завивки и на краката му да се сложат горещи шишета. Добре е да се направи и топла баня. Препоръчват се силно кафе и червено вино. При нужда изкуствено дишане.

Диета - млечна (в изобилие прясно сурово или варено мляко).

Отравяне с рибно биле (лопен, балък-оту)

Рибното биле е семе, което зашеметява рибите, когато се хвърля в езерата и реките, затова е наречено рибно биле. То съдържа силно действуваща отрова.

Лечение. Болният трябва веднага да постъпи в болнично заведение (бърза помощ).

Първа помощ. Веднага да се произведе повръщане, което да се поддържа, като се пие отварка от ленено семе. Да се направи топла (38°С) клизма с оцет. Да се поставят студени компреси на главата и топло на корема.

Диета - млечна (в изобилие прясно сурово или варено мляко).

Отравяне с мораво рогче

Отравянето с плевела може да протече както остро, така и хронично.

Наблюдава се при хранене с хляб, приготвен от ръж, в който е имало много такива плевели. Най-много вреди хлябът, чието брашно е приготвено и употребено непосредствено след жътвата.

Сега това отравяне не се среща поради редовното почистване на семената. Ние ще го опишем, защото по изключение някъде може да се развият единични заболявания.

Продължителното приемане на брашно с примес на мораво рогче причинява тежко заболяване. Отравянето се съпровожда с мъчителни болки и мускулни конвулсии и нерядко завършва със смърт. Понякога може да се развие и гангрена на отделни части на тялото - пръстите на ръцете и краката, ушите и др.

Болният трябва веднага да постъпи на болнично лечение.

Лечение - болнично.

Първа помощ - да се предизвика повръщане, дава се животински въглен, очистително (английска сол). Тялото трябва да се затопли - топла вана, масаж.

Отравяне със сънотворен мак

Втвърденият сок от главичките на сънотворния мак има качеството да упоява, при което може да се стигне до отравяне. Източните народи и главно китайците пушат опиума с лули, за да изпитат упоителното му замайване.

Причини. У нас някои баби и жени престъпно го употребяват под формата на „маджун“, като варят маковите главички, за да успиват децата, а други пълнят дупките на изгнилите си зъби с опий, за да умъртвят болките. По този начин и едните, и другите може да си причинят отравяне. Необходимо е да се наблегне пред майките, че те никога не трябва да приспиват децата си с „маджун“ и други препарати, защото децата са крайно чувствителни към опия и неговите препарати и лесно се отравят.

Признаци. Световъртеж, сухост в устата, гадене и повръщане. Лицето се зачервява, отровеният е възбуден с последваща сънливост. Често завършва със смърт.

Лечение. Болният трябва да постъпи незабавно на болнично лечение.

Първа помощ. Да се накара болният да повърне, като му се даде да изпие (ако може да гълта, разбира се) чаша хладка вода с половин чаена лъжичка счукано синапено брашно или пък белтъчна вода. Промивка на стомаха и червата. Вътрешно - животински въглен и смляно кафе, да пие и горещо силно кафе. Да се употребят всички усилия, за да стои болният буден, за която цел трябва да се накара да ходи. Да се пляскат лицето и гърдите му с мокра кърпа и да му се даде да мирише амоняк. Ако се налага, да се прибегне до изкуствено дишане, което да се поддържа непрекъснато от няколко души. На краката му и между тях да се поставят шишета с гореща вода, увити в кърпи, за да не го изгорят. Спиртни питиета да не му се дават по никакъв начин и под никаква форма.

Отравяне с тютюн (никотин)

Тютюнът съдържа токсично вещество, наречено никотин. Отравянето става както при вътрешна, така и при външна употреба на тютюна. Освен това някои слагат на раните тютюневи листа или пък с катран от чибуците си мажат кожата при разни болести, та се произвежда отравяне.

Първите прояви са гадене, повръщане и диария. Появява се слабост на долните крайници.

Лечение. Болният трябва да постъпи на болнично лечение.

Първа помощ. При отравяне през устата да се предизвика повръщане, стомашна промивка с животински въглен, дават се очистителни, да се пръска лицето на отровения със студена вода, да се постави в легнало положение, на главата му да се поставят студени компреси (20°С), а на краката горещи шишета; да му се направи и топла клизма.

Вътрешно се дават чисто кафе, топло мляко, коняк.

Отравяне с алкохол (остро пиянство)

Острото пиянство е социално зло, което причинява различни разстройства в организма според вида и количеството на приетия алкохол.

В началото при постъпването на алкохола в организма настроението се повишава, настъпва приятно и весело състояние. У други се наблюдава потиснатост. Постепенно мускулите отслабват, говорът става неясен и несвързан, волята се загубва, очите стават мътни; пияният усеща болки в главата, повдига му се; повръща кисела материя. Лицето е зачервено. Някои стават буйни, могат да извършат и престъпление.

При втората степен на пиянството пияният е вече унесен, лежи прострян, неподвижен, безчувствен към всяко възбуждане. Дишането е забавено, лицето е зачервено. От устата има дъх на алкохол. При тежко отравяне може да настъпи смърт.

Лечение. При тежко отравяне се налага болнично лечение.

Първа помощ. Да се предизвика повръщане било с пръст в гърлото, било като се дава топла вода с малко сол. Главата на пияния се повдига и се извива настрани, за да не би повърнатата материя да попадне в дихателната тръба и белите дробове. Прави се промивка на стомаха.

Дава му се да пие кафе или по малко оцет или лимонада. Да му се направи топла клизма с вода и 1 супена лъжица оцет. Тялото трябва да се сгрее - болният да се увие в леглото и да му се поставят горещи шишета на краката (увити в кърпи, за да не го изгорят) или топла баня.

Ако пияният е в безсъзнание, да се изнесе на чист въздух и да му се дава да вдишва амоняк, да се пръска лицето му с чиста вода, да се полива главата му със студена вода.

При нужда да се направи и изкуствено дишане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...