Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 5 - то.

Свещеният пламък.

Пред светлината на лазура, когато Духът на Веселената се моли, тогава Ученика, отправи и ти молитвен поглед, излез от тези физически ограничения, напусни за момент това тяло, отлети с мисълта по високо, а с волята по широко. Остани сам с духовното си тяло. И тогава знай: като свободен Дух, ще можем да се разберем.

Ученико, знай: Земята е селище за душите. Не е било време, когато душата на Бога да е отсъствала от това селище на душите. Но Бог, в своето проявление, замисли да създаде условия на земята, където да могат да обитават духовете. Тъй като душата е била самотна, лишена от силите, за да се бори и оперира с духа на земята й в борбата за превъзмогване и опазване завета на своето верую, тя силно повика всред хаоса на земята. „О, сили, които сте мое творчество, които ме създадохте, изпратете сега силата, за да бъда препасан воин всред полето на душите“. И така великото Божество изпрати духовете.

Ученико, внимавай: що са духовете? Какво представляват тези сили? Тъй както има нисши сили, зависими от душата; има и разумни сили, зависими от духа - проява на личността. Духът на съзнателните сили е зависим от Духът на вселената. А Духът на Вселената е зависим от Духът, който е над всичко. Такава е великата градация на висшия живот в Битието. Следователно, тази висша градация със своите проявления е можала да проникне в душата на земята.

Когато душата повика, дойдоха разумните духове. Що са разумните духове? Те са небесно войнство, препасани с меча на мъдростта, облечени със синовната дреха, свойствена на тях сила, да могат да проникват в глъбината на човешката душа. А когато душата е лишена от осиянието на Духа, на разумността, на съзнанието, тя изпада в онова състояние на униние и тогава идва до онези важни моменти на отчаян зов, към силата на повелението: „Господи, аз съм гола и сирота, помогни ми“. И казва Господ: „Излез пред лицето на светлината“. И така започна Духа на съзнанието й разумността да работи върху душата и душата става един център, силна душа, където Духът се всели.

Ученико, това са велики моменти за прогреса на душата. Където е проникнал Божествения Дух в глъбините на душата, земята не помни вече отсъствието на Бога, защото по лицето на земята израснаха Божествените семена и тя стана градина - земен рай. Излязоха от недрата й спящите сили, буйни водни реки и поляха лицето й, разтвориха се скъпоценните руди и блеснаха скъпоценни камъни. Израснаха плодните дървета и цветята на красотата, за да засвидетелстват, че земята е вече бликащ извор на Божествен живот.

Ученико, ти - душа от този извор - живота, каза: „Аз съм вече Дух. Дух на разумност, Дух на съзнание украсен с венеца на мъдростта, облепен с дрехата на светлината. Запали се в мене огъня на любовта и аз съм вече представител на едно ново царство, което украсява, земята.“

И така Душата е рожба на духовете на съзнанието и разумността. Така, душата е силова единица, обединила онези дребни числа в едното, които числа са в неизвестността на вечността. Така тя представлява десетично число, а то от себе си представлява, силите, с които оперира душевната същност - десет възможности, десет сили, които са в унисон с стотицата - това са велики възможности, чрез които душата се е домогнала да влезе в по висши инстанции на развитие.

И така, човешкият дух има вече възможности да олицетвори един мир с повече светлина и знание. Но това, Ученико, не е още реалността. Има една друга възможност на душата - Духа, да влезе душата във възможностите, гдето стотицата. хилядата оперираме по - големи Коефициенти. Това е великата задача на ДУШАТА - ДУХ, да разгърне и разгадае онова неизвестно, което е присъщо само на гениалния Дух.

И така, на душата предстой пътя на великия гений. А за да върви по пътя на великия гений, предстои да е талант. Това са силите на Божествените деви. О, Ученико, култивирай талантите на девите. А за Това трябва да бъдеш девствен като светилника на Духа. За Тебе, Ученико, който си влязъл във възможностите на десеторната, стотицата, бъди образ на това светило - Духа. Сега ти говорим не на чувствата и личността, а на душата, която живее в духовното ти тяло.

