Jump to content

2.10.10. Писма от Йосиф Генов Дайнелов, 09.06.1861 г. 2.10.10.1. Униатската пропаганда на залез (№ 188)


Recommended Posts

2.10.10. ПИСМА ОТ ЙОСИФ ГЕНОВ ДАЙНЕЛОВ

9 юни 1861 г.

В: Раковски, Георги Стойков. Архив на Г. С. Раковски.

Т. 3, Писма до Раковски 1861.

София: БАН, 1966, с. 520-523.

(№ 188, 189)

2.10.10.1. УНИАТСКАТА ПРОПАГАНДА НА ЗАЛЕЗ ...

(№ 188)

Мой почтенний!

На 7-ий того, завчера, ви писах потребнити през Н. Ценова. Днес пак ви пиша. _

Дядо Йосиф е в наши ръце и всичко е изработил и издействувал Славейков, кой да живей! Той бил ески дост174 с дяда Йосиф и при напомнюването му на ветхи минали, възбудили ся в човека такива стари чувства, щото Славейков сполучил да го убеди, за да бяга ведно с него. За прибежище рекох ви, че са мисли много и са споменуваше да го завлекат в Р[усия]. Работата са опича (Н. Геров е тука) и във вторник, когато вапора175 бяга за Одеса, Славейков и дядо Йосиф отиват из Ц[ари]-град. Стареца си зел всичко със себе си, сир. папини кръстове, берат и пр., всичко до игла. Исуитити усещат дядо Йосифовото липсване едва по пладня у вторника. Същият час колкото исуити има тук, са събрали на събор и след мислене, изчупват дядо Йосифова стая и какво да намерят? Едни скъсани парцали. Бре аман, бре заман, разтичват са, но нищо. И тъй вий разумяхте, че сме сигорни, а не в гръци. Има още подробности, но не съм ги изпитал, защо всичкото сега е много тайно и всяк нищо не знай...

Макарий до вчера е бил на църквата им, днес ведно с балчишкия поп, кого бе запрела патриаршия и побягна при исуитити, тъй и едно дия[кон]че жеравнянче, както и други двама попа, прибягнаха на народната църква, коя ги и прибра.

Поп Тодор и той доди, но шава, както му са ще и на Макарий, и аз у тогова човека имам голямо съмнение, защото е чорт. Устава им же на униятити един дякон и един калугерин.

Цанков и Миркович додоха на църквата да търсат Йосифа, но оджус куртурдулар176. Представителите щели да ги поналожат. Слуха за да ся попат тия Цанков и Миркович са съвсем потайни.

Каква ще я въртят исуитити, като и берата им фръкна, валлаха177, чудно е! И дали още ще постоянствуват на намерение си? Те още мислят, че дя[до] Йосиф е у п[атриаршия]та, но се съмняват, че го измамил Славейков. Това го и хоратуват, особено като виждат, че Славейков го няма, но дали ще могат проумя, где го е завел. Това е най-ентересарно! Имат един милион борч. Пари им искат - нямат.

Н. Еф[тимов] ще иди, както са вижда, на заточение за калпазанлък178 с едни селски мюхюри179. Манол никакъв ся не вижда и почти, че един дръпна насам, друг нататък и работата кажи, че е на издъхване, освен ако да вършат нещо исуитити.

Каква срам! Цяла Европа го научи, това, а днес патрик побягнал... Портата с какво око ще гледа дела си, не знам.

Работи им са у магла и след тия всичкити аз мисля, че и ако ся подкрепи унията, савда гейри180...

_______________________________________________

174) Стар приятел

175) Вапор - параход

176) Евтино се спасиха

177) За бога.

178) Фалшификация

179) Печати

180) Празна надежда

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...