Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 32-ро.

Огънят на очищението.

Навярно искаш да знаеш, каква са повеленията на Божественото спрямо теб? Ето какви са те: огънят на огнището е в своята стихийна сила; Всеки ще опита силата, тъй както изгаря сухата трева, за да настъпи подема на чистотата. Душата е за чистотата - тази стълба на възлизането към висините на великия, силния, първичния. Всяка душа е слязла, а само една душа е възлязла. Много души горят на огнището, но само една душа е получила сана на очищението. Много души ожидаха славата на вечността, но само една душа се увенча с трепета на откровението - тази реалност, висш проблем на човешкия дух. Докато откровението не дойде и обсеби човешката душа, тя ще бъде хвърлена в огъня на очищението. Чистотата и огъня са две колосални сили които дирижират човешкия Дух. Те са живота и смъртта, чистотата и огъня. Животът, изпитал силните калории на смъртта, е опреснил функциите си и е възстановил енергиите на възкресението. Така всеки, който е влязъл в огнището на очищението, ще има великата възможност да бъде свободен и чист.

Говорим ти за чистотата, защото човешкия Дух не е устоял на висшите принципи на мъдростта. Желанията, онази изискана реалност. Често пъти желанията са подбуждения на ония същества, които са изгубили курса на своя път. Те са приютявали под стряхата на общия колективитет, като там правят своите прошения, да им се отпусне кредит за по нататъшното им съществувание. Често пъти тия същества зависят от повелението на еволюцията и така те се сдобиват с общия тон на вдъхновението. Тези същества са, които по този начин внасят дисхармонични елементи в общия организъм. Те нарушават общия тон на работливата клетка и често пъти отразят живота и започва разложение на здравата клетка на колективния организъм, който е построения храм от светлинните енергии. Затова, пази клетката чиста. Чиста от всевъзможни желания, защото желанията не са още чисти. Единствено вдъхновението изхожда от огъня на Духа. А същество, което няма посещението на Духа, попада под огъня на очищението. Но зависи, дали ще изгори или ще се очисти. Това е една от онези мерки по отношение на човешката душа и по отношение онази душа, която ще има да мине от животинското състояние към разумната природа.

Строга и неумолима е Божествената програма. Всички ангелски същества са минали през този огън на очищението. Свят е той! Така, днес на човешката бяла раса й предстои да мине това очищение. Коя е тази раса? От къде иде тя? Кой е нейния първоначалник? Кой е този пазител, който дирижира този бит? Кой е бащата на тази раса? Ето един важен въпрос, който е занимавал мъдрите от векове. Човешкият гений казва: човек е маймуна. Да, маймуна е. Човек е протоплазма. Да, такава е! Човек бил електричество и магнетизъм, азот, въглерод. Да. такъв е. Човек притежава в своето естество всички онези елементи, от които е сглобена природата. Но това ли е човешката душа? Ето още една голяма тайна, който никой не ще узнае, докато не намери разковничето на онази секретна връзка на нещата. И затова е казано: „Когато дойде Духът на истината, ще ви направи свободни“. „Духът на истината“, а то значи - Дух на откровението.

Кой е сега твоя баща, комуто се кланящ? Душата носи в своята глъбина силовата първична клетка - начало на ангелски стабилитет. Човекът е кающия се паднал ангелски чин . Има ли тайни, които да са тайна за човешката душа? Има ли сили в света на съществуванието да не бъдат непознати за човешката душа? Има ли слава, която да не бъде позната на душата? Ние казваме – не - няма!

И казва Христос: „Отче, благодаря, че Те познах“. Как могат да се познаят нещата, когато няма онази възможност в себе би, с която да разключат, развържат този тайнствен възел? Ето защо, Христос благодари на Бога, че Го - познаха учениците му и имаха крепката сила да устоят на огнените изкушения. Не че тогава им се даде да го познаят. Те Го познаха чрез душата си. Душата познава своя Праотец. Ще кажеш: Какво нещо е това Душата? Каква е тази сила, която познава, която знае, която чувства, която живее, действа - твори? Душата! Няма скрити истини за душата. Няма, мистерии за душата. Няма, и тайнствени глъбини за душата. ДУШАТА Е ПЪРВИЧНИЯ ЕЛЕМЕНТ ЗА СЪГРАЖДАНЕТО НА СВЕТА. Свят без душа не съществува, . Има ли душа, има и светове - няма ли душа, няма и съществувание. Но, това „няма“, само по себе си не съществува. Понеже има, затова има и сянката. Сянката на това съществувание е онова. което вие казвате „няма“.

Вървейки по тази светла пътека на разсъждение, на мисъл, на благородни чувства, вие ще познаете себе си като мирова душа, като баща на всичките неща които са около вас и далеч от вас. Ето привилегията на съзнанието. Съзнанието е крила на душата. Свръхсъзнанието е могъщия Дух на душата. Осъзнай се като ангелско същество. Осъзнай се като жив трепет на Великото Божество. Осъзнай се като могъщ творец и създател на живота. Душата е въздала живота. Душата е създала и смъртта. Смъртта е сянка на живота. Не че животът създава сянката, но сянката съществувание не като същност, но като фиктивна сила, неустроена, нямаща никакво начало, за да се прояви живота. Тя е продукт на ония излъчвания в живота на индивида, който е емблем в своя бит и желание за разложение. Голямата привилегия на душата е да има възможността на свободна проява, затова отклонилият се ангелски чин от пътя на свободата, отхвърли първичните елементи на тази образуваща се сянка - смъртта. Като елементи те не съществуват, но като влияния - те имат сила. Но ще кажеш: грамадна е тяхната сила, затова те са като сянка на борещия се Дух за чертозите на Единния - Великия.

