Ани Публикувано 9 Септември, 2020 Сподели Публикувано 9 Септември, 2020 160. ОТКАЗВАНЕ ОТ КАРИЕРА В ГЕРМАНИЯ В.К.: Тука е много интересно. Вие споменавате на 98 страница от „Разговорите с Учителя” разговора между Янков и жена му, нали, с Учителя: как те ще заминат за Берлин, нали и накрая той... Л.Т.: Канят ме, защото Венцислав много харесваше моето пеене, искаше да ме лансира в Берлин. И на дълги листа (какво търпение имал!), написваше немски думи и насреща български, да ги уча. И влизах при Учителя и Му ги показвах. Викам: Венцислав ме кани. Като отида в Берлин, няма да отида на хотел, ще бъда у тях. И да излеза, и в Берлин да пея. Той ми каза: „Ти няма да отидеш да пееш на Хитлер! Ти си определена да пееш на българите!” И не ми позволи. И аз престанах тия листа да ги уча. Престанах да уча немския език, защото пък моите първи думи не са били български като бебе. Понеже майка ми и баща ми са ме занесли много мъничко бебенце в Германия, където той следваше текстилна индустрия и мама отиваше по богатите къщи да шие, да помага на стипендията на баща ми. Тя е дадена за един човек, а тука сме вече трима души. Баща ми взима и майка ми, взима и мене, бебе. А идваше Frau [госпожа] Фани, взимаше ме и ме носеше в детски дом. Там, в чужбина, аз слушах само немски думи, не чувах български. И вечер, като ме донасяше у дома, аз вече спях. И ме туряха да спя. Само в неделя виждах майка си и баща си. А през неделните дни ме носеше в детски дом и даже сега още пея детските песнички: Messer, Gabel. Schere, Licht, spielen kleine Kinder nicht. [C нож, вилица, ножица, пламък, малките деца не играят.] И после песнички, които ни даваха тогава, но аз не можех да чуя български думи от майка си и баща си. И когато се върнахме вече в Сливен и мама, като излизаше някъде и ме оставяше на моята баба - на нейната майка, и аз й викам на немски, дърпам я и й говоря на немски. Тя не ме разбира. И децата дълго време ми викаха „немче”, докато почна да говоря български. Но езика не го знам, немския, само детския. Тъй че първите ми думи бяха немски. В.К.: Интересно. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts
Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате
За да коментирате, трябва да имате регистрация
Създайте акаунт
Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!
Регистрация на нов акаунтВход
Имате акаунт? Впишете се оттук.
Вписване