Jump to content

2.6. Драган Цанков и Унията. 2.6.1. Драган Цанков / Ст. Чилингиров. 2.6.1.1. Драган Цанков (1828-1911) - мястото му в нашето Възраждане


Recommended Posts

2.6. ДРАГАН ЦАНКОВ И УНИЯТА

2.6.1. ДРАГАН ЦАНКОВ

Стоян Чилингиров

В: Български писатели: живот, творчество, идеи. под ред. на М. Арнаудов. Т. 2.

София: книгоизд. Факел, 1929, с. 175-185.

2.6.1.1. ДРАГАН ЦАНКОВ (1828-1911)

- МЯСТОТО МУ В НАШЕТО ВЪЗРАЖДАНЕ

Отдал се само на политическа дейност след освобождението на родината си, в държавното и културното строителство на която взема живо участие ту възвеличаван като герой, ту преследван като зломишленик и пакостник, но винаги чувствуван между най-първите от първенците на своя народ, неговото дело през епохата на нашето възраждане остана почти забравено. И то не защото е заслужавало подобна участ, а защото интересите ни към събитията на днешния ден не са ни позволявали да надзърнем в страниците дори на най-близкото си минало. А надзърнем ли в тях, Драган Цанков ще се очертае пред очите ни с всички ония характерни белези на българския неспокоен дух, с който са се отличавали неговите съвременници, поставили благоденствието на българското племе пред сгодите на собственото си безбедно и безметежно преживяване. Тогава ще го схванем и като равен на малцината наши великани от възродителната епоха на българския народ, възвели неговата челядна, обществена и черковна доброчестина до степента на култ.

...Такъв един копнеж постига и Др. Цанков с основаването на своя собствена печатница, откриването на която бърза да оповести с отделно печатно известие от 22/3 октомврий 1857 год., в които между другото казва:

„Българският народ не е имал до сега книгопечатница, която да е можала доста да му посрещне най-законните и най-главните нужди. С това ние се изключвахме от другите народи, които се намират у турското царство, и това беше малко срамота за нашия народ, но да кажем правото, че тая погрешка не беше от великодушието на нашите господари, и най-много пък от Султана Абдул Меджида. Не, тая погрешка ставаше от други.”

Печатницата на Цанкова ще бъде не само едно техническо заведение, но и една лаборатория на духа, в която ще работят едва ли не на еднакви начала и с еднаква ревност както съдържателите на печатницата, така и книжовниците отвън. Но, за да се извърши това по-успешно, Др. Цанков взема инициативата да се основе още същата година една ученолюбива дружина под името „Община за българската книжнина”. Освен това тази община си поставя задачата да подпомага българските училища и църкви с книги, да подпомага за събирането и разработването на народната ни книжнина, както и да подбужда учените българи да си изказват мислите по въпросите за нашата духовна и политическа свобода.

За постигане на тия така широко начертани задачи общината пуща през 1858 год. един „Месецослов”, в който Др. Цанков помества своя „Поглед върху българската история". След две години излиза втория „Месецослов” за годините 1858 и 1859 год. И двата месецослова се отличават със своя разнообразен и грижливо подбран материал.

На следната година пък - 1858 - общината пуща първата книжка от своето списание „Български книжици", което просъществува цели четире години - от 1858 до 1862 год. За редактори то е имало: най-напред Д. Мутев, после д-р Ив. Богоров, Г. Кръстович и пр. А сам Цанков, година след започване на списанието - 1859 - излиза със своя личен орган „България”.

Печатницата, издръжка на съдружнически начала с Боян Мирковича от гр. Т. Пазарджик, се е помещавала под храма на католическия мънастир Сан Бенедето на Галата. Едновременно Цанков е преподавал няколко часа седмично български език във френското училище на Бебек, което му дало възможност да се сближи с лазаристите. Това училище, благодарение на енергичния му директор Боре и на настъпилите след Кримската война условия, било посещавано от много българчета, дошли из разните краища на България.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...