Jump to content

6.3.8. Изуитското гнездо или парламентът на папищашките подкупници. Драма.


Recommended Posts

6.3.8. ИЗУИТСКОТО ГНЕЗДО ИЛИ ПАРЛАМЕНТЪТ

НА ПАПИЩАШКИТЕ ПОДКУПНИЦИ

Драма Действие 1-во

В: Дунавский лебед (Белград). Г. 1, бр. 40, 4 юли 1861, с. 168.

Дъжд придружен с твърде студен вятър, се силно блъскаше по тесните улици на една цариградска стръмнина. Всичко бе потаено, гъстата мъгла се радваше в царуването си, както и силното въздушно ечение с кучешкото лаене, в размяна на приятелските си поздравления. Пердетата редом по къщата бяха дръпнати и силните лампади, кои изнемощяваха уже в светениео си, представляваха нощ на една страшна пустиня.

В това време се зададоха трима души; първият черно жълт като мъртвило, вторият червено брадат като светкавица, а третият посивял като дамлосан човек.

Часът беше около 5 - среднощ и пътниците ни, по бързото си и тихо ходене и по уединението си по него час разхождане, виждаше се да имат за цел важна причина. След една четвърт на часа спрях пред една вратаи трака-трак похлопаха.

Един момък, на бой среден, на лице русо-сух и на име Д. Константинов се намери пред вратата:

- О, по туй време! По туй време! Цанков ви чака часа до 41/2 и като не може повече, стана и отиде сам, като ми връчи настоящето писъмце.

Едно парче тютюн-кехада, запечатана с чириш се връчи на тримата ни нощни пътници, с надпис „До Г-да М. Иванова, Д. Мирковича и Н. Сапунова“, обдържанието й бе:

„Мужици! Чаках ви, не додохте, аз отивам и побързайте па да додите.

Ваше мекере......

Цанков“

И тримата се начумериха и усмихнаха зад мустак и с ,да направиме барем по едно цигаро“ дръпнаха към къщата на армено-католишкия патрик, измокрени и измръзнали до сърце.

Десет минути от часа минаха, не минаха, между им зе място извънредно едно движение с грозно телесно потръскване; след малко же чу се глас:

- Тук е!

Една голяма врата се отвори и с едно Заповядайте, пътниците ни се умъкнаха.

Цанков и едно младо армено-католищко попче се представиха напред им и рекли недорекли Добра вечер, Цанков направи илам тактире си .... Без да му отговорят завлякоха се сичките в една стая.

Противоположен към към северо-запад се намираше един дървен дом с 5 стаи и салон. В едната от тия стаи, в по-голямата, гореше една восъчна свещ , която наближаваше да прегори. На стената висяха два кръста, разпятие Христово и един портрет на безмустачен и с малко тасче на глава, човек, който трябваше да бъде някой иезуитски .... (папа ....). Тишина голяма владееше и от час на час свещта пращеше придружена с хархоренето на един пъстробрадат задрямал мъж, издаваше една страшна ... Между това наближи часа да отстпи тихото царуването си..., звънецът гръмко притърщя и стайната врата скръцна. Манол, Миркович и Сапунов се изтърсиха в стаята, и предвождани от хубосника Цанков, простряха след две минути дългите си вратове да целуват обущата на Хасуна.

Пъстробрадатият мъж, сънлив и гурелив .... Що търсите? .... Кои сте .... Ух ...ааа... О!любезни чада простете... Поразсъни се и разграчи се: „Седнете, седнете. Таман аз сън с вас имах, в провидение...

Приканието им им сполучи да разбуди добре Хасуна.

Хасун

Е, как сте? Вярвам, че здравето ви е в пълност?

Гостите

С молитвата на св. Отец (погледнаха към безмустаковия портрет) и за Н. Пр. сме добре

Хасун

(Благославя с две ръце).

Да живейте чада, вашия усърден отговор и свободнякавите461 по лица ви краски дават ми да се надявам, че ми носите работата свършена. О, колко ще се зарадват братята Брюнова и Боре! Но преди да влезем в разговор обширен, елате наблизо за да ви се радвам и: Мелкон ахчар462! извика.

Един упърпан калугер без мустаци, без нос, изкръсти след две минути ръце си.

Хасун

По един чибук и по едно шекерлия кафе.

