Jump to content

Пълзяща пневмония


Recommended Posts

Пълзяща пневмония

Причини. Недостатъчни защитни сили на организма плюс неправилно лекуване на обикновената пневмония.

Признаци. Втрисане и после температура, отпадналост, лека кашлица, повърхностно дишане, тежко състояние с температура до 40°С, което продължава от няколко до 10 и повече дни. След малко подобрение състоянието на болното пак се влошава и т. н., защото пневмонията обхваща все нови и нови участъци от дроба.

Лечение. То трябва да е болнично. От народната медицина се прилага общо и по същия начин лечение, както за бронхопневмонията у децата. Добре е в началото да се сложат на гърба и гърдите вендузи. След това препоръчваме:

I. Сутрин да се облича на болното „млечна жилетка“ с прясна извара, съчетана с коремен компрес и „мокри чорапи“, натопени във вода и оцет по наполовина. „Млечната жилетка“ да се държи 6-8 часа, а коремният компрес и „мокрите чорапи“ да се сменят всеки 2-3 часа.

II. Вечер преди лягане вместо „млечната жилетка“ да се постави гръден компрес (на целия гръден кош) във вид на 2 торбички от тънко хасе, напълнени с хладък пресен селски хлебен квас, съчетан с коремен компрес и „мокри чорапи“. Държат се цяла нощ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...