Jump to content

6.12.6. Отец Доротей в Плевен - „един от най-големите неприятели на българския народ“.


Recommended Posts

6.12.6. ОТЕЦ ДОРОТЕЙ В ПЛЕВЕН - „ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ

НЕПРИЯТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД“

В: Свобода (Букурещ). Г. 1, бр. 26, 7 май 1870, с. 205.

рубрика: Известия из България

Плевен, 1 май

Когато негово високопреосвещенство о. Доротей дойде в нашия град, то кандиса в къщата на своя стари приятел и сякам владишки блюдолиз Маринка Пейова, който от както се е родил не върше нищо друго, освен мекереджелъци558. Тоя М. Пейов е първият интригантин в градът ни, който от както дохожда тука Доротей побърка и училището ни и читалището ни. Г. Владикин остави училището, защото М. Пейов иска та да му даде само 4,000 гроша, наместо 6,000, а двете да изяде той. Сегашните наши учители г. Нестор и Пано, ще оставят училището по тая съща причина и 300 деца са принудени да останат без наука.

Колкото за о. Доротея, аз мога да кажа пред сичкия свят, че той е един от най-големите неприятели на българския народ, даже по-голям и от фанариотските езуите. Доротей е готов да продаде и баща си и майка си за пет гроша.

Нека говори кой що ще, а аз ви уверявам, че тоя човек е едни от най-първите шпиони на патриархът и на Али паша и сичките свои шпионства прави за пари. Доротей опопи троица попове, които беха най-първи чапкъне в градът ни. Но преди да ги опопи то нашите граждане му подадоха просба, в която го молеха да не прави такова едно зло, но Доротей не ща и да обърне внимание на тая просба. А когато нашите граждани му казаха, че ще се оплачат пред българския синод, то Доротей им казал, че той не е крив, защото просбата му е донесена твърде късно. И така, вижте какъв апостол е тоя Доротей, който е днес отишел в Цариград да стане член на ерархията ни. Блазе ни, ако имаме такива членове какъвто е Дорчо!

______________________________________

558) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Мекере (ар.-тур.: mekkare) - подлизурко, подлец.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...