Гостите се спогледаха един други и направиха знак, като да си казваха „пак на килепир“

После това Хасун продължи: Прочее разкажете ми, разправете миявно и ясно. Склониха ли? Можахте ли да ги кандардисате? Вий снощи щом минахте Д. ... Ефенди дойде. Той има сичко изредено за, где трябва да застъпите и що да правите, щото да бъдем съобразни в политиката. Уттре им иска непременно.

Манол

Благодари ме и отива добре. Ний снощи се срещнахме, според повелението на господин Боре, с П. Н.... намерихме го по-добре отколкото мислихме. Обещават и те силна защита, най-вече ни съветват да сействуваме колко по-действително, без да се от някого свеним.

Хасун

Не ли ви казвах! Аз ли ви го повтори токова пъти и брат Боре ... няма нищо против, особно като си приемете на минута и заплатата и пр. следователно - на работа. Е, кажете ми де, удовлетворете нетърпението ми! О, сега ми иде на ума по времето на вашето влизане (!) в правата вяра, аз бях дякон ...

Между това пресече се разговора. Мелкон ахчар и ... се умълчаха и раздадоха чибуците и кафето ... След това врата се силно затръшна.

Хасун към слугата:

Затвори добре де!

Слугата:

На заповедите ви

Хасун

Прочее сега вече сме свободни и казвайте

Манол

Казаното е казано и решението решено. Поп Тодор е цял мой, дядо Йосиф на Н. Сапунова и другите както знайте са готови от се сърце. Това до тук е наша грижа. Работата е за по-нататък, сиреч трябва да се предначертае пътя, както и на г. Боре рекох за каква дипломатика ще се играй, като доде време да им се обяви, че ще минуват обреди, догми и пр. защото те сега, едно че не сме ги надъхали, как сами що бъдат чорбаджии и патрици, а друго ревността, за да станат владици ще изправи всичко, т.е. ще се закълнат и пр., но утре, в други ден ...какви ще ги вършим?

Цанков

Има кой да му отмишлява [размишлява] за до там, ний сега трябва да гледаме онова, което ни се налага да направим.

Хасун

Не! Добре говори г-н Манолов, пътя се работи най-лесно. Простотата ще ни спомогне за всичко, стига вий да действате колко можете по нашему (иезуитски). Следователно, като работата е вече е осигурена, имам залог от братята Брюнони и Боре да ни известят, че сега, в недела, трябва вече сичко да се свърши и да се провъзгласи унията. Църквата, на която ще се прочете акта е назначена. Той (акта) снощи трябва да се е написал и ще ви се даде да го преведете на български и като се подпише от свещеничеството (!) и има млади момчета, то унията е съставена.

Миркович

Това много добре, а трябва да оитаме, защото и чорбаджиите не миръват, аз съм още добре с тях. Трябва обаче, да ни го разясните, как да разположим за неделя работата.

Хасун

Него вече г. Боре ще ни го разправи. Както и да е работата, не ще никак мнение, особено като обстоятелствата са каквито ги искаме.

Цанков

Струва ни се (простете), че ще възкръсна в тоя случай.

Между това часа удря 6 и пътната врата ненадейно се захлопва.

- О, кой ли ще е! Скоро да отворят!

И други такива няколко разговора зеха място в стаята, гостите станаха като восък жълти.

След три минути Мелкон ахчар [въведе] и брат Боре.

Боре, Боре! О, случка изредка: И сички се наредиха за селям463. Не след много довтаса едно чудовище. Един измокрен от глава до крака калугерин с брада колкото метла ... И след прилежното поздравление седнаха.

Гостите

Понеже и вече време и ний трябва да бягаме, допростете ни да целунем десницата ви.

Боре

Да, да, идете и се успокойте: аз ще науча от Н.Пр.Хасуна потребното, а вас утре рано искам на Сан-Бенедето. Вий чадо Цанков позабавете се, да си идем заедно, защото съм сам.

Цанков

С едно до земи поклонение освети готовността си.

Гостите направиха приличното поздравление и заминаха, а Боре, Хасун и Цанков останаха. Цанков ще се прави .... да стане поп. (!)

Един излъган Българин

_____________________________________

461) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Свободняк - човек, който обича свободата, волен живот

462) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Ахчия (ар.-тур.: ahçr) - готвач

463) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Селям (ар.-тур.: selam) - поздрав, приветствие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...