Jump to content

6.12.2. Предателството на владиката Доротея във Видин.


Recommended Posts

6.12.2. ПРЕДАТЕЛСТВОТО НА ВЛАДИКАТА ДОРОТЕЯ

ВЪВ ВИДИН

В: Свобода (Букурещ). Г. 1, бр. 15, 12 февруари 1870, с. 118.

рубрика: Известия из България

Цариград, 1 февруари ...

Друго, на 26-27 януари шпионите предадоха троица сиромаси българе, които са и днес намират затворени. На единият прякорът е Кърпачов, а на другите не можах да са науча; зная само, че единият е кожухар, а другият кундураджия.

Такова също предателство направи и в Видин владиката отец Доротея. Той предаде 6 души българи, които както са види, са биле противни на неговите проповеди и работене са против неговите злодейски действия. Той казал на пашата, че тия българе са членове на революционните комитети. Това аз научих от твърде верен източник, т. е. видех самото писмо на Доротея, което беше пратено до Христа Арнаудова, комуто нашия архипастир дава есап555 за делата си. Ето какви пастири ние имаме: „вълци облечени в овча кожа”.

Ето друго писмо, което приехме из България потвърдява думите на нашия дописник за отца Доротея и прибавлява: „отец Доротей е излязъл да се шета по България не за друго, но за пари. От бегликчия станал хайдутин, от хайдутин - калугер; от калугер - владика, от владика -императорски човек; после народен, па пак патриархален и пак народен, с една дума човек непостоянен, а още предател. Кой не знае какви гнусотии е той направил в Плевен, Враца, София и др. Кой отреза на един поп брадата защото той не искал да слуша него, а народа? Кой попи за пари, такива хора, които и „Отче наш” не знаят? ...

______________________________

555) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Есап / хесап (ар.-тур.: hesap) - сметка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...