Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 47-мо.

Вечният път.

Вечен е пътят към Бога. Безсмъртни са душите , които вървят по него, защото идеала им е светлината. Вечен е пътят към Бога, защото душите на тружениците са безсмъртни.

Красив е пътят към Бога, защото Бог живее и се ражда в светостта.

Светът е земята на Бога, а децата на вечния път - пътуващите звезди из безкрайните мирове с устремен поглед се изкачват към Единния, който е познат само чрез изливане на своя Дух.

Това знай, вечни пътнико. За стремящите се към святостта няма грях, няма смърт. Това е зов на пророка мъдрец, на Учителя - жрец. Проумявай това слово, ученико, за да не видят очите ти дните трагични. Страшен гнет бушува днес в душите на земята и те са изправени пред великата дилема: смърт или живот в царството на Човека или в царството на Бога. Но единственият, правилно разрешен отговор на тия два въпроса - дали в царството но човека или в царството на Бога, ще го даде само будната душа, защото тази душа е връзката между човека и Бога. Първия повик, първа искра, глас и разумно начало е тя. Само чрез нея се изливат и проявяват разумните желания и висшите сили, които желания са, да се слеят духовните сили с тия на Божия Дух и да се обезсмъртят възможностите, изгряващи из глъбините на душата и се изяви Бог чрез нея.

Задача за разрешение на ученика е да стане изявление на Божественото в живота. Това добре го знаят посветените в мистериите. Но сега и на теб се казващ ученико, който си тръгнал по стъпалата на вечния път: бъди връзка между душите и Бога или между живота и вечността, за да имаш правилни отношения към разумните сили. Ти си единствената възможност, чрез която разумните сили се изявяват в живота на човечеството. И като така, що си ти? Душа, Дух, разум, знание или посвещение и чрез което Бог се проявява? Ти си човек, чрез когото Бог вижда, живее, люби и се радва. Така схващай близостта на Бога, за да имаш възможността да вървиш все напред, нагоре по вечния път. Този е пътят на великото мирово посвещение, който води стремящия при диханието на Бога. Ти си. ученик, който е разгънал книгата на секретната доктрина, в която е написано безсмъртното слово, затова, използвай ценните богатства на майката земя, за да подслаждаш живота си по трудния път, за да имаш смисъл и цел, когато се пречупват противодействащите лъчи на отрицанието.

Ние ти казваме; има една врата отворена зад теб. Тя е отворена от спасителя на света, който е скъсал веригите на греха и е вън от орбитата на земята, който живее в световете на светлината, в светещите планети. И днес заради тази отворена врата, по целия свят на земята живота е в тежки изпитания. Всяка нация, всяка една раса, всяка една държава, всеки един народ има претенциите за усвояване правото на отворената врата. Но, изморителен е пътят за нея. Червена плащеница е прикована над входа й.

Днес човешкият гений, архитектът на изкуството се стреми по най-изкуствен способ да се домогне до входа на тази тъй мъчно постигаща се врата и да увенчае живота с възможностите на безсмъртието. Но разумните окултни сили предупреждават учениците на тайните школи да запазят великото хладнокръвие по вечния път. Разумните сили предупреждават учениците, че върху земята царува една черна династия на отмъщение и робство. Водител на тази династия е един от боговете на гордостта, който е внесъл първата искра на страстите.

Борбата днес е между двете раси: бялата раса - източника на доброто и жълтата раса - източника на правдата. Два колоса, две династии ще се сражават за надмощие, кой да завладее входа на отворената врата. Разумните сили предупреждават, че правото е само на светящите, животът е само за светящите, защото са изблик на безсмъртния. Но задачата на светящите е: да смекчат страстите на тия раси, да приравнят идеалите им и да облагородят стремежите им. Да разбулят сфинкса на тайната, който ще им говори за величието и красотата на Бога. Разумните сили предупреждават светящите: чрез светлина да украсят пътя, по който ще мине човека. /Правете разлика между човека и душата/, /между душата и Духа/. Тогава що е човека? Този който копнее за повече свобода. за повече блага, за повече радост и постижения, той е човека. Душата е неговата възможност, която му дава колективната мисъл за понятното битие и промисъла за него. Душата одухотворяла човека и силите на човека стават годни да изявят душата.

