Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 11 - то

Свръхчовека

По пътя на светлината, по пътя на живата разумна природа, тази велика майка на живота, ще дойде и свръхчовека. Той ще дойде по пътя на светлина та, не затова че има нужда от светлина, но защото той сам е светлина. Той иде по този път, не защото пътя му определя целта, а защото целта чертае светлите стъпки на посветения за върха на Божията планина. По същия път свръхчовекът слиза в глъбините на човешката душа и свързва нишките на душата със закона на съвършенството и започва стремежа към целта. Стремежът определя душевните сили, възстановява хармония в процеса на развитието и цялата душа се поглъща от проблясъка на Духа. Затова казвам: великата разумна природа е разтворила вратата на своите богатства, през които да мине свръхчовека и богато да надари отрудената от дългия път душа. Ти познаваш ли свръхчовека? Ученико, той не се познава с зрението, с усета само. Той се живее и осъзнава с висшите добродетели. ТЕ СА, КОИТО МУ СПЛИТАТ БЕЗСМЪРТНИЯ ВЕНЕЦ В ЖИВОТА НА ВЕЧНОСТТА.

Когато съзерцаваш неговото лице, пламък ще осени твоите очи. Когато слушаш шепота на неговото сърце, сладки звуци ще затрептят в твоята душа. Когато те лъхне благоухания му чар, ще затрептят лъчите на твоя ум. Когато осезателно се докосне неговата десница до твоя Дух, звездния ток ще потече през глъбината на твоя безсмъртен Дух. Такава е неговата същина, която същина се чертае в хоризонта на съвършенството като висша цел.

Що е цел? - Цел та подразбира постигане, осъществяване на ония първични, безсмъртни вибрации на Духа, които висши вибрации са основния тон на разумната природа. И така, разумната природа е изпратила свръхчовека по пътя свят до факторите на вашата душа.

Имаш ли ясна представа за свръхчовека? Ученико, той не е представа, а се живее. Неговият обем не могат да го определят твоите сили на представа. Неговото лице е светещо, сърцето му пламък, а словото му - сладките звуци на небесния акорд. Той се проявява винаги чрез тоновете на красотата. Ще постигнеш пълното уединение на святост, която ще определи бъдещия твой образ. Човек се ограничава в образа, а образът на свръхчовека е опорната точка, където е стъпил Божественият му крак. Формата представлява пътя, по който се постига съвършенството на Духа. Така е. Не може животът да се прояви без закона на съвършенството, защото съвършенството е висша цел за душата. Съвършенството представлява главния корен на дървото на живота - събуждане на душата от омайните сънища на илюзиите, които са засенчили корените. Чрез закона на съвършенството, душата се издига във висините, поглъща безсмъртния нектар от света на светлините и тя заживява при тези нови условия, при нов тембър, нови устои, осъзнава своята мисия като фактор на земята и идва да изпълни завета на Бога, който е: Да възлюбиш Господа Бога своего с всичкото си сърце, с всичкия си ум, и всичката си душа и ближния своего. А то значи: да имаш мощен Дух, крепък ум и силна душа или да си стъпил вече по стъпалата на съвършенството, да те е огрял първия лъч на свръхчовека.

Свръхчовекът представлява още факел в ръката на Бога, чрез който Бог запалва душевните светилници и те светят в живата природа, защото при светлината природата всякога се обновява. Свръхчовекът още представлява фар, към който се ориентират душевните сили и имат възходящ стремеж. Свръхчовекът е още онази мисъл, която на хоризонта на човешката душа може да представя всички възможности, чрез които душата облича дрехата на великата богиня - любовта. Свръхчовекът е представител на висшите светлинни енергии, които по пътя на радиоактивността възстановяват основните тонове в глъбините на човешкия Дух и така той пресъздава елементите на човешкото битие. Ученико, къде е тогава свръхчовека? Знаеш ли за неговото начало? Познаваш ли силите му? Виждал ли си лицето му? Чувал ли си гласът му? Знай: Свръхчовекът е ясновиждане. Той е ясновидство за тебе, светъл лъч, който прониква в душата ти и ти виждаш себе си. Той е бъдещата твоя вселена - Рая, в който ще се заселиш. От там започва великата ти история.

Свръхчовекът представлява и небитието на земята, на която ти живееш, защото и земята има свое място на небитие, гдето са складирани всички запаси за поддържане обновлението на живота. Така също, свръхчовекът е акумулатора, който трансформира инертните слънчеви лъчи и ги прави достъпни за твоята още слаба култура, а радиовълните да повдигнат нежната природа на твоята, душа, защото душата има едни нежни прояви, които се рязко различават от проявите наследени от битовия живот.

