Jump to content

Туберкулоза на външните лимфни възли


Recommended Posts

Туберкулоза на външните лимфни възли

Болестта засяга най-вече възлите на шията, но може да се развие и в жлезите под мишниците, слабините, лакътя и др.

Причини. Развива се чрез пренасяне по кръвоносните или по лимфните съдове на зараза от белодробни или коремни туберкулозни огнища.

Признаци. Болестта се изразява в подкожни увеличения като твърди бучки с различна големина. Понякога те загнояват и пробиват кожата - получава се т. нар. живиница.

Предсказание. Болестта има благоприятен изход, понякога оставя грозни следи по шията.

Лечение. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 чаена лъжичка сироп от трионче - 15-20 зелени листа от него се изчистват от бодлите, смилат се на каша, премерват се и според теглото им се прибавя в двойно количество чист пчелен мед и чисто натурално червено вино (най-добре малага) и 2 г индийско орехче (мускато), стрити на брашно, всичко ври 1 час на водна баня на тих огън и като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване. Държи се на студено да не вкисне.

II. Десет минути след сиропа да се изпива по 1 винена чашка от 30-50 г отварка от агримония, бударица, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, пача трева, росопас, смил и спирея - по 100 г от всяко. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, прибавя се 1 супена лъжица мед и на тих огън ври 10 минути; като изстине, се прецежда.

Диета. Млечно-растителна храна с повече плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или обикновена храна, но без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не. Преди обед и вечеря като аперитив да се изяждат по 1-2 глави печен кромид лук без хляб. На обяд заедно с другата храна може да се изяжда ипо100-150г агнешко, телешко месо, птици или прясна риба - речна или океанска. На вечеря - безмесна храна, кисело мляко с 1 супена лъжица сурова настъргана целина, разни зеленчукови пюрета, малко тестени храни - юфка, макарони, трахана и др., компоти и ядки от плодове, а след ядене - да се взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад и на върха на ножа прах от яйчени черупки.

Вместо вода да се пие отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, с прибавка на 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и по 2 супени лъжици корени от магданоз, ечемик и овес (зърна) - в 2 литра вода на тих огън ври 30 минути и веднага се прецежда през кърпа. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да се взема по 1 чаена лъжичка сироп според точка I на „Белодробна туберкулоза“.

IV. Десет минути след сиропа да се изпива пак по 1 чашка от30-50 г отварка от агримония и пр. (вж. точка II).

V. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) да се прави клизма със 150-200 г топла вода или чай от лайка, последвана едната вечер от налагане на бучките с торбичка от тънко хасе, напълнена с топъл (36-37°С) пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа, за да тегли по-добре), засилен според големината на бучката с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (при липса на кестени - с толкова супени лъжици пресни и млади корени от полски бъзунек, нарязан на ситно и счукани на каша), и 3-5 сини сливи от тези за компот, смачкани без костилките; втората вечер - от налагане на същата бучка или с топла лапа от праз лук (бялата част), ситничко нарязан, с прибавка на 3-5 сини сливи, 50 г прясно мляко и 1 чаена лъжичка ленено брашно, разбъркано добре и оставено да ври 10 минути, за да стане гъста лапа, подобна на тесто; или с топла лапа от 50 г ориз, 5-10 сини сливи, смачкани без костилките, 1 чаена лъжичка ленено семе и 150 г вода, ври да стане гъсто като тесто, и отгоре се слага вестник и вълнен пояс, а на главата - „шапка“ от зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната му страна с малко оцет, отгоре - шапка от чорап и се държат цяла нощ или докато много досадят.

Забележка. При желание топлата лапа от праз може да се замени с лапа от прясно зеле, приготвено по същия начин.

VI. Сутрин да се прави около 1 минута фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, последвана от сухо изтриване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...