Jump to content

Кучешка тения (ехинококоза)


Recommended Posts

Кучешка тения (ехинококоза)

Кучешката тения е много разпространено заболяване в някои селища у нас. Възрастният паразит е дълъг около 5 мм и живее в червата на кучетата. С кучешките изпражнения се отделят много яйца, които се разнасят и разпространяват заразата. Човек се заразява при допир с такова куче или при употреба на храна, плодове и зеленчуци, замърсени с яйца. В организма на човек не живее тенията, а погълнатото яйце, което се разнася в черния дроб или другите органи и се разраства в голям ехинококов мехур (киста). Заразяването от болен човек е невъзможно.

Проявите на заболяването са различни в зависимост от локализацията на ехинококовия мехур: най-често тя е в черния дроб, белия дроб, далака и други органи.

Предпазване. Необходимо е да се намали броят на кучетата и те да не се допускат в хранителни помещения. Важно е да се избягва общуването с кучета, да се употребяват само много добре измити плодове и зеленчуци.

Лечението е хирургично. Народната медицина предлага следното:

А. При ехинокок в коремната кухина, черния дроб или далака

I. Сутрин обед и вечер 30 минути преди ядене болният да изпива 1 чашка от 75 г отварка от смрадлика (корени) 250 г, шипка (корени) 180 г, трънка (корени) 100 г, алтея (корени) 25 г, червена върба (кори) 20 г, ръж (зърна) 25 г и хмел (шишарки) 25 г.

Приготовление: Всички корени и кори се насичат на ситно и се слагат в едно негледжосано гърне с вместимост 6 кг. След това се заливат с 5 л вода, капакът на гърнето се замазва с хлебно тесто, на тих огън се вари в продължение на 3 часа и веднага се прецежда, за да не попият корените самата отварка. Тя се държи на студено и в чисто стъкло, за да не вкисне.

Или пък по 1 супена лъжица настойка от кромид лук 5 глави суров червен кромид лук се настъргват на ренде и се разбъркват с 500 г пудра захар. След това в подходящ буркан престояват на светло място 7 дни и се прецежда.

II. Десет минути след отварката или настойката болният да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, брезови листа, бял равнец (листа и цвят), върбинка (листа и цвят), жълт кантарион (листа и цвят), синя тинтява (листа и цвят) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка червени хвойни (зърна) се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци. Люто, алкохол и тютюн не!

Десет минути преди обяд и вечеря на възрастните болни се препоръчва като аперитив да изпиват и по 1 ракиена чашка чиста сливова или друга плодова ракия и веднага след това да изяждат по 1 чинийка салата от 3 солени рибки хамсии (без да се обезсоляват), с прибавка на счукан чесън и червен кромид лук с чист винен оцет по равни части с рибките. От плодовете особено са полезни портокалите.

След ядене тези, които не са склонни към затлъстяване, да изпиват и по 1 чашка домашна боза, приготвена от 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, 1/2 чаена лъжичка прах от яйчени черупки, малко плодов сок или вода и чист пчелен мед или захар да стане гъсто и сладко като боза.

Добавки:

1. Болен, когото тази диета изтощава, като изключение на обяд може да яде и по малко пилешко, агнешко или телешко.

2. Тези болни, които се лекуват с ракия, през целия ден да не изпиват за възрастни повече от 200 г ракия и за юноши не повече от 50 г, съчетани с изяждане на салата от хамсии с чесън и лук. Ако обаче болният не понася ракията, да не я употребява, а да яде само салата от хамсия с чесън, лук и оцет.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от магданоз (листа и корени): по 4 супени лъжици от двете в 2 л вода на тих огън се варят 20 минута, като изстине, се прецежда; или мляко, сварено с чесън на 500 г мляко се слага 1 глава необелен чесън, и след като млякото се свари с чесъна като за ядене, се прецежда чрез изстискване; или мляко, сварено и отпосле разбъркано със семките от тиква на 500 г мляко се прибавят 50100 г обелени семки от тиква, счукани на каша.

