Jump to content

152. Изпитът на Савка Керемидчиева


Recommended Posts

152. ИЗПИТЪТ НА САВКА КЕРЕМИДЧИЕВА

В.К.: Сега, на страница 88 от „Разговорите с Учителя” казвате, че Вие правите подарък на сестра Савка и й подарявате шал.

Л.Т.: С първите си заплати пожелах да й купя шал и отидохме с брат Христов на улица „Леге”169 и избрахме най-красивия за глава, с венециански стил - стилна работа, копринен, много хубав, много.

Когато почнаха бомбардировките вече, Учителят ми даде един ключ за къщата на Радка Стефова. Аз спях вече горе и всеки ден в 10 часа ми каза да влизам при Него, за да работим „Битието”. И тогава, него ден, „Пиууу!”, почна тревога. И излязохме, и брат Христов беше, и седнахме, където е „чешмата на зодиите”. Има пейка. Тука седна Учителят, тук съм аз, тука е брат Христов.

По едно време тичат сестра Савка с една друга сестра, тя [сестра Савка] пък седна от тази страна, до мене и каза: Аз с колело като карам, има едно място, урвесто и трябва да сляза от колелото, да го вървя пеша. Аз съм си наумила и съм се амбицирала: тука няма да слизам от колелото, ще минавам и това стръмно място с колелото!

Мен ме щипна нещо тука под лъжичката, почувствах, че тя ще пострада, ако не слезе от колелото. Щото сега се учи да кара колело.

А Учителят й е казал, че окултният ученик, особено сестра, не бива да се качва на колело. А аз от трамвая веднъж я видях, трамваят върви и сестра Савка караше в София колело.

И казах на брат Христов: Това беше Савка, да. Значи тя не послуша Учителя.

И какво стана. Точно на това място тя не слязла от колелото и пада по очи. И наранява части от лицето, и идват лекари, да зашият мястото на разкъсана рана на бедрото и да лекуват.

Брат Христов дойде при мене разтревожен и каза: Бърже, сестра Лилиана, да се качим на Изгрева!

И като се качихме, видяхме Учителя на балкона на Неговата стая. Беше застанал в молитва, нагоре гледаше към небето и се молеше, а в стаята на сестра Савка консулт лекари й шиеха лицето и бедрото. Той се молеше в тоз момент. Ние бяхме тогава на Изгрева, но не можехме да влезем при Него.

Не мина много време, посетихме сестра Савка и тя бръкна под възглавницата си и предаде един пакет в ръцете на брат Кръстю Христов и каза: „Ако Учителят благоволи да ме вземе в другия свят, оставям тоз пакет на Вас. Ако благоволи да ме остави още на земята, бих искала да работя със сестра Лилиана и с Вас, брат Кръстю.”

Тя не остана, тя си замина.

И когато издъхна, беше денят, когато хвърляха ракети на небето да светят, че пада Берлин. Когато падаше Берлин издъхна тя.

В.К.: На 2 май 1945 г.

Л.Т.: Да. Тя издъхна тогава. И ние никога не ходим по погребения и по такива работи, но отидохме да се поклоним на нейното заминаване.

В стаята на майка й, в къщичката на майка й влязохме. Майка й тъкмо й връзваше краченцата с кордела, защото правеха така, се отваряха и плачеше, и каза (не беше още на ковчег сложена, още я обличаше), и каза на брат Христов: „Кръстю, Учителят веднъж в една беседа каза: „Всяка майка гледа дъщерята да си - деветгодишна беше -да те окъпя и да те преоблека.” Турих легена, окъпах я, облякох й чисти дрехи, хванах я за ръка и отидох при Учителя, и Му чукам на вратата. И казвам: „Учителю, цяла нощ не съм спала. Вие казахте в беседа, че никоя майка не си води детето, момичето, да служи на Бога. Аз ще бъда тая майка. Отсега нататък няма да питам дъщеря ми дали е нахранена, дали е облечена, дали има покрив на главата. Предавам Ви дъщеря си във Вашите ръце!” И оттогава Той я прие.” Така плачеше тя върху трупа на сестра Савка.

В.К.: Това тя Ви го каза?

Л.Т.: Плачеше и го каза.

________________________

169) Улица „Леге”, улица „Леандър Леге”, разположена е между улиците „Алабин“ и бул. „Цар Освободител“ в София. Наименована е на Леандър Франсоа Рьоне Льо Ге (френски: Leandre Franqois Rene le Gay) - френски дипломат, вицеконсул в София по време на Априлското въстание (1876 г.) и Руско-турската война (1877-1878). След войната е консул в Бургас. В България е известен с побългарената фамилия Леге.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...