Jump to content

Отглеждане и възпитание на кърмачето. Отглеждане. Признаци на здравото новородено дете


Recommended Posts

ОТГЛЕЖДАНЕ И ВЪЗПИТАНИЕ НА КЪРМАЧЕТО.

ОТГЛЕЖДАНЕ

Каквато и длъжност да заема жената в обществения живот, колкото и много да са задълженията й, нейното най-важно задължение в семейството е да роди, отгледа и възпита своите деца.

Още с появата на детето на бял свят е необходимо майката да се запознае с правилата за отглеждането му. При небрежно отношение по тези въпроси може още в кърмаческата възраст детето да си спечели някаква болест, от която после мъчно да се излекува.

Поради голямата възприемчивост на малкото дете към всякакъв род влияния ние можем да го възпитаме в една или друга насока съгласно с разбиранията си и да го направим полезен член на обществото.

Признаци на здравото новородено дете

Средното тегло на здравото износено дете за момиче е 3120-3600 г, а за момче е 3300-3880 г. Обаче има случаи, когато се раждат деца с по-малко тегло и пак притежават всички признаци на напълно износен зрял плод. Децата с първоначално тегло, по-малко от 2500 г, се считат за неизносени.

Дължината на нормалното износено дете е средно 50 см и тя е подложена на по-малки колебания, отколкото теглото. Износеното дете има вежди, ресници, коса на главата, която след няколко седмици опадва и се заменя с друга.

Веднага след раждането си здравото (нормално износеното) дете започва да плаче и да движи крайниците си. Тези движения, които са съвсем безцелни, могат да бъдат бавни или по-енергични.

Млечните жлези у новороденото, безразлично дали е момче или момиче, се подуват и от тях се отделя течност, която доста прилича на мляко. Тази течност народът нарича „магесническо мляко“. Тя не трябва да се изстисква, понеже това може да предизвика възпаление. Подутостта на гърдите минава от само себе си след известно време.

Подуването на главата при някои новородени вследствие на раждането и изменението на костите на черепа, което често се получава при раждането с щипци, изчезват обикновено от само себе си, и то няколко дни след раждането. Те нямат значение за здравословното състояние на детето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...