Що е сега огънят на очищението? Това е онази светиня, където съзнанието на ангелските същества свещенодейства. Тогава ангелските същества огън поеждающ ли са? Те имат ли онази жажда и глад на изяждане? - Не. Те само събират плевелите и ги изгарят, а чистото, святото, Божественото го съхраняват.

Безпощаден е огънят на ангелите, но безгранична е и тяхната Любов. - Няма място, няма простор, където да не съществува тяхната любов. Няма земя, няма планета, няма слънце, където да не съществува тяхната истинска любов. Затова, знай, днес земята е поставена на това огнище за да изгори всеки плевел и чистото жито да се отнесе в хлебниците на Единния. Днес, върху човешките същества по лицето на земята, работят усилено светлите ангелски същества - геният на върховната воля! Нова земя, ново небе, нова душа, нов Дух, нова култура, ново съзнание, нов живот, нова сила носи този гений, за да увенчае човешката душа, която минава през това огнище на очищението -тази светиня.

Така говори Геният на мировото съзнание. Така действа Мировият Дух. И така ще бъде. Любовта се проповядва, а честотата се възкресява. Имай в глъбината на душата си желанието - чист да бъдеш. Тогава, трагедията в огнището ще бъде свещена и със светящ образ, с готовност ще пристъпиш пред пламъците на кладата и с хладнокръвие ще наблюдаваш как изгаря животинската природа. Тогава ще пееш, защото песента означава езика на душала. Който много пее, много се разговаря. Който пее, никому зло не мисли, никому, зло не прави, а в живота на своята дейност е като светия. Пей, не защото да бъдеш весел. но затова, защото тогава съзнанието ти се издига над чувствата. Чувствата подразбират огъня, който гори и изгаря, а съзнанието подразбира онези пламъци на огъня, които никога не изгарят, а са вечно в трепети в клетката на живота.

Пей, ученико, защото ангелските сили пеят. За да имаш тяхното внимание, нагласи се и ти да бъдеш в хармония с тяхната песен. Говори на Бога. Той ще те разбере. И само когато пееш, ти искаш неговото превъзходство. И ще го имаш само тогава, когато пееш. Координирай силите в себе си, нека те бъдат в съзвучие с дивната песен на Духа. Бъди обект на Духа. Духът без теб, без душата не съществува. Няма сили на Духа, ако няма обятия на душата. Така разбирай, така осъзнавай и ще имаш ключа на причините. Те вече не ще бъдат за теб приказни, защото имаш ключа на великото познание на нещата. Бъди служител на доброто. Бъди изразител и живот на духа, на ангелите. Не се съмнявай. Където е любовта, не съществува измама, не съществува лъжа. Любовта всичко стопява. Тя всичко подмладява. Любовта е велика сила, която живота подарява. Съзнателната сила е проява на любовта. От проявата на любовта, бе познава и будното съзнание.

Така знай, Ученико. Така запиши в скрижалите на своята душа. Казваме: „запиши“. Кой да запише? Кой? Душата всичко знае. А кой тогава да запише ? Ето една неизвестност, пред която и философът, и геният, дори и ангелът е пред загадка . Нова сила е още за човека тя, незнайна сила е в историята на човешкия живот, нов елемент. За нея днес горят много факли, за да открият тайнствения й блясък. Но тази нова сила ще бъде разкрита само на онези души, които са превъзмогнали влиянието на миналите стари култури. Нов елемент, който никога не е подозиран, но във всички времена“ са имали страх от него. И сега и ти не го познаваш, още се плашиш да влезеш в огнището на очищението.  Днес Духът витае, обхожда земята, земния глобус и подклажда искрата за този нов елемент, на тази нова тайна. Този нов елемент е намерил вече условия по всички краища и няма да мине много време, ще чуеш, ще знаеш за това, което иде сега в света - НОВИЯ ЕЛЕМЕНТ. Той няма образ, но владее образа. Той няма душа, а е баща на душата. Той няма Дух, а е сила на Духа. Той няма небе, но небето е скрито в него. Той няма Бог, но е в началото на Бога. Познай тази тайна в себе си и откърмяй този мъдрец в своята душа. Свят огън е той! Радвай се на неговия образ; който е като кърмаче в люлка на твоята душа. Затова, казахме: няма тайна за човешката душа, а има сако люлка на обаяние. Говорим ти на символичен език, защото символите са езика на душите. А чрез символичния език на душите, се разкрива върховната истина на този нов елемент. Сега кой ще разкрие тази нов елемент? Кой ще бъде първия му баща? Ето въпросът ма въпросите. Няма тайна. Не се заблуждавай в тайните, но имай устрема на непоколебимата мирова воля и скоро ще бъдеш откритие в живота. Там е всичката философия на живота. Бъди величествен ореол в тържеството на Духа.

13 Ноември 1932 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...