Jump to content

80. Първото ми прослушване на Изгрева от Учителя


Recommended Posts

80. ПЪРВОТО МИ ПРОСЛУШВАНЕ НА ИЗГРЕВА ОТ УЧИТЕЛЯ

В.К.: Когато за пръв път пееш пред Учителя в салона, там са били трима братя: Ради, Галилей120 и други, които в четвъртък - ден за екскурзии към Бивака - са останали в София.

Л.Т.: Виж сега какво. Първото прослушване, което Учителят пожела да пея на сцената на Изгрева, щото аз в приемната Му пеех тихичко... Той каза на брат Христо: „Аз ще ти съобщя датата.”

И един ден брат Христов идва и ми казва: „Цвете, приготви се. Утре рано идвам да те взема с такси, защото отбих се при Учителя в сряда вечер, днеска се отбивам при Учителя, в сряда вечер.”

А в четвъртък Братството отива на Бивака, цялото Братство.

Учителят му казал: „Ела утре сутринта, рано ми се обади” - не му казал нищо. И сестра Савка била при Него и Му приготвяла за утре раницата: термосите, ризи за преобличане от вечерта. Сутринта рано покрай бараката на брат Христов, покрай нея, минават братя и сестри - рано отиват на Бивака да запалят огъня и да турят чайника да ври, за гореща вода. Знаят, че Учителят след малко и Той ще дойде там.

И брат Христов влиза при Учителя - раницата готова да тръгват. И Савка била там.

Учителят казал:,Доведи певицата, аз няма да се кача на Витоша.”

- А-а-у, Учителю!

- Извади, казал, всичко от раницата! - тука го има записано, в „Срещите и разговорите с Учителя”.

Идва брат Христов: „Бърже, бърже, сестра Лилиана! Взимай нотите, обличай се! Аз слизам за такси.” И ме довежда на Изгрева.

Добре, ама Изгревът празен, няма нито един брат, нито една сестра. Всичко е тръгнало за Витоша, защото Учителят ще отива. Само бати Ради и брат Гали (Галилей) и сестра Савка. Всичко отива.

Стъпих на сцената и изпях с вариации и имитации на славея, с вариации.

Той каза, щом ме чу: „Този глас е работил хиляди години в Моите храмове и светилища, и в Моите школи.”

А аз, понеже предната вечер пях на сцената в Операта, а на другия ден, след като съм пяла, аз имам нужда да почина малко. И пришепнах на брат Христов, че ми е замаяна малко главата и искам да почина.

А Учителят го попита какво иска сестрата. А той каза, тя снощи е пяла и много са й ръкопляскали и това, иска да си почина малко, да напусне малко тялото си.

Той се обърна към сестра Савка и каза: „Хвани я за ръчичка и я заведи в твоята стая.”

И тя ме хвана и ме заведе в нейната барака. Аз бях облечена с много красива рокля, която не бива да се мачка. Тя ми каза: „Вдигни си ръцете нагоре и извади роклята.” Аз останах по долни дрехи. Извади от едно шкафче една жълта, мекичка, бархетена дрешка я облякох и ме тури на нейното легло. Добре, ама аз й казах (аз бях още светски човек, не бях още навлязла в Братството): „Аз преди да заспя, обичам да чета малко, за да заспя.” И тя отвори стъклена врата, шкаф и извади томчето „Новата Ева” ми го даде и аз, както бях седнала, почнах да чета и ... падна книжката отстрани и заспах. И съм спала около един час. А тя седна на една масичка, без да трака на машина - с ръка пишеше. И като се събудих, даде ми пак роклята, облякох я и отидохме в приемната на Учителя. Вътре беше и брат Христов. И наближаваше вече обяд.

Това стана преди обяд и беше в четвъртъчен ден. Имам датата точно. Значи Учителят не пожела цялото Братство да ме чуе.

В.К.: Първия път. Той има съображение. Да не се настроят негативно ли, да не коментират?

Л.Т.: Само Гали, сестра Савка, бати Ради и Учителят. А те са Го чакали горе, но Той не отиде на екскурзия.

______________________________

120) Гавраил Велев Величков, 1909-1985, известен с името дадено му от Учителя - Галилей, Гали

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...