Jump to content

2.10.13. Писмо от Тодор Николов Шишков, 30.08.1861 г. - В: Раковски, Георги Стойков.

Recommended Posts

2.10.13. ПИСМО ОТ ТОДОР НИКОЛОВ ШИШКОВ181

30 август 1861 г.

В: Раковски, Георги Стойков. Архив на Г. С. Раковски.

Т. 3, Писма до Раковски 1861.

София: БАН, 1966, с. 715.

Извод от Т. Ш[ишков] писмо

Научявам ся от верен източник, че г. Миркович (уният) бил ся наредил от ц[арското] пр[авителство] за военний доктор във Видин, а разумява ся, че от туй си положение той ще действова там за разпространението на унията, каквото Цанков в Едрене и други другаде.

Вий знайте 2-мата наши българе В. Чолакова и К. Миладинова, които до сега са били в Загреб, по каква работа и аз не зная. Толку само знам за последния, че там печатя едно богато събрание от ,,Бълг[арски] нар[одни] песни”, повечето из Македония събрани, от които вчера пристигнаха до мене тука няколко екземпляра за продан.

И сега г. М[иладинов] от Загреб отишел за Солун182 а г. Ч[олаков] ся канял да си дойде в отечеството през Белград. Добре, че го не е страх да го не дочяка там онази чест, която го и изпрати зимъска за Загреб183, дето ся основава за нагласената вече „Jugoslavianska akademija znanostich i umjetnostich” под покровителството на Н[егово] преосвещенство] г-на Юрия Стросмайера!184

Добре струва г. Р[аковски] да обнародова нещо в листа си за тази Академия, защото мнозина от нашите учени и неучени ще земат друго (може би криво) понятие за нея.

Аз не знам добре, но осещам, че тя ще [е] изуитска работа и много тайна етерия. В туй повечето ся уверявам от едно известие, което скоро ми дойде до слуха, и Цанков тъкмял около 15 българчета, да ги изпрати в Загреб за наука... Но туй ти ще съобщиш Р[аков]скому, като от своя страна, за да не би инак ся открие моето имя и тогаз нищо не ще можя да ся научявам за речената етерия, която и мене и други още ще ся мъчи да спичели, но ти знаеш Ш[ишко]ва, че не ся вози на людски кола, и може да си уверен, че в никой случяй не може да бъде народен изменник.

Отговори ми ся с 1°, че и аз ще ти пиша като добър твой

Т. Н. Ш[ишков].

181) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Тодор Николов Шишков (1833- 1896) - учител, публицист, читалищен и културен деец. По негова инициатива през 1850 година в Стара Загора се отваря първото читалище. Автор на учебници, преводач от гръцки и френски език.

182) Запрен е тук. С. Б[алкански].

183) Чолаков е бил хванат в Белград от родолюбиви българи и бит, а книжата му иззети. За случката вж писмото на Раковски до Дайнелов от 13 декември 1860 г. (Архив Раковски, т. I, С., 1952, стр. 220-221.)

184) Начало на Югославската академия в Загреб слага Й. Ю. Щросмайер на 10 декември 1860 г., когато за целта внася 50 000 фиорина. Академията има големи заслуги за развитието на книжовното дело в Хърватско. Щросмайер полага големи усилия за закрепването на униатското движение сред българите. На това движение той гледа като на политическо средство, което може да послужи на българския народ да спаси и народността си от гръцката опасност и същевременно като средство за сближение с хърватите.

Вж по въпроса за унията преписката, обнародвана от С. Юринич, Йосиф Щросмайер, СбНУм, кн. XXII—XXIII, С., 1906-1907, стр. 35-50.

За Щросмайер вж и Ив. Снегаров, Й. Щросмайер - покровител на българската просвета, „Пит. фронт”, бр. 33, 17 август 1961 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...