Jump to content

Общи насоки за лечение на рани


Recommended Posts

ОБЩИ НАСОКИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА РАНИ

Зарастването на раните е чудесен пример за общата работа на различните тъкани при замяна на разрушени тъкани на тялото. При раната могат да са разрушени чрез насилие много части от един орган: кожата да е увредена, кръвоносните съдове да са отворени, мускулната тъкан да е разкъсана, костите счупени, нервите скъсани, тъканта обезкръвена и суха, да има загнездени болестотворни причинители.

Защитните мерки на организма са най-различни и са в зависимост от големината на раната. Започват да действуват различни сили: на първо място се съсирва кръвта, за да спре кръвоизлиянието от отворените съдове; в първите 24 часа нахлуват белите кръвни телца за помощ - започват да очистват съсирената кръв; клетките от съединителната тъкан се мобилизират, за да изпълнят и затворят раната. При счупване на кост се образува не само ново костно вещество, което слепва счупените кости, но и нови разклонения на кръвоносни съдове, които осигуряват оросяването с кръв на новата тъкан.

Оздравяването на една рана трае различно време. Хирургически разрез на корема зараства за 1-2 седмици. Подобно на кожните рани зарастват и раните на лигавиците.

Най-болезнени и мъчно заздравяващи са раните на надкостницата и хрущялите (ушите, носа и пр.).

За по-бързо заздравяване на тежки рани е необходимо всяка вечер на гушата и в областта на главата да се поставят торбички с топъл селски хлебен квас. Това се съчетава с коремен компрес, натопен във вода или чай от трина. След затваряне на раната добре е в продължение на 5-7 дни тя да се намазва с чист маслинен зехтин.

При сърбеж на прясно заздравяла рана върху нея се слага нагорещена тухла, полята с вряла вода и увита в кърпа, за да не изгори кожата. От образувалата се пара сърбежът минава. Или пък да се използуват компреси, натопени в хладка отвара от смрадлика (1 супена лъжица от билката в 300 г вода ври 10 минута).

1. Лечение нарани с въздух (държане нараните открити). При някои гнойни наранявания заслужава да се прилага по-често и систематично.

Атмосферният въздух съдържа много по-малко микроби, отколкото обикновено се мисли, и повечето от тях са неболестотворни, така че опасността от инфекция при рани е незначителна. От друга страна самият въздух е отлично лекарство, което спира развитието на някои болестотворни микроби. Други предимства са бързо изсъхване на раната, излишни превръзки.

Лечението на открит въздух помага при неголеми пресни рани, при стари инфектирани рани, при широки наранявания на ръцете, при промишлени злополуки (бързо изчезва миризмата и намалява отокът в околността на раната), при гнойни рани, при измръзване и изгаряне от III степен и др.

Пресните рани и тези, които са били срязани и зашита, трябва да бъдат превързани, понеже при тях изсъхването и студът благоприятствуват появата на инфекция.

Лечението става на открит въздух или в добре проветрена и светла стая на сянка. Излагането на раните на слънце изисква голяма предпазливост и голям опит, иначе може да се получи влошаване. Някои рани могат да се държат изложени на въздух денонощно, а на други за през нощта трябва да се слага превръзка. Щом раната се изчисти и запълни, се поставя лека превръзка.

Температурата на въздуха винаги трябва да бъде над нулата. Ако е под нулата, лечението на въздух трябва да се извършва в стая. Въздухът трябва да бъде чист от прах. При мъгла е по-добре такова лечение да не се прави, защото тогава броят на микробите във въздуха се увеличава.

В практиката често трябва да се задоволим поне с временно излагане на раната на въздух, като при всяка смяна на превръзката тя се държи поне половин до един час открита на отворен прозорец. При превързването на раната изобщо трябва да се избягват дебели и плътни превръзки, които напълно лишават раната от възможност за проветряване.

2. Лечение нарани с рибено масло. Както при чисти, така и при замърсени с пръст (земя) рани превръзки с рибено масло дават много добри резултати. Раните зарастват много бързо, без да се развива инфекция. Само прясното рибено масло е подходящо за тази цел.

3. Лечение нарани с бадемово мляко. С него лесно се лекуват рани, образували се от седящ живот, много яздене или лежане (например при тежка и продължителна болест). За целта превръзките се топят в прясно прецедено бадемово мляко.

4. Лечение на рани с пчелен мед. Върху раната се поставя дебел слой чист мед, нагрят до телесна температура, и отгоре превръзка. Превръзката се сменя след 24 часа. В началото може да се почувствува парене, но то бързо изчезва, като оставя освежително действие. Центрофугираният мед е практически стерилизиран. След 24 часа от поставянето му всички чужди частици остават полепени върху марлята и полето на раната остава съвършено чисто. Лекуваните с мед рани после могат да се зашият като пресни чисти рани.

Болки и сърбеж при раните се явяват, когато раната започне да оздравява, т. е. започва да се всмуква отокът.

Диета. През време на лечение на раните трябва да се избягва употребата на месо, риба, яйца, алкохол и пушенето на тютюн, защото те потискат отбранителните сили на организма. Затова се предпочита растителна и млечна храна, млечни продукти с повече плодове и зеленчуци, особено съдържащите по-големи количества витамин С - пиперки, шипки и др.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...