Jump to content

Грижи за кожата, половите органи и урината. Грижи за гърдите и краката


Recommended Posts

Грижи за кожата, половите органи и урината

Особено внимание бременната жена трябва да обръща върху чистотата на кожата си. Нужно и полезно е поне един път в седмицата да прави топла баня (36-37°С за 10-15 минути) и да измива грижливо тялото си със сапун. Не бива банята да се прави нощем и да се ляга веднага след нея, защото лесно може да се простине. През деня след банята 1-2 часа трябва да се почива.

Ако бременната е свикнала да прави сух четков масаж или само въздушни бани, добре е да ги продължава, защото са много полезни, а във втората половина на бременността даже заместват водните бани. До седмия месец бременната може да се къпе в река или тихо море с продължителност на банята 5-10 минути. Тя трябва да избягва студената вода (под 25 °С) и много топлите бани (над 37°С). Особено грижливо трябва да се измиват със сапун половите органи. Последните два месеца преди раждането те трябва да се мият всекидневно с топла вода (3 8°С) и доброкачествен сапун, а изтриването им да става с чиста мека кърпа, за да не се причини одраскване или протриване.

Влагалищни промивки да не се правят, защото може да се предизвика помятане или замърсяване.

Бременната трябва 1-2 пъти месечно да изследва урината си за албумин, особено ако й се подуват краката и ако въпреки доброто хранене тя отслабва.

Грижи за гърдите и краката

Освен половите органи особени грижи изискват и гърдите. Зърната стават тъй нежни, че се напукват още при първия опит на кърмачето да суче. Напукването е опасно, защото причинява силни болки по време на кърменето и създава възможност за проникване на микроби в млечните жлези, а оттук за възпаление на гърдите. За да се избегне това, зърната трябва да се каляват още в периода на бременността. За тази цел те трябва да се измиват всяка сутрин с мек глицеринов сапун и хладка вода (25 °С), след което да се изсушават с мека кърпа без търкане, а само чрез допиране. След това да се закрият с тънка кърпа, като се избягва по възможност всякакво триене. Измиването на зърната да става с памук, а не с гъба, защото гъбата не може добре да се изпира. Всяка вечер зърната да се трият с чист спирт. Ако са слабо изпъкнали, те трябва да се изтеглят леко с ръка или със специална помпичка. При отделянето на коластра върху зърната трябва да се слага чисто платно или памук за поливане.

Горещи бани на краката над 38°С не бива да се правят, защото могат да предизвикат помятане.

Студените крака да се измиват всяка вечер с топла вода (36-37°С) или вместо бани да им се поставят компреси или „мокри чорапи“ (35°С), съчетани с шише с топла вода на ходилата.

На много жени през време на бременността краката се подуват поради разширяване на вените, което понякога е свързано със силни болки. Това страдание невинаги има връзка с болестта разширени вени и обикновено след раждането вените се нормализират.

Ако вените на краката на бременната жена се подуват, всяка вечер да прави масаж на краката от долу на горе със стипцова вода (на 1 чаша вода 1/2 неравна чаена лъжичка стипца) или с намокрено калъпче стипца за бръснене, или пък краката да се увиват със сурови листа от прясно зеле.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...