Jump to content

2.10.2. Анонимна дописка, 21.11.1960 г., Цариград. - В: Раковски, Георги Стойков.


Recommended Posts

2.10.2. АНОНИМНА ДОПИСКА.

21 ноември 1860 год., Цариград

В: Раковски, Георги Стойков. Архив на Г. С. Раковски.

Т. 2, Писма до Раковски 1860-1941.

София: БАН, 1957, с. 874.

(№ 376)

Как е била образувана униятската община от някои цариградски българи?

„Жал, жал, голяма жал! Но дали ще успее този католицизъм? Казал ви бях, че гръцкия Патрик постоянствува и иска по-напред визита да му направят българите, та чак тогава да се състави комисията да разгледа нашата народна работа. На това постоянствува и Портата и кара нашите българи.

Тия се събраха на 18-того в неделя и като разсъдиха, решиха да не идат да направят визита Патриарху, а да дадат жалба на правителството, в която да му изложат причините, по които не могат да идат да направят тая визита, и правата си, та да им признае и потвърди йерархията (тая жалба се прави и ще ся даде).

На 18 същия ден, там дето се прави това нещо научаваме се, че от друга страна папищашката партия от 5 лица: Манол Иванов, Д-р Миркович, г-н Константин Ранов158 и г-н Калист Хамамджиоглу смаяний (които ви предзабележих с двамата братя Цанкови. Братя Цанкови са: Антон Киряков, който се настанил в Гюргево като търговец-комисионер и кореспондент на немски вестници, и Драган Цанков - редактор на в-к „България”) и Никола Сапунов, лъгали били неколцина, че са съгласни сичките, и големи, и малки да станат унияти.

Това тия българи като съзрели се, че нямат нашите главни българи, още тогава някои се разбегали, но доктор Миркович се качил в църквата като закачили да шушнюват и разбегуват, та засвирил музиката и ги слисал, та чакали и други такива измами. После това сега се ядат и карат един други, а са се разкаяли. Но тия зверове папищаши си следват и от само себе си, та уж как напред на работата е, а те са същите 5-6 лица.

Д-р Миркович отишел да върти музиката (орган) в папищашката църква. Както и да е, разотидват си всяко на мястото си, сиреч в дома си.”

____________________________________

158) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Константин Ранов - възприета форма на името Константин Петров Райнов (1796-1866)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...