Ученико, що са талантите? - ЗНАЙ, ТОВА СА СЕМЕНА НА ГЕНИЯ. Стани таланти. Умножавай техния процент от пет на десет и от десет на сто. Този процент е във възможността на душата и на духовете. А когато имащ онези висши вариации на Духа, ще имаш онази възможност на числото хиляда. Що е това число хиляда? То съдържа живите сили на вселените. Стотицата е числото на мировете, а десетицата - числото на звездите.

И така, душата е звездна. А що са духовете? - Те са стотицата. А що са душите? - Това са талантите. А какво сте вие и какво съм аз? - Няма „АЗ“, а има числото хиляда.

И така, бъди силов център, велика вселена! Сега твоя критичен ум ще си представи, възможно ли е или съвместимо ли е числото десет в числото хиляда? Или, възможно ли е Духа да бъде обиталище на душата, която оперира само с възможностите на десеторката? - Това е превъзходството. Чрез Бога, с Бога можеш и в милиардна степен да действаш.

Но да оставим тия отвлечени понятия. Сега за Духовете. Духовете са същества, които са в тясна връзка с душата, само че те са свободни при известни условия от връзките на материята.

И то зависи от степента да съзнанието. Ще разбираш духове, които са в степента на стотицата, защото има духове - души; които са в степен на десеторката. Затова казах: ти си рожба или в тясна връзка с тия същества - духовете. Духовете са рожба на Духа. А Духа кому е рожба? Когато се изкачиш по стъпалата на великото развитие и достигнеш степента на великото съзнание, и придобиеш онова велико просветление, и се утвърдиш във великата наука за Бога, тогава ще се разкрие самата действителност за мистериите на Духа, и тогава ще разбереш самия себе си. v

Ученико, всеки ден се изкачвай по свещената стълба за царството на духовете. Духовете нямат желания, те имат цел. Те не живеят в света на чувствата, за да изпитват сладостите на живота. Животът е благо за душата. Духовете всичко дадоха. Дадоха своя живот и пресъздадоха душата. Това е велика жертва , пренесена пред олтара на душата, жерава на духовете, жертва на гения. Те украсиха човешката душа, увенчаха я с живота на безсмъртието. Проявиха я като написан закон, който няма да бъде вече в забрава. Тя стана излияние пред сутринна зора, украсена невеста. Царица в звездното небе. Тогава, какво носят великите гениални духове? - СВЕЩЕНИЯ ПЛАМЪК. Ученико, да имаш свещения пламък на гения и възможността да се отделяш от твоето физическо тяло на ограниченията, трябва да намериш в себе си СКРИТИТЕ ТАЛАНТИ, които духът е скрил в ДУХОВНОТО ТИ ТЯЛО. Върви към него всеки ден, за да завладееш неговите тайнствени сили. Възпитай духа си във великата жертва, за да затрепти небето в твоята душа. Пей химна на великите души всяка заран и благославяй живота. Той ти носи красота, младост и сила. Стани въплъщение на разумния вечен живот. за да се излее пламъка на гениалните духове в твоята душа. Знай: вселените са обиталища на духовете и те откърмят душата със СВЕЩЕНИЯ ПОВИК. Така разумно влез в недрата на живота, за да намериш скритите таланти в себе си. И тогава, умножавай ги от едно на пет и от пет на десет и т. н. . Само така ще оправдаеш жертвите, на духовете. Нека централната ти мисъл бъде Геният - ВЕЛИКИЯТ ПОВИК. Тогава няма да се ограничаваш, от земните сили, а ще летиш над нея. Няма да влизаш в земята, а ще бъдеш душа за земята. Ще одухотвориш земята, ще събудиш заспалите духове в материята които са станали земя.

И тъй, както духовете се жертваха, за да станат почва за теб, така и ти стани храм за тях. Жертвай се за по - малките, за по - слабите. Така ще бъдеш една необходима възможност за тяхното развитие. То теб, ще почнат към себе си. И тогава ще проблесне Божият лъч, ще възкреси в тях живота. Ученико, бъди кормило. пътеводна звезда, която осветява пътищата към царството на великата свобода на Духа. Бъди онази жива верига на съзнание. подсъзнание и свръхсъзнание, за да потече Божественият живот. Знай: великите духове жертваха своя живот и затова се налага и ти да им отвърнеш десетократно, за в полза на слабите твои Братя, защото твоя живот е съчетание на тяхната пламенна мисъл и висше чувство.

