Jump to content

Капилярен бронхит


Recommended Posts

Капилярен бронхит

Капилярният бронхит е катарално слузесто възпаление на лигавата ципа, която покрива отвътре последните най-тънки разклонения на бронхите (бронхиолите). Те се запушват от отичане на лигавата ципа и въздухът не може да преминава до алвеолите (мехурчетата) на белите дробове, поради което се явява силен и постоянен задух. Ако обаче възпалението отиде до алвеолите, тогава болестта се нарича бронхопневмония. Изобщо границата между капилярния бронхит и бронхопневмонията не е много сигурна и често бронхитът преминава в бронхопневмония.

Капилярният бронхит е едно от най-сериозните заболявания при децата. То се случва изключително в първите години от живота им.

Причини. Болестта се развива след силна простуда и у отслабнали от други болести деца. Често се развива като усложнение след тежките заразни болести - брусница, магарешка кашлица, грип и други.

Признаци. Ако детето прекарва обикновен бронхит, който преминава в капилярен, изведнъж температурата му се покачва, като може да достигне сутрин до 38°С, а вечер до 39°С. Кашлицата се усилва и то усеща тежест в гърдите. Дишането се учестява.

Болното дете постоянно изменя положението си - ляга на една страна и изведнъж се обръща на другата; лицето почервенява, очите отичат, то мъчно поема въздух и прави различни усилия при дишането, като след продължително кашляне в началото изважда малки парчета слузести храчки, а по-късно - дебели и протегливи жълтеникави храчки, повечето непрозрачни; задушаването постоянно се увеличава - лицето от червено става бледо и се покрива с леплива пот.

При оздравяване задушаването намалява, кашлицата става влажна (изважда храчки).

Усложнения. Ако не се лекува, може да се обърне на бронхопневмония.

Предсказание. Болестта е сериозна. Необходимо е да се потърси лекарска помощ.

Предпазване. Ако някое дете боледува от остър бронхит или от някоя шарка, за да се предпази от капилярен бронхит, трябва да се пази от простуда и да не се оставя да лежи все на една страна, а често да се променя положението му.

Лечение. При заболяване от капилярен бронхит народната медицина препоръчва следното:

а) До пристигането на лекаря да се направи на детето топла (37°С) клизма и ако то е с висока температура и кашля все сухо, да се натопи една гъба в смес от студена вода, оцет и сода за пиене (по 100 г от всяко) и да се разтрие с нея тялото на детето, след което добре да се увие, за да се изпоти. С това се намаляват температурата и задушаването.

б) На гърдите да се слага всеки 3 часа гръден компрес (или „жилетка“ с прясна извара - вж. том I), натопен в хладка вода и оцет наполовина.

При задушаване, а също и при силна и мъчителна кашлица на гърдите на болното дете да се слагат лапи от ленено семе.

Ако детето е пълнокръвно, може да се сложат на плещите или отпред на гърдите му 1-2 кръвни вендузи, а в противен случай - сухи вендузи или топли синапени лапи на гърдите и гърба, но приготвени само със сол и оцет (вж. том I, „Синапизми“).

Запекът винаги да се отстранява с топли (37°С) клизми.

Вътрешно. За изваждане на храчките трябва да се дава отхрачващ сироп (от аптеката). За смекчаване на кашлицата вж. „Бронхит“ - вътрешно.

Предпазване. Ако някое дете боледува от остър бронхит или от някоя шарка, за да се предпази от капилярен бронхит, трябва да се пази от простуда и да не се оставя да лежи все на една страна, а често да се променя положението му.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...