Jump to content

224. Човешката кал при музикантите


Recommended Posts

224. ЧОВЕШКАТА КАЛ ПРИ МУЗИКАНТИТЕ

В.К.: Друга имаше - Катя Грива229. Спомняте ли си нещо? За Катя Грива?

Л.Т: Много добре си я спомням. Тя е сестра на Митко Грива, който е жив.

Катя Грива много се изложи, като подаде ръка на Ангел Янушев. Ангел Янушев я изложи в съда през 1958 г. на процеса, когато аз присъствах (брат ми ми даде пропуск). Той я нарече „мойта годеница”, имали са някакви отношения и много я изложи в съда - че той я ревнувал бил от Учителя.

Гледай ти колко понижиха Великия Учител, накаляха Го, напръскаха Го с човешка кал!

Учителят не се занимаваше с човешки работи. Той много пъти казваше: „Вий като ме гледате тъй, че с вас ходя, мислите, че съм като вас!” Той има друга еволюция. Той идва от Млечния път, отгоре и Той винаги може да си замине, когато Той пожелае.

В.К.: Сега, като певица, Катя Грива чували ли сте как пее?

Л.Т: Не съм много я чувала, но...

В.К.: Някои опитности да си спомняте от нея, да Ви е разказвала?

Л.Т.: Аз знам една опитност на брат Христов с нея. Тя се явява в Операта и иска да стане хористка, но не я приемат. Приели я като статистка. На някои опери ги обличат да седят така на сцената като статисти, без да пеят. И вечер тя се връщала от Операта много късно по шосето, а няма превозни средства. И брат Христов, и той от опера се връща късно. И я нападат пияна компания. Пияни били. И брат Христо я защитил и й помогнал да излезе от този капан. Те искали да се гаврят с нея. Това той ми го каза.

В.К.: Другата е Мария Златева230.

Л.Т: Мичето. Моите най-добри чувства и отношения към нея. Тя беше подписала брак с Митко Сотиров, но нещо се разтрогна този брак. Когато бяха в брачни отношения, аз я посетих на нейния имен ден като Мария и влязох в нейната стая.

Добър музикант, добър работник. Тогава тя беше съпруга на Митко Сотиров, но той се разведе след това и влиза в брак с Мариолчето.

В.К.: Мариолчето беше сестра на Райна Калпакчиева, така ли?

Л.Т: Мариолчето беше сестра на Райна Калпакчиева-Найденова231. А след това остави и Мариолчето и се свърза с някаква си балерина, но доколкото знам, Райна Найденова го е изобличила - там, където работи, се явила и изказала своето недоволство, доколкото знам.

В.К.: Значи това беше другият музикант.

Л.Т.: Много добър, много добър.

______________________

229) Катя Христова Грива, 1902-1974

230) Мария Станчева Златева, 1905-1996, цигулар

231) Райна Райкова Калпакчиева, след брака - Райна Райкова Калпакчиева-Найденова, Райна Райкова Найденова, 1907-1990, математик

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...