Jump to content

69. Новата власт и старият тормоз. (04.09.1044, понеделник, село Светляево /Мърчаево/)

Recommended Posts

69. НОВАТА ВЛАСТ И СТАРИЯТ ТОРМОЗ

04.09.1944 г.

[понеделник], село Светляево (Мърчаево)

Днес по обяд отидох сама да бера лешници в отсрещната гора. Казах на сестра Рилка, като дойде брат Христо, в коя посока да ме намери. Ние си установихме един музикален мотив и с изсвирването на този мотив той ме намери, когато бях набрала вече доста много лешници.

Когато слънцето си отхождаше вече, ние тръгнахме по шосето.

Аз казах:

- Брат Христо, на нас ли махат тия жени с бели кърпи? Там далече.

Той се вгледа напред и ги забеляза. Обърна се и назад, но шосето беше празно. Значи на нас махаха с бели кърпи тия жени. Когато приближихме до къщата на сестра Рилка, ето насреща ни излязоха старата сестра Ирина Кисьова и сестра Веса Несторова. Те ни казаха: „Учителят откога ни е изпратил при Вас, сестра Лилиана и ние отдавна вече Ви чакаме. Учителят ни изпрати да ни покажете новата песен за Мира, както сте я коригирали и да ни я изпеете.”

Аз бях уморена от брането на лешниците и не ми се пееше, но заради Учителя изпях песента. Те си носеха хартия и моливи и си записаха корекциите.

Ние си закусихме, умихме, вчесахме се и отидохме при Учителя. Вече се беше стъмнило. Той беше седнал на едно миндерче на коридорчето до прозореца и говореше с няколко възрастни братя. Ние Му целунахме ръката и Той каза:

- Утре вече пътят ти се отваря и ти можеш да пътуваш с брата.

Ние се сбогувахме първо с Него и със сестрите, и братята и сутринта много рано отпътувахме. Едва тогава узнахме, че влакът не циркулирал поради голяма сериозна повреда. Ние пристигнахме благополучно във Вършец, където ме чакаше и мама.

Последните дни, преди да си тръгнем от село Светляево, пущаха по радиото едни степни песни от Русия.

Учителят внимателно ги слушаше и след малко каза:

- Хубави са техните хорови песни.

Сега сме във Вършец. Аз слушам и новините, които всяка минута се менят. Съветската Червена армия влязла в България.

Ние всички излязохме на площада във Вършец, за да ги посрещнем и да посрещнем шумците [партизаните] от гората с цветя.

След няколко дена с камиони ни отведоха в София. По пътя ни имаше постове от съветски войници и офицери. В София излязохме на булевард „Цар Освободител”, да посрещнем Червената армия.

Започнаха най-напред трудови дни и репетиции и малко по малко и представленията започнаха.

Ние оставихме Учителя в село Светляево. Най-напред, докато се разбере кой е кум, кой е сват, в Операта започнаха да ме тормозят на лична почва и като дъновистка. Тормозите се сипеха отгоре ми най-много от секретаря Георги Димитров и режисьора, и диригентите.

Веднъж режисьорът Драган Карджиев пожела да дойде в дома ми и да ми покаже мизансцена на Виолета в операта „Травиата” от Верди.

Аз казах на Учителя.

Той ми каза:

- Когато режисьорът се опита да се държи извън ролята ти, отвори беседата на тази страница и постави беседата върху лицето си.

Аз тъй и направих. Когато се разнежи, направи няколко крачки и се приближи към мене, аз поставих отворената беседа върху лицето си и той прочете словата, които Бог говореше: „Ако посегнеш на сестрата си, Бог ще ти изпрати язва и ти ще умреш от нея.”

Той се вкамени, разгневи се и веднага си отиде.

Първият удар беше, че ми дадоха противната роля Есмералда от операта „Продадена невеста”.

Аз пеех години наред централните роли: Джилда („Риголето”), Марта от едноименната опера „Марта” , Розина („Севилският бръснар”), Лучия („Лучия ди Ламермур”), Виолета („Травиата”), Блондхен („Отвличане от Сарая”), Марцелина („Фиделио”) и като солистка в Деветата симфония от Бетховен с диригент (гостуващ у нас) Карл Бьом.

След Девети септември аз пях още четири години в Операта-Адина в операта „Еликсира на любовта” и Норина в операта „Дон Паскуале”.

Учителю, Господи, дайте ми сили да приложа силните Божествени Добродетели и да ги изпея във физическия, Духовния и Божествения свят. Амин!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...