Ученико, този, който хлопа на твоята врата, има великата идея да те събуди за да чуеш великия ПОВИК и да протече в тебе Божия Промисъл, за да те преобрази и проявиш образа на Гения, да ти даде всичките възможности, за да намериш талантите в земята на твоята душа. И тогава ще просветне силовата мисъл, която е пламъка на Духа.

Ученико, бъди сега безсмъртен Дух, разумно начало, висше съзнание, за да се роди в теб началото на гения и тогава ще имаш всички възможности да се бориш в света на хаоса. Душата ти ще възприеме нова сила, нов темп. Ще има ново лице, нов образ. Ще имаш Магическа сила, с която ще разтвориш вратата на незнайната небула. Ще придобиеш силите на духовния свят, чрез които духът ти ще влезе в царството на Нирвана. Ще бъдеш нова вселена, където ще се вселят гениите. И ще затрепти светилника на слънцето, ще изгрее твоята същност. Не това физическо слънце, което е ограничено, а слънцето на слънцата - ВЕЛИКАТА МИРОВА ЛЮБОВ! . - То е начало без край!

Ученико, който не върви по пътя на гения, един талант е. Знай за него: ще се разтворят обятията на земята и душата му ще слезе в преизподнята, за да чака нови пертурбации или огъня, който ще пречисти всяка плът. А ти, върви напред, не се обръщай назад, за да се не вкамениш на статуя. Желанието на цялата небесна йерархия е, да има не статуи, но интензивен плодовит живот, защото той се даде в жертва. Направи твоето тяло храм на Духа. Затова го е предвидила разумната ръка. И пази да оскърбяваш милиардите сили, които работят за тебе. Не смущавай градационния им Дух. Вслушвай се в Духа на съзнателните сили и съобразно техния план, действай. Затова ти е дадено това тяло, образ и подобие, чрез което се проявяват силите на творчеството. По образ е физическо тяло, а по подобие - духовно тяло. Знай: когато духовното тяло отсъства, остава образът, който е изложен на всички стихии и психични кризи. А когато са слети духовното и физическото тела, там се проявява и Божественият образ. Съхрани тази истина и с нея направи образа, си да бъде светилище, силов образ, център на светлина, топлина и движение. И тогава ще имаш подобието на Бога.

Ученико, две сили действат в тебе Духът и плътта - образ и подобие. По образ, защото трябва да има обект, а по подобие, трябва да има живот.

Ученико, освободи се от злия гений - съмнението, лъжата и нисшите желания. Те са сянка в пътя ти. Не ти говорим за възкресение, а за ПРОСВЕТЛЕНИЕ. Това ти е необходимо, за да не бъдеш в тъмнина. Ти ме питаш: що е това понятие - АГАРТА? - Около земята има светлинна енергия или духовна вълна. Тя е в съприкосновение със силовите центрове на земята – най - високите върхове. Те са впити в материята на тази духовна вълна и тия същества - жителите на Агарта, живеят в тия центрове. Там е вратата на Агарта; на земята Агарта. Агарта е духовна земя. Там живеят ония духове, които винаги следят развитието на земята. Те са ония ръководещи сили, които конферират и влагат големи средства, за да подържат живота на всички същества по лицето на земята. Те са адепти на подвига, сили на грамадна енергия, пристанище за отдих и осъзнаване. Техните знамена се развяват всякога, когато са като справочници пътуващите пилигрими на мисълта, на свободата и Братския зов. Агарта е духовната земя, която подържа живота на земята. Първо е тя, тогава е физическия пояс. Това физическо поле е място на отрицателните енергии, където злия гений властва. АГАРТА! Оня етерен двойник на земята - той е място, състояние, от където се подклажда огъня на духовната култура на земята. Когато изкачваш високите върхове на земята, ти си в пряк контакт с духовното царство. Бъди син на Агарта, летящ конник в царството на светящите. - Върховете на Хималаите са безжична станция за земята - тя приема и предава. Пази чисто това място, защото светящия живее в свята земя. СЛУШАЙ СВЕЩЕНИЯ ПОВИК.

22 Февруари 1931 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...