БОГ И ЧОВЕК! От човека към Бога - посредством душата; от душата към първичната причина - посредством Духът. Тогава, що е първична причина? Що е Бог? Това са специфични, вътрешни отломъци на мисъл, за конто ученика на окултната мисъл, ще посвети своя Дух. Знай: философската мисъл е тежка за непосветения, за незнаещия, а велико изкуство е за търсещия. Човек е съчетание на разумни сили, носещи в своя дух всички възможности и условия, да тръгне по пътя на светостта, който води към безсмъртния живот. Човек е възможност на действащи сили на съзнанието и подсъзнанието. Човек трябва да научи да изправя своите отношения към мировата душа. Той трябва да знае природния морал, влиянието на светлината, за действието за хляба и водата. Трябва да познава силите на своят воля - тази динамика, която твори битието и създава институтите на мисълта. Ученика е вън от окръжността на невежеството, на незнанието. Той е начало на добрите условия и възможности, които са стъпките на Върховния Дух.

Духовният живот на ученика е първото наследство дадено от Божия промисъл и ученикът е неговият светилник. Върви по вечния път. Не се обръщай назад, да видиш своето минало. Отрежи нишките на миналото, за да бъдеш свободен в царството на светлината. Така прави и ще умиротвориш звяра на смъртта.

Върви по пътя. Никога не спирай. Никога не казвай - аз съм случаен, дете на случайността, син на смъртта. Не, ти трябва да знаеш, че твоята душа е отломка на вечността, а твоя дух отломък на Висшия Разум.

Хлябът е условие за волята ти, водата е условие за сърцето ти, а въздухът е условие за ума ти. Проветрявай винаги своя ум, овлажнявай винаги своето сърце и подхранвай своята воля. Така продължавай и ти ще превъзмогнеш всички трудности при съграждането на новото ти светилище, в което ще свещенодейства твоя Дух.

Обичай братството! Свързвай душевните си сили с духовния пояс на братския живот. Всички стремящи са едно по произход, а само желанията и езика е различен. Всички сте от една въздишка, от една скала, но мислите ви и волевите ви действия са различни. Кой е причина? Първичният грях. Така казват философите на незнанието. А светящия казва: ВЕЧЕН Е ПЪТЯ КЪМ БОГА. Той е единствения път на голямата възможност, в която човешкия дух се възпитава. Но въпросът е: защо той не е познат, а из безграничния му друм е все неизвестността? Защото, човек не е вкусил още от плодовете на всемирното дърво на знанието. Докато не се организират братските сили за мировата научна експедиция, за да могат да се заемат всички предпазителни мерки, всички уреди за изследване на големите наклонности на този тъй дълъг път, до като на затрептят всички сърца в един акорд, пътя ще бъде все така непознат, неизвестен. Затова. Казвам: организирайте братските сили и всаждайте в сърцата им духовния елемент, за да се култивира духовната мисъл и действие, за да може да прозре лъчът на свещения живот. Само тогава бурите ще стихнат и човек ще се осъзнае като същество – „запалена свещ“.

Но, не забравяй: кръв ще залее земята, която ще удави палача. Скъпа е кръвта за Бога. Тя е капка от сърцето му. Тя вика през вековете, за да спре злодейската ръка да я пролива. Но ти, ученико, трябва да знаеш: огън идва и ще изгори всичко по земята. И тежко ще е на човешката душа. Тази година ще донесе изпитание на човечеството. Сатурн и Марс ще имат дял в живота на човечеството. От това не искаме да се плашиш. Нито косъм от главата ти няма да падне без волята на Бога. Бог знае, че стремящият не стон при греха. Той е при светилището, при своята майка, при нейното сърце. Тя го подсланя в своите обятия. Той никога няма да види изтление. Всички страдания ще бъдат преобърнати в приятно забавление. На теб казваме: бъди вожд на своите сили и покровител на страдащите души, за да не попадат и потънат в кървавата река.

Казано е; „Богове сте“. Като така, дълг ти е да направиш това чрез бодростта на Духа. Слей се с Духа и обедини своя Дух с божията душа и тръгни по пътя на неговата любов, който е обрасъл с цветята на живота. Само по този път ще видиш чудните простори на вечността . За теб Бог е създал цялата природа, небето й звездите. За теб той диша и люби, въздава и мисли, за теб - вечното добро. Затова, обичай образа на Бога. Радвай се на красотата му а възприемай мисълта му, за да бъдеш винаги в контакт с него.