Къде е свръхчовекът? Свръхчовекът е при теб и ние искаме ти да видиш неговия образ. Той е ясновиждане, затова неизвинително е за тебе да отричаш неговата осезателна проява и да казваш: О, Господи, който ме създаде, ти бе далеч от мен. Ето, аз съм гол, скитник из голямата пустиня, изпъден от Рая. Рая подразбира благодатна земя, велика обстановка и вечни условия. Той е земя, където свръхчовека откърмя свръхсилите й и ги организира във великата всемирна Школа. От тази земя - Рая, са слезли прелестните деви на чистотата и любовта и са станали майки на живота, светло небе за душевните сили, красота и обновление на човешкия Дух. Те са звучната лира на създанието и внасят обновителни струи в съзнанието и волята. Свръхчовекът мина през слънцето в съзвездията, а девите слязоха от съзвездията в предградието на земята. И видя свръхчовекът тъмната сянка, мрачните облаци, които се носеха около планетата земя. Чу свръхчовекът далеч там въпиющия глас на една душа, която страда и се скита из голямото пространство на хаоса и отчаяно търси своето щастие. Стихийният катаклизъм я е въвел в страшен водовъртеж и тя е изгубила присъствието на Духа. Далеч от милувките на слънцето на живота, далеч от присъствието на Духа и светлината, тя се бори за превъзмогване на големите мъчнотии, за да се домогне до законите на съвършенството и влезе в обителта на свръхчовека.

Стремежът на душата е да се домогне до реалността на Рая, тази градина на прелестите.

И наистина, когато душевните сили се домогнат до тази възможност, те се раждат по Бога. Те завладяват времето и пространството. Имат възможностите на Бога в себе си и извън себе си. Има ли извън Бога? - Той носи в себе си това, което е небитие, а това подразбира извън Бога - Бог, който е проявен, защото, разбери едно, че в живота на свръхчовека, целия свят вибрира, тъй, както вибрира мисълта на Твореца във всички вселени.

Ученико, има едно вещество, което се пази в незнайност. То е в състояние на специфичност в което се съхраняват: силата , мощта и властта. Тази специфичност представлява динамичен център, чрез който радиоактивните сили работят по чуден път за тебе. Това вещество по обем е милиардна част от обикновената клетка, непредставимо за човешкото съзнание; За него не могат да се употребяват общоприетите мерки, с които си служи практичния човек. Майката природа си служи с мярката ден и нощ, лято и зима. Майката природа си служи с мярката години и векове, с минало, сегашно и бъдеще. Тогава, коя е онази сила, която ще може да разключи съкровищницата на тази чудна специфичност?

Тази сила драги Ученико, е Духът на вечността, вглъбен в трепетите на човешката душа. За всички тези промени, които стават в природата, кой друг има мярка за тях? Кой може да отгатне за потайната съкровена промисъл на Божеството, освен Духа на мировото съзнание, тъй като в Битието нищо не се губила всеки миг е записан във вековната книга на мъдростта? Тук е силата на свръхчовека! Той представлява онова будно съзнание, подрежда в чудна красота бисерите на мисълта и всичко знае що се случва в природата. Той е излъчил от своите сили, които под ръководството на своя гений, подрежда Битието.

Какво място заема свръхчовека в Битието, в природата? Той е тихия глас на великия Учител в школата на живота. Той възпитава, събужда ония души, които са под бремето на смъртта. Той е дрехата на природата. Украсява я с чудната промяна, на възкресението. Чрез него природата всякога променя своите стари дрехи с все по-нови. Природата, подобно на красива дева, всеки миг се представя в своето чудно разнообразие пред своя възлюбен - Свръхчовека.

Как познава природата своя възлюбен? Ти ще ни питаш, кого познава душата като свръхчовек? Как е станала проявата на свръхчовека пред съзнанието на душата? Душата сега кого познава за свръхчовек? Тук мъдростта отговаря: всички представители: на духовните култури са фактори на Божествения Дух. Той е, който е родил Буда, Мойсей, Кришна и Христос. Тези представители на великата духовна култура са само символите на Божественото изявление. Зад тях стоеше друга сила - великата идея на всемирния Дух, който организира силите на свръхчовека. Затова, вековете още мълчат, защото има да се изпълни откровението на новия завет. Когато се изпълни замисъла на откровението, тогава вековете ще зарегистрират, че свръхчовека представлява висшата цел за душата. Той, който ще преорганизира институтите на душевното самосъзнание.

Какво знаеш сега, какви са твоите опитности всред необятното Битие? Имал ли си моментите на просветление да влезеш в прям контакт със силите на съвършенството? Можеш ли да оформиш ясно своя възглед за вечността? Кое е онова, което представлява Божественото у тебе? Коя е онази същност на твоето изявление, което ясно определя фактора - Бога? Ти казваш: човешката душа, човешкия Дух и Божествения Дух. Но в същност, какво знаеш за човешката душа и човешкия Дух? Това са само представи за тебе, обекти на твоята мисъл, затова, защото твоята мисъл не е още в контакт с Божествената мисъл, тогава ще имаш великата жива наука, от която ще знаеш проявите на Духа и изявлението на душата.

Как мислиш ти? Когато свръхчовека се прояви чрез душата, осенява ли я? Влиза ли се в нея? Какви вариации и чувства има душата, когато ще изнесе една опитност придобита от древността на свръхчовека, защото опитностите на свръхчовека са древност? Велико знание на вековете. Той представлява закона, съвършенството, великата чистота и е ръководен фактор на необятните светове.

