Jump to content

Други отравяния


Recommended Posts

ДРУГИ ОТРАВЯНИЯ

Отравяне с киселини

При външно изгаряне кожата и лигавицата стават при карболовата киселина бели, при азотната - жълти, при сярната - черни.

При поглъщане на киселина веднага пострадалият усеща силни болки в устата, гърлото и стомаха, които обикновено се последват от повръщане и диария.

Лечение. Веднага трябва да се потърси лекарска помощ. Лечението е спешно болнично.

Първа помощ. До оказване на лекарска помощ на болния се дава разредена варова вода (от аптеката). Дават се и сурови яйца или разбити белтъци, мляко, мазнина (зехтин), сапунен разтвор. Средства за повръщане не се дават.

Отравяне с алкални разтвори - сода каустик

При съзнателно или несъзнателно приемане на сода каустик се получават силни болки, рани в устата, гърлото и стомаха, повръщане и диария, задушаване. Лигавицата на устата е изгоряла. Повърнатото вещество съдържа черна съсирена кръв.

Лечение. Веднага да се потърси лекарска помощ - лечението е болнично.

Първа помощ. За повръщане да не се дава нищо. Вместо това за неутрализиране на отровното вещество да се дават винен оцет, лимонов сок или лимонена киселина, разредени с голямо количество вода. Ако болният поради изгарянето не може да гълта, да му се дава да мирише кърпа, натопена в оцет, на корема му да се постави синапова лапа със сол и оцет, а на плешките - студени компреси.

Може да се даде на болния и разбит белтък от яйце, мляко, зехтин.

Отравяне с въглероден окис

Причини. Среща се при горене на печки с лоша вентилация и при отопление с мангали. Напоследък може да се дължи и на неумело използуване на газови печки.

Признаци. Болки в главата, шум в ушите, виене на свят, гадене и повръщане, загуба на съзнание.

Лечението се провежда в болница.

Първа помощ. От народната медицина се препоръчва: да се отворят вратите и прозорците на стаята или да се изнесе задушеният на чист въздух, да се разкопчаят дрехите му и да се направи изкуствено дишане. След това болният се поставя на легло, тялото му се затопля с грейки, на главата се поставя лед. Дават се силно кафе и чай.

Вътрешно. На болния се дава да пие топла лимонада, която се приготовлява така: във вода, която ври, се изстисква 1 лимон или се слага малко чиста лимонена киселина; при липса на лимонада да му се дава винен оцет - по чаена лъжичка. Ако не може да пие, сипва се по малко в устата, но внимателно.

Диета. След свестяването се оставя за 1-2 дни на млечна храна.

Отравяне с живак

Живакът се използува в промишлеността както в чист вид, така и под форма на различни съединения. Почти всички живачни съединения са отровни, особено сублиматът. Живачните мехлеми също могат да причинят отравяне.

Признаци. При остро отравяне с живак болният усеща метален вкус в устата, има болки под лъжичката, чести повръщания и диария със слуз и кръв. Венците са възпалени и болезнени, някои зъби се разклащат и падат. Количеството на урината намалява, понякога до пълна липса на урина.

Лечение. Болният трябва веднага да постъпи на болнично лечение.

Първа помощ. До оказване на лекарска помощ веднага да се даде за повръщане белтък от яйце с вода, животински въглен, топло мляко или пък 1 чаена лъжичка магнезиев сулфат, разтворен в 1 л вода. Дават се в голямо количество разбити белтъци от яйца.

Против подпухването на устата и гърлото се дават малки парчета лед или на глътки ледено студена вода.

Болният да легне на чист въздух добре завит, като на краката му се сложи топло.

Отравяне с газове, които излизат от нужниците и други нечисти места

Причини. Понякога от нужниците, помийните ями (шахти), каналите, кладенците, зимниците и пр. излизат вредни газове. Сероводородът, който се намира в някои минерални води, заедно с амоняк се образува и в нужниците; той има тежка миризма като от развалени яйца. Този газ е отровен.

Признаци. При отравяне от него се явява главоболие, повдигане, повръщане, диария, а в тежки случаи настъпва безсъзнателно състояние, посиняване на краката.

Лечението трябва да бъде в болница.

Първа помощ. До отвеждане на пострадалия в болница народната медицина препоръчва да се остави на чист въздух, да му се наведе главата (ако е паднал в нужника), за да излезе онова, що е глътнал, и да се предизвика повръщане, да се натопи една гъба в хлорна вода (от аптеката) и да му се доближава до носа, но да не се държи много време, да се напръска лицето му със студена вода, да мирише оцет, одеколон, да се разтрива с вълнен плат, тялото да се затопли. Прави се и изкуствено дишане.

Отравяне с газ (петрол) и терпентин

Причини. Някои хора пият газ при болки в гърлото, стомаха или даже при нервно разстройство. С малки количества само увеличават болките си, а с по-големи могат да си докарат и отравяне.

Терпентиновото масло пък се среща в много домове, защото е цер против настинка. Случайно, ако децата пият от него, могат и да се отровят.

Признаци. Дъхът силно мирише на газ или терпентин, болният чувствува парене и болки в устата, гърлото и стомаха и голяма жажда, има повръщане.

Лечение - болнично.

Първа помощ. На отровения веднага да се даде течен парафин. След това - стомашна промивка с разтвор от натриев бикарбонат. Болният се поставя на легло и се затопля.

Отравяне с бензин

Причини. Вдишване и вземане на бензин през устата.

Признаци. Главоболие, пияноподобно състояние, треперене на мускулите, безсъние, потрепвания.

Лечение - болнично.

Първа помощ. Пострадалият трябва да се постави на чист въздух, дават се кафе и силен чай, при нужда - изкуствено дишане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...