Jump to content

161. Телеграмата от Берлин


Recommended Posts

161. ТЕЛЕГРАМАТА ОТ БЕРЛИН

В.К.: Сега, на страница 98 от „Разговорите с Учителя” става въпрос, когато Янкови получават телеграмата, че техният апартамент е разрушен от бомбите.

Л.Т.: Дупка е останало от апартамента.

В.К.: Каква им беше реакцията, понеже те не вярват на Учителя?

Л.Т.: Страшна работа беше. Първо, Венцислав имаше договор с Филхармонията, че ще изнесе Бетовен-концерт, а започна да идва да свири на моето пиано, защото тяхното пиано го дали на Михаил Попов с договор, а Михаил Попов не ще да им го върне. И останаха тук в София. Но понеже Янко живееше в една с начупени тавански стени, таванска стая, а те като останат, трябва им цял апартамент и започнаха да търсят квартира.

Това беше в неделя. И застанали така Учителят, цялото семейство Янкови, брат Христов, и това - и нямат квартира. Не могат да се пъхнат в таванската стая на Янко, не могат да отидат вече в Берлин, нямат квартира.

И тогава Папазови (имаха магазин най-долу, а отгоре техен апартамент, два) единия, целия го дадоха под наем на Янкови. Но не се познаваха със семейство Янкови.

Учителят ми каза:

„Помни, никога не нарушавай: Никога не запознавай хората един с друг.”

Например да кажем сега дойде някой, който не Ви познава и аз да Ви запозная двамата. Аз мълча.

Аз никога, никога не запознавам хората. Защото ставам гарант. И така, аз видях как постъпи Учителят. Семейство Янкови не познава семейство Папазови. Тогава Папазов беше жив, и жена му.

В.К.: Кой беше Папазов, той от Братството ли бе?

Л.Т.: От Братството бяха. Учителят най-спокойно ги гледа така, мълчи. Не казва запознайте се, не. Мълчи. Защото те после си развалиха отношенията. А той става гарант, ако ги запознае. Много тежко беше, но Венцислав идваше вече при мене, даже в другата стая, защото аз държах две стаи с ползване кухня, баня и сервизни помещения. В другата стая, като столова ми беше, той спеше, за да може да ме варди. Като отида на репетиции в Опера[та], веднага влиза на моето пиано, да упражнява своя концерт, който е с договор - трябва да излезе пред публика.

В.К.: Значи, когато получиха телеграмата, че техният апартамент е разрушен...

Л.Т.: Ужас беше. А те, особено майката не вярваше.

В.К.: На Учителя?

Л.Т.: Е, сега, накрая повярва.

В.К.: На страница 100 от „Разговорите с Учителя” Вие казвате: „Венцислав ще свири Бетовенов концерт със собствена каденца.”

Л.Т.: Да. Значи не Бетовеновата, а той написал друга.

В.К.: Сега, когато Учителят (на страница 101 от „Разговорите с Учителя”), когато Учителят дава „Седмия ден” на „Битието”, Вие пеете с една октава по-горе.

Л.Т.: Ами ниските тонове например, много ниски, аз ги пеех една октава по-горе.

В.К.: Понеже за Вашия глас те са ниски. Така.

Л.Т.: Защото съответният ден е за бас, а пък аз пея басовата партия.

В.К.: Трябва да я пеете...

Л.Т.: Да, затова пея една октава по-горе.

В.К.: Да. На 101 страница от „Разговорите с Учителя”, долу, Вие споменавате: „Някои артисти пеят за Хитлер.”

Л.Т.: Ето кои: Нели Карова174, която беше женена за секретаря на Филов, частния му секретар. Тя отиде в Германия да пее на Хитлер, но не исках да кажа името й.

В.К.: Да, и други такива имаше.

Л.Т.: И тя се яви при Вълко Червенков (той беше на просветата министър) и каза, че е била в контраразузнаването в Берлин и спасила кожата на мъжа си - трябваше мъжът й да бъде ликвидиран. Но като е била в контраразузнаването, мъжът й остава жив.

В.К.: А дали е била, или е лъгала, никой не знае. Но щом е останал жив, значи е била. Така. На Вас са Ви предлагали стипендия, за да отидете в Германия и сте отказали.

Л.Т.: Отказах, защото Учителят не ми даде.

В.К.: Питахте Учителя и Учителят не Ви даде?

Л.Т.: Ами как ще тръгна срещу Учителя! Щях да бъда у братя Янкови, да живея. А те имаха там големи връзки, много връзки. Години наред да живеят там - имат връзки.

________________________________

174) Нели Карова, Н. Машкарова,1911-2003, оперна певица, сопран

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...