Jump to content

Пелени и повиване на кърмачето. Облекло на кърмачето


Recommended Posts

Пелени и повиване на кърмачето

Пелените трябва да се изпират добре и след това да се изваряват. Употребата на само подсушени, но неизпрани пелени е вредно за детето, защото зародишите на микробите, които се намират в тях, разлагат урината и у децата с чувствителна кожа това може да предизвика възпаление и подсичане. Разлагащата се урина има остра неприятна миризма на амоняк.

Кърмачето не бива да се повива в студени пелени. Те трябва предварително да се затоплят до температурата на тялото (37°С), защото иначе то загубва част от собствената си топлина и получава болки в корема, хрема и пр.

При повиването бебето не трябва да се пристяга, понеже се притискат гърдите и коремът, пречи се на дишането и изпаренията и движенията на крайниците стават невъзможни. Детето има нужда от свободно движение, което се постига чрез хлабаво повиване, с ръцете отвън, при което се улесняват кръвообращението и храносмилането. С какво удоволствие малките протягат ръцете и краката си. Възрастният не би търпял и минута ярема на повиването, който невежествени родители поставят на децата си. Не е чудно, че пристегнатите деца плачат, често повръщат, предразположени са към настинка, стават нервни и не се развиват правилно.

Здравото кърмаче трябва да се преповива преди всяко хранене. Неопитните млади майки на първо време снемат пеленките всеки път, щом детето почне да плаче и да движи (търка) крачката си. Те смятат, че причината за плача на детето са мокрите и изцапани пелени. Обаче понякога въпреки преповиването в сухи пелени бебето продължава да плаче. То се мокри много често - понякога по 20 пъти на ден, но мокротата не му пречи по време на съня. От това следва, че невинаги причина за плача му са мокрите пелени. След храненето то обикновено заспива, затова да се преповива преди храненето е най-удобно и за предпочитане. Ако веднага след кърменето преповиваме пеленачето, с това можем да предизвикаме повръщане. При всяко повиване, ако детето е изцапано с изпражнения, трябва внимателно да се почисти със същите пеленки, след което да се измие с хладка вода (33-35°С) и да се избърше със суха мека кърпа. Всички гънки на кожата се избърсват най-внимателно и след това леко се напудрят с талк или специална детска пудра. Пудрите от растителен произход - оризово или картофено брашно, трябва да се избягват, понеже са великолепна среда за развитието на микроби. Най-добре е пудрата да се изсипе непосредствено от кутийката и след това с едно памуче да се разнесе по кожата на тънък слой.

При почистването на момиченцата да се внимава да не би изпражнения да попаднат във влагалището или в пикочния канал, защото това може да предизвика възпаление на тези органи и дори заболявания, например възпаление на пикочния мехур. Затова половият орган на момиченцата трябва да се измива внимателно отпред назад към задния проход.

Облекло на кърмачето

Детето трябва да е добре облечено, но не с много дрехи, защото това причинява усилено потене и довежда до простуда. Облеклото му да е удобно, свободно и проветриво.

Дрехите не трябва да са тесни, защото това може да попречи на правилното телесно развитие на детето. Най-подходящи за целта са памучните трикотажни дрешки - те не пречат на правилното отделяне на потта и не причиняват никакви неприятни усещания.

Постоянното покриване на главата с шапчица довежда до потене на главата. Главата да се покрива само при студено, дъждовно или ветровито време. През останалото време децата, особено когато са в стая, трябва да са гологлави. Шапчицата да не се привързва здраво около шията, понеже затруднява дишането и кръвообращението.

Когато слънцето пече силно, главата непременно да се покрива, но шията да е свободна, за да се предпази детето от слънчев удар.

Правилото „главата да е хладна, а краката топли“ важи и за кърмачетата. Затова при студено време краченцата им да се увиват добре или пък да се обуват в дълги дебели чорапи.

Много болести се явяват поради нечистота. Здравето на децата често се уврежда поради нечисто бельо. Ето защо децата трябва редовно да се преобличат. При това ризичките и гащичките за преобличане трябва да бъдат добре изсушени, за да не се простуди детето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...