III. Два часа след ядене при ехинокок в черния дроб болният да взема смокиня и половина с парче лимон (бялото и жълтото), приготвени така: 2 лимона, нарязани надлъж всеки един по на 8 парчета, и 24 смокини, нарязани по на 2, се поръсват с 1/2 чаена лъжичка печена стипца (от аптеката) и 1 супена лъжица ревент и се заливат с чист винен оцет, така че да се покрие всичко; стои 2 дни, за да попият лимоните и смокините оцета.

Употреба: Сместа се повтаря 2 пъти подред с прекъсване между първото и второто вземане от 2 седмици.

IV. Петнадесет минути след сместа със смокините, а също и при другите случаи болният да изпива 1 чашка от 75 г отварка от пелин (листа) 90 г, жълт смил и хмел (шишарки) по 50 г, лайка (цвят) 30 г, ягода горска (листа) и мъжка папрат (листа) по 20 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се варят на тих огън 10 минути. Като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане топла клизма с 1/2 л чай от лайка (2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда). За деца клизмите се правят според възрастта им с 200-500 г вода. Следва парен компрес на целия корем, ако ехинококът е в коремната кухина (при ехинокок в черния дроб компресът се слага от дясната страна на корема; ако е на далака, тогава се слага от лявата страна на корема), и то отпред и отзад с по 2 по-малки торбички или пък с 1 по-голяма, ушита на тегели от по 2 см широки и напълнени с търпимо гореща морска сол. Отгоре се слагат мушама и вълнен пояс с продължителност 20-40 минути. След това напареното място се налага с торбички, напълнени с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа), засилен за двете места с 10 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с 10 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица, с прибавка на 20-30 сини сливи (от тези за компот), киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без кокичките. Едновременно с това при ехинокок в черния дроб, далака или бъбрека се прави и коремен компрес, натопен в топла отварка от трина (3 супени лъжици трина се запарват с 500 г вряща вода и се вари 5 минути; като изстине, се прецежда), покриващ торбичките с квасеца. Отгоре му се слагат вестник и вълнен пояс. На тила в областта на малкия мозък се поставя торбичка, напълнена също със селски хлебен квас, засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с 1-2 супени лъжици пресни корени от полски бъзак). Държи се цяла нощ или докато досади на болния.

Добавка. Ако болният страда от главоболие със замайване, всяка вечер да си слага на главата цяла „шапка“ от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 10-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с 10-12 супени лъжици пресни корени от полски бъзак. Отгоре се слагат вестник и памучна шапка държи се цяла нощ или докато досади на болния.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствувам все по-добре и по-добре и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането и от 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания.

Два часа след закуска, ако болният не е на работа, добре е на корема (черния дроб или далака) през целия ден да носи торбичка от тънко хасе, ушита на тегели от по 1 см, напълнена с 6 супени лъжици готварска сол и 2 супени лъжици сяра на прах, добре разбъркани. Сместа се сменя веднъж на 4-5 дни.

Б. При ехинокок в тазовите кости, в бедрото или гърба

Лечението и в този случай е същото, дадено за черния дроб, с добавка, че парният компрес и налаганията се правят само върху засегнатите от ехинокока места.

Важни добавки:

1. За по-скорошно оздравяване препоръчително е лечението, особено в началния период, да се проведе на легло.

2. Коремният, чернодробният и далачният ехинокок може да се пробият през корема навън. В този случай върху раната се слага торбичка, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, обелен, разрязан, полуизстискан и засилен с 10 сини сливи, смачкани без кокичките, и накрая поръсена с 1 супена лъжица захар, или лапа от пресен селски хлебен квас, засилен с 10 сини сливи, смачкани без кокичките и преди поставянето поръсени с 1 изравнена супена лъжица захар, или пък, и то още по-добре, с топла лапа от бяло брашно, забъркано с чист маслинен зехтин и червено натурално вино по равни части бърка се на тих огън, докато лапата не направи три пъти „пуф“. Тези лапи се държат по 8 часа и се сменят с нова.

3. При болки в черния дроб, подобни на жлъчни колики, върху него се слага топлата лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и поръсен с 1 супена лъжица царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата, и накрая се поръсва и с 1 супена лъжица захар. Държи се, докато мине болката.

4. При пробив на ехинокок в тазовата кост, бедрото или гърба се прави казаното в точка 2 на добавките.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...