Jump to content

Възпаление на Бартолиновите жлези


Recommended Posts

Възпаление на Бартолиновите жлези

Бартолиновите жлези се намират от двете страни на големите срамни устни. Възпалението им бива остро и хронично.

Причини. Проникване на болестотворни микроорганизми. Много често се среща при гонорея.

Признаци. Подуване и болки отвън до входа на влагалището, често се образува абсцес с различна големина.

Предсказание. Често дава рецидиви.

Лечение. Народната медицина използува следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болната да взема по 1 супена лъжица настойка от алое арборесценс (трионче). От него се вземат 10-20 зелени листа с общо тегло 200 г, махат се бодлите им и се смилат на машинка за месо, след това към кашата се прибавят по 400 г чист пчелен мед и малага или чисто натурално червено вино; във водна баня на тих огън се вари 1 час и като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване.

II. Десет минути след настойката да се изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева - по 100 г. От общата смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при отсъствие на менструация, с добавка след обяд и вечеря, ако жената не е склонна към затлъстяване, да взема по 2 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с по 1 чаена лъжичка копривено и шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие т. нар. катранена вода - в литър и половина студена вода се налива 40 сантилитра чист боров катран (от аптеката), след това съдът се разклаща добре и сместа се бърка грижливо 5-10 минути с дървена лъжица, докато се разбърка катранът добре, и се захлупва. Подир това отново се разклаща и се бърка 10 минути, внимателно се запушва и се оставя да престои 48 часа и повече, после се отпушва. Маха се грижливо пяната с лъжица, и то без да се разклаща бистрата вода на катрана, и същата вода (без катрана) се налива внимателно в бутилки, които се запушват добре. Утаеният катран няма вече лечебни свойства (добрата катранена вода трябва да има цвят средно между цвета на бяло вино и сайдер и да е бистра).

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица от следната смес: 1 кг чист пчелен мед, 300 г орехови ядки, смлени на каша, 100 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани на каша, и 50 г семе от копър, смляно на каша.

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, спирея, росопас и смил - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с 1 чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода; вари се на тих огън още 15 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана в острия стадий на болестта от налагане на болното място с торбичка, напълнена с хладка сурова тиква, настъргана на ситно ренде, или с хладка прясна несолена извара, или с компрес от 4 хасени парчета, натопени в бурова вода (от аптеката - 1 таблетка буровин се разтваря в половин литър вода). Държат се, докато са приятни, и се заменят с нови, докато болката премине.

В хроничния стадий се прави топла (37°С) влагалищна промивка с 1 л чай от акация, жълт кантарион (цвят) и лайка (цвят) - по 1 супена лъжица от трите се запарва с 1 л вряща вода; кисне захлупено 30 минути и като изстине, се прецежда. След това се поставя парен компрес на болното място с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използува 2-3 вечери подред), или пък с торбичка, ушита на тегели на по 2 см, напълнена с търпимо гореща готварска сол, с продължителност около 20 минути. Коремът се налага с компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от лайка - 2 супени лъжици (цвят) се запарват с 500 г вряща вода; ври още 5 минути и като изстине, се прецежда, а отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. Едновременно на болното място под този компрес се поставя торбичка от тензух, напълнена първата вечер с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 2-3 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), 2 супени лъжици листа от магданоз, попарени с вряща вода, изстискали и на ситно нарязани, и 9 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките и преди поставянето поръсени с 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката).

Втората вечер се поставя топла лапа от праз лук (бялата му част), на ситно нарязан, с прибавка на 2 супени лъжици листа от магданоз, също на ситно нарязани, и 9 сини сливи, смачкани без костилките -в 100 г прясно мляко се вари, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, и преди поставянето се поръсва с 1 супена лъжица захар; или топла лапа от прясно зеле, на ситно нарязано и засилено с магданоз и сини сливи, както лапата от праз лук - в 100 г прясно мляко се вари, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, и преди поставянето се поръсва с 1 супена лъжица ситна захар; или с топла лапа от ленено семе, сварено с 9 сини сливи и малко мляко, преди поставянето поръсено с 1 супена лъжица пудра захар. Едновременно във всички случаи това се съчетава с налагане на малкия мозък (тила) с торбичка от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния. При силно главоболие на цялата глава се слага „шапка“ от същия квасец, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а отгоре се слагат вестник и шапка от памучен или вълнен чорап; държи се цяла нощ или докато досади на болния.

Добавка. Ако абсцесът вече е пробил, след парния компрес мястото се измива с отварка от жълт кантарион (2 супени лъжици цвят в 500 г вряща вода се варят на тих огън 10 минути; като изстине, се прецежда) и се налага с домашен мехлем за дълбоки гнойни рани, приготвен от стопена зайча мас (може и от домашен заек) 50 г, чист пчелен восък 5 г и бяла дъвка (сакъз) 5-7 зърна, счукани на ситно. Тази смес се бърка в чист съд на тих огън, без да завира, докато се сгъсти като мехлем, след това се маха пяната.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване. Ако се е образувал абсцес, се измива и превързва, както е казано по-горе; ако няма абсцес, върху болното място се слага марля, намазана със смес от прясна несолена свинска мас 100 г и камфор на прах Юг, или мушама от хаваджива, рецептата на която е дадена в том I, „Домашна аптека“.

Неделя. Пълна почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата; ако се налага, лечението продължава по плана.

При менструация - пълна почивка от всичко, само се промива и превързва раната, както е казано по-горе.

VII. Лятно време преди обяд от 10 до 12 часа се прави слънчева баня на болното място със зелен лист от слънчоглед, тиква или репей с продължителност 1-2 часа или докато е приятна, с глава, запазена от слънцето. Следва коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка слънчева вода. Държат се 2 часа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...