Ти знаеш: Сатурн е строг, а Марс - вироглав. Затова, бъди служител повече на строгостта, отколкото на вироглавието. Строгостта е елемент на ума, а вироглавието на ненаситните желания. Помни; тези години са години на духа, години на огън, затова. щастлив ще бъде онзи, който ще се опаси от пожара. Който е под покрива на Сатурн, ще изпита неговата строгост, но ще бъде спасен. Който се приюти под покрива на Марс, ще опита големите страдания, който Боговете на Марс носят. Казвам; години на Духа. До значи; времена на разплата. на ликвидация. Но при тази ликвидация вземат участие силите на катаклизмите. Това е по отношение на земята. Тези сили се аспирират от Марс и Сатурн. Но благодарение на слънцето, на неговите лъчи, има голяма възможност да се уравновесяват тия енергии на огъня. Но при тези състояния човешкият дух е напълно угнетен - дори и духовете на издигнатите окултни ученици. Само този посветен, който познава добре законите на духа и природата, влиза в контакт с мировия тон на живота и е изключение при тежките процеси.

Освобождавай се от родовия грях. Той е наслоил много отрови в твоето естество и е една голяма препятствена стена за развитието на твоите съзнателни сили. ПОВЕЧЕ РАЗУМ В ДЕЛАТА, ОТКОЛКОТО В ЧУВСТВА. Имаш добрите условия да се освободиш от този дух - греха. Престани да подхранваш тези родствени връзки, които ангажират твоя ум, сърце и воля. Тук ти предстои голямата революция по отношение причините и последствията . Остани свободен пионер и отразявай своето свръхсъзнание, за да бъдеш олицетворение на златния век.

След тези времена, които сега изживяваш, ще дойдат други, които ще заличат тази вековна карта на сварите родове. й ще започне ново житие на разум, мисъл, любов и истина. „Това, което е на светло, то е чисто“. Когато се възпламени вътрешната светлина, всички стари родове са вънка. Светлината вътре, родовете вънка. Само чрез пламъците на светлината, се ликвидира с закона на кармата. Тук въпросът е индивидуален, личен. Дадените условия са различни за всяка душа. Кога то духът преорганизира всички онези сили, които са започнали Първичния живот, тогава колективната дейност бива резултатна. Но ти, ученико, вглъбявай се повече, все повече в недрата на духа, за да бъдеш свободен в живота, за да влезеш в новия стадий на земята и имаш възможността да възстановиш праволинейните връзки на слънчевите адепти. Освобождавай се от магнитното поле на земята, съпостави волята си като мощен фактор, за да не те привлича земния магнетизъм.

Безгранична е мъдростта на Бога. Неизчерпаеми са изворите на неговата любов и знание. И всичко това е наследство за човека, Но човек още не знае това. Той не знае за големите богатства, които природата съхранява за него.

Никога не оплаквай заминалите свои братя. Този, който плаче за заминалите, той не разбира закона. Плачът е леност. Ще гледаш живота с чисти, бистри очи и ще му кажеш: аз имам право над тебе - ти си искра от моята душа;

Ученикът на окултната школа знае, разбира, вижда, люби, грее. Той гледа живота право в жарките очи и му казва: аз ще ти служа до тогава, докато ти си ми възход. Престанеш ли да ми бъдеш такъв, аз ще те отнеса на същото място, от където те взех и ще продължа пътя си сам. Ученикът не се радва на успехите в живота си, защото той знае: това е за сметка другиму. Той добре познава закона на обмените.

Твоите проливни сълзи, изхождащи от твоето сърце, нека бъдат опази благодатни влага, за да възраснат плодните дървета в градината на твоята душа. Нека всяка заран прохладният ветрец, златистият лъч отнасят чистите росни капки върху плодните дървета. Така напоявана, твоята градина ще бъде неизчерпаема съкровищница на плодове, от които ще се насищат и тези твои братя и сестри, които са напуснали условията на земята. Те ще се радват на това, но ти нямаш това право, защото си жертва свята.

Плачът е чувство на блуждаещите духове, затова, казвам: който плаче, е оръдие на ония лениви които проявяват своите капризи и удоволствия чрез непросветения. Но ти трябва да знаеш, че никой няма това право да те смущава, да ангажира силите на твоето сърце, воля и ум. Ти си ученика на великата мъдрост. Организирай всеки миг своите сили и решително тръгни по пътя на целомъдрието.

Под давлението на етерните енергии и разумните съчетания на светлината, следвай университета на Духа, изучавай великата наука на любовта, за да придобиеш ореола на святостта. Твоята работа да бъде тържество в света на красотата. Ти, ученикът на живота, търси всеки ден началото на Духа. Ти трябва да знаеш: в Бога няма личност. Той е миров, затова, вглъбявай се в мировата душа, за да достигнеш оня стадий на мировото освобождение. Индивидуалността е само един тон от мировата гама. Но когато този тон се слее в състава на мировата симфония, той се обезличава като част.

Ето твоята висша цел и велик идеал.

1 Януари 1934 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...