Jump to content

Възпаление на гръкляна (ларингит)


Recommended Posts

Възпаление на гръкляна (ларингит)

Причини. Простуда, продължително вдъхване на дразнещи вещества (тютюнев пушек и други дразнещи и вредни изпарения), грип, морбили, чуждо тяло в гърлото, пиене на горещи напитки и след това дишане на студен въздух или пиене на студена вода в разгорещено състояние, освен това злоупотреба с гласа (силно викане, кряскане).

Лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: 300 г чист пчелен мед (предварително врял на водна баня 10 минути, за да не дразни кашлицата), добре разбъркан със сока на 1 цял лимон.

II. Десет минути след тази смес да се изпива 1 чашка от 25-50 г отварка от ружа (корени) и ружа (цвят), широколистен живовляк (корени), сладко коренче и ленено семе - от всяко по 1 чаена лъжичка; запарва се с 500 г вряща вода и захлупено ври 10 минути; като изстине, се прецежда и се добавят мед (предварително врял на водна баня 10 минути) и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна (млечно-растителна), а за по-големите деца - обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното дете). Сутрин на закуска да се изпива 1 жълтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 изравнена супена лъжица мед (предварително врял на водна баня 10 минути) и малко лимонов сок. Преди обяд и вечеря като аперитив да се дава по 1 малка глава печен без захар кромид лук с малко хляб. След всяко ядене по-големите деца да правят гаргара или с отварка от анасон (1 чаена лъжичка в 500 г вода ври 10 минути и като изстине, се прецежда), или с 1 чаша вода с разтворена в нея 1/2 чаена лъжичка сол.

III. Вечер преди лягане при запек да се прави топла клизма със 150-250 г топла вода, последвана от парна баня на краката за 5 минути, след нея изтриване до сухо и налагане на гърлото (до лъжичката) с торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа от ленено брашно, сварено с малко мляко, за да стане като тесто, и преди поставянето поръсена с 1/2 чаена лъжичка ситна захар, отгоре - вълнен бинт. Слага се компрес на корема с две хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка, отгоре - хасено парче и вълнен пояс. Държат се цяла нощ или докато много досадят.

IV. Сутрин да се правят фрикции с хладка вода на подмишниците и корема и сухо изтриване.

Предпазване. Да се избягват прашните помещения и в студено време детето да не приказва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...