Jump to content

5.5.2. Гълъб войвода.


Recommended Posts

5.5.2. ГЪЛЪБ ВОЙВОДА

В: Кънчев, Минчо. Видрица. спомени, записки, кореспонденция.

2. изд. София: Бълг. писател, 1985, с. 392, 481, 516, 676.

На всичките дрехите донесоха, само моя мешинен сандък няма с дрехите ми заедно, който беше купен за 150 гроша в Одрин. Обадих на нашия Хюсеин бинбаши, той проводил заптиета да го търсят и донесат. На Христя Илич брат му, Стефан, който беше главен търговец в Цариград, ми каза, че и подир може да ми изпроводи сандъка, като явим на кое място сме.

В числото да се открадне сандъка ми е бил главно-командующий наший Гълъб Войвода, който мислил, че парите ми са в сандъка, та изработи тази кражба, че останах без дрехи - нищо, дрехи си направих, но книги не намерих отнигде да си набавя.

Гълъб войвода и него дотътриха, който беше в Цариградския затвор, съучастник в кражбата на моя сандък (но сега ще си го побия).

Гълъб войвода. Когато доде Гълъб, Сливков го прибра при него си и една вечер, като се разговаряли, Сливков му продумал, че и той бил съучастник в кражбата на моя сандък и дрехите ми. Гълъб го напсувал на майката.

Сливков ми разказа това и ме задължи, че кога се сбият, да ида на помощ.

То се случи тая нощ, когато принесох пурията420 и седнахме вечерта да ядем п. Еню, Кочев, Бойчо и Станчо. Сливков и Милош сърбина се сбили, а Гълъб станал, държи Сливкова, та ги разтърва. Аз като видях, скочих от хляба, та хванах Гълъба, та го подех отдолу си и дорде да се разумейм, наложих му костите и седнах пак да ям.

Гълъб доде да се разправя и казва: „Хванаха ме едни челичени ръце, та хубай ме набиха.” Разправихме, че янлъш421 стана. Гълъб ми целуна ръка, та го простих и се свърши всичко.

Гълъб войвода (Христо Донов Сариев; около 1838-1921), родом от Калофер, участник в националнореволюционната борба, куриер на Тайния централен български комитет в Букурещ, натоварен от комитета да се вмъкне в летния дворец на султана и да му предаде мемоара на комитета от 1867 г. за учредяване на дуалистична монархия (в която да имат права и българите) и заплашително писмо, което той направил; успял да се измъкне от двореца, но после бил заловен и заточен в Диарбекир; освободен в 1878 г.

_______________________________________

420) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Пурйя (от тур.: born) -желязна тръба в главината на колело, в което се трие оста.

421) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Янлъш (тур.: yanliş) - лъжлив

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...