Jump to content

133. Гозби за Боян Боев в събота


Recommended Posts

133. ГОЗБИ ЗА БОЯН БОЕВ В СЪБОТА

Л.Т.: След като изнесох във Варна един голям концерт на техния хармониум154 - свирех и пеех и брат Христов отделно соло пееше, и му акомпанирах, след тоя концерт пожелаха варненци да пратят на брат Боян в една кошница големи праскови и натовариха нас, ний да ги предадем.

Когато пристигнахме в София, занесохме кошницата с големите праскови и брат Боян каза: Сестра Лилиана, за всеки ден имам дежурни сестри, които ми готвят и ми носят храна.

А той лежеше в къщичката на Борис Николов.

- Само за събота няма кой да ми готви. Бихте ли се заели в съботата да ми готвите?

- Разбира се, викам, с удоволствие ще го правя.

И започнах: една година и осем месеца, до неговата смърт, аз готвех в събота.

Добре, но той ми пращаше по някой брат с писъмце, аз ги пазя: „Сестра Лилиана, днес имам гости трима души.” Значи да имам предвид още три порции, повече да сготвя. Някой път даже цялата тенджера я занасям.

И веднъж пък, като готвех пак, на двора така готвех, беше топло, по време, когато зреят пъпешите и дините, той прати пак един брат да ми каже: „Днеска имам шест души гости!” И аз грабнах цялата тенджера и отидох с нея. А те бяха: Сава Калименов, Георги Томалевски и други от провинцията. И турих тенджерата, сипах им, сервирах им и се дръпнах настрани.

А те ми казаха: Сестра Лилиана, седнете с нас на трапезата!

А те донесоха дини и пъпеши. Аз им казах тъй: Аз ще ви сервирам и ще ви услужвам, но няма да се храня с вас, защото моят духовен брат - брат Христов, работи във фабрика „Нанкова”, където правят бонбони и шоколади, и сладки работи. И там има стол, но там се хранят с месо и той винаги гладува. Сега ще си дойде гладен. Предпочитам да го посрещна и да споделя неговото хранене. Затова ще ви откажа.

Те грабнаха тогава моите тенджери, грабнаха и малко пъпеши, и дини и ме придружиха чак до моята барака, да ми носят. Влязоха вътре,аз им изпях на пианото нещо и така беше.

Това не е описано, нали? Всичко не може да се опише.

И последното, което ми даде брат Боян, беше в един четвъртък. Даде ми „Молитвата на Учителя” и ми каза тъй: Препиши си го, но ще ми го върнеш. Аз го преписах и отивам да го върна.

Друг път вратата е отворена, влизам, а сега - заключена. Започнах да чукам. Яви се Катя Зяпкова и каза: Кой е? Какво искаш?

-Ами, викам, връщам молитвата.

- Каква молитва?

- Ами той ми даде оня ден „Молитвата на Учителя” и идвам да я върна.

- Ами ти, каза, да не си със зюмбюл пусната отгоре, бе? Ами че той бере душа.

И тя от чаршафи правеше превръзки, за да му превързват раните от коляното, разбираш. На другия ден го проснаха - заминал си. Аз не можах да върна молитвата. „Задръж я.”

В.К.: И остана в тебе.

Л.Т.: Да. Значи година и осем месеца. И най-важното, което правех за брат Боян: Духът ми каза освен физическа храна, в събота да му нося и духовна. И какво правех.

Още в петък вечер изваждах (имах по-дебели, хубави листа) и с едри букви написвах един пасаж от беседа или от частни разговори -Учителят какво казва. И като влизах и слагах тенджерите, казвах: Брат Боян, най-напред духовната храна! - поднасях му това.

Той си поръча една папка и моите работи ги пъхаше в папката. Всяка събота аз му носех такива листа с извадки, красиво написани, от Учителя.

В.К.: От Вашите разговори? Не, от беседи?

Л.Т.: И от беседи. Ето например това, което е на стената, съм окачила в стаята си, съм му го занасяла. И от моите разговори, било по музика, било, и те бяха много интересни. Най-напред това прочиташе той и ги пъхаше в една специална папка и ги вдигаше. И после вече му сервирах.

Той ми каза: Няма да ми правиш нищо с ориз, защото ми прави запек. Понеже той лежи. Добре, връщах ориза. Ако направя, да кажем сърмички или нещо с ориз, го връща. И му правех това, което той желае.

В.К.: Ами сега този Дух, Вашият ръководител, какво казва за мене? Ще свършим ли работа?

Л.Т.: Смятам, че ще свършим. [Смях]

В.К.: Продължаваме.

Л.Т.: Аз, нали Ви казвам, даже Веса, на Жечо Панайотов, каза: „Тези чорапки, дето ти с благословението на Учителя му изплете и поднесе, му продължиха краката да бъдат свежи и бодри. Но като отиде на Арабаконак с шофьора на Лулчев, там той пострада. Ако не беше се простудил, още щеше да живее.”

В.К.: И той там, пострадаха му краката, така ли?

Л.Т.: Той имаше туберкулоза в костта.

В.К.: На десния крак ли беше или на левия?

Л.Т.: А, виж, това подробно не знам.

В.К.: Ясно. Какво казахте, че имате писма от брат Боян? Хубаво.

Л.Т.: Отделно ги държа.

В.К.: Те ще бъдат отделно: кореспонденция от брат Боян до Лилиана Табакова.

Л.Т.: Диктувани от Учителя. В едно от писмата иска да ми каже Учителят да предам цигулката, от мене я търси. Защото Любчо Янков, като свири в зала „България” с цигулката, обеща да я върне, а не я върна. А аз отговарям, защото аз я поисках. Вие не сте дошли до историята с цигулката?

В.К.: Не съм, не съм.

Л .Т.: Тепърва ще дойдете. Ще видите какво стана. Това, те чак тука, на Изгрева, дойдоха да ме намерят. Сега братя Янкови, като дойдат от Париж, пак ще ме търсят.

________________________________

154) Хармониум или езичков орган - клавишен музикален инструмент. Звукът се извлича от свободно трептящи езичета без тръби. Има един или два мануала [клавиатури], и голям педал, с който се подава въздух в смукващия мех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...