Когато Божествения Дух дойде в съприкосновение с душата, той знае важните моменти, кога да разгъне книгата на загадките, защото тази книга не всякога се отваря. Сега искаме да разбереш една, съществена сила в душата и да разкриеш нейните сили, които са проводници на мисълта и прояви на човешкия дух. Запомни! Душевните усети, това е най-великото богатство, което е наследила човешката душа. Нейните усети са гласа на безмълвието на вечния Дух. Гласът на безмълвието е непреривна връзка на Вечния Дух. Ще разбереш тази забулена истина когато я разбулиш и разгадаеш отличителните особености на този сфинкс който е загадка всред пустинята на древността.

Така, Ученико, душата е още забулен сфинкс и този сфинкс съхранява онази ценност - гласа на усета. Това казваме е най-голямото богатство в битието на душевните институти. Душата е загадъчен сфинкс, затова, защото има своя специфична култура, култура на свое духовно възрастване, защото в контакт с физиологичните процеси на живота, тя е в стълкновение с други противодействащи фактори и те са една съставни вече част в плът и кръв, дори и мислещи агенти, които претендират за своя лична философия и сили на дейност. Затова ти казваме: Душата е сфинкса на голямото мълчание. Но като сфинкс на мълчанието, в какви композиции са координирани душевните усети?

Ученико, тя мълчи, дълбоко мълчи, но на нейната физиономия е написано: „Аз всичко зная“. Това е съчетанието и мировъзрението на твоята душа - „Аз всичко зная“. И като така, намери себе си. Намери това, което всичко знае. Тази проблема е ръководила и мъдреца Сократ, който казва: „Познай себе си“. Това се отнася за човешката душа и за нейните усети, защото усетите на душата са произхождение от всезнанието.

От казаното до тук следва: да имаш ясна представа и реален усет за същността на душевните сили. ДУШАТА Е ОТЛОМЪК ОТ БОЖЕСТВЕНАТА ДУША. Душата е, която индивидуализира съществуването на човека. Душевните сили са образците на индивидуалния живот. Те са себеолицетворение, себесъзнание. Те създават света на проявите.. Душата е обособена в изявен свят само тогава, когато е в единение с Духа, защото под думата свят се подразбира възможности, които съществуват, които се управляват, които се дисциплинират. Освен това, тези възможности са идеалния образ в Битието. Наистина, този образ е фокуса, през които се канализират силите на творчеството, които са: прераждане, раждане, умножение, възкресение и посвещение. Затова, когато душата се индивидуализира, тя се обособява в един свой личен живот - свят. А сама от себе си като отломък, тя представлява Божествени вибрации, които са непреривни. И тъй, усетът на душата е най-свещеното богатство, което е вложено в нейните недра за капитали стремеж. Имай висшите душевни усети, които ще моделират твоето лице. Храни висши добри мисли и желания, за да придобиеш образа на колективния човек. Колективния Дух е свръхчовека. Колективната душа представлява изявление на свръхчовека. Колективния Дух; на свръхчовека представлява Божествената мисъл, а колективният ум на свръхчовека представлява творчество - творчество чрез Божествената мисъл. Имай ясна представа по всички въпроси, които са същина в твоя съзнателен институт. Ако не ти е ясно нещо, потърси разрешение чрез силата на мъдростта. Бъди уверен, и ще сполучиш. Разумните сили са решили да те освободят от омаята на незнанието и те въведат в храма на живата разумна природа, за да използват мощната й динамика и прелестните й красоти. Ние вярваме в твоя усет на душата и ти ще използваш пролетния изгрев, като имаш предвид тяхното начало да стане твое начало и тогава ще влезеш в градината на сутринното слънце където растат хубави цветя и вее ароматичен дъх, които са примамка за свръхчовека, който ще дойде в земята на твоята душа, да се наслади от аромата на твоята роза. Затова, бъди пролетна роза, обект, внимание за висшите сили на творчеството. Бъди възлюбен на прекрасните деви, които идват да украсят твоята земя с нежните слънчеви трепети. Имай възможността да се любуваш на тяхната грация, изливащите им се сълзи от небесно сините им очи. Бъди им украшение и усмивка. Поднеси им вкусни плодове от твоята градина за братски обяд. Нека разгърнат твоята роза и напълнят тичинките й с аромат от небесен свян.

Вярвай, Ученико, ти ще им бъдеш свято поклонение, като сюжет за художествената им четка и образ за вдъхновение. И тогава всяка една ще бърза да нанеса величествената краска на своите бликащи очи. Така засмени, радостни, впили погледа си в светещият свят, ще нарисуват живата ти картина за слава на вечността. И ще бъде нова зора, ново утро. Нова звезда ще изгрее на небосвода, нова пролет, в която ще цъфнат цветята на любовта.

Ето твоя нов мир, Ученико. Идва ангелът, облечен с дрехата на великата любов. Той е гласът на безмълвието, който събужда силите на твоя Дух. Този е пътя на свръхчовека, пътят на безкрайността, на вечността.

19 Април 1931 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...