Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 59-то.

Заветът на любовта.

Ученико, задавал ли си си въпроса: как може да се възпроизведе наново завета на Христа? Дали през времето на неговото съществуване на земята негова реч е имала свойството на радиовълни който вечно съществуват? Тъй както се знае, той е присъствал между ученици те си телом и духом. Как неговите ученици можаха да запомнят историческия живот на своя Учител? Коя беше онази памет, която продиктува на Матея, Лука, Марка и Йоанна текстуално речта на Христа? Днес целия свят се чуди на тази памет, която е можала да отпечата живото слово за цели три и половина години и е могла да вглъби това слово в човешката душа. За посветения това не е чудно, защото той знае, вежда и живее. Той работи чрез силата на Духа, затова за него са разкрити истините.

ДУХЪТ Е, КОИТО НАПИСА ЕВАНГЕЛИЕТО. Духът е, който написа завета на Хориста. Духът е, който популяризира Великото учение на Христа. Духът е, който даде първата изкупителна жертва, за да възтържествува възкръсването. И само чрез тази свята жертва, ще се увековечи завета на Учителя. Дали с вашите собствени сили, с вашите дарби и проявления, но ще знаете: силата изхожда от съкровищницата на Духа. „И когато дойде Духът, всичко ще ви научи”, е казал Христос. А какво казва Учителят днес? Когато потекат искрите на Духа и просветне лъчът на любовта в душите ви, тогава ще знаене тайните на битието.

Не е печатът, който увековечава учението, а живият пример и добрите постъпки са, които са здравата основа на учението. Докато не кажем като Апостол Павла: „ Не живея вече аз, а Христос живее в мен“, никога не ще можем да увековечим дадена истина.

Говоря така, защото подбудителната причина е да се тури здрава основа на братския живот. Не само аз ще кажа това, но Духът ще изпрати адептите, които ще ви внушат да разберете. тази голяма истина. И това ще стане, когато вие имате едно мъдро почитание към тия същества. Възкръсна завета на Христа благодарение на неговото богопочитание към Отца. „Отец ми прави това и аз върша същото, което той прави. Не правя нищо повече от това, което Отец ми прави”.

Той изповяда Бога от глъбините на душата си, нищо не скри и благодарение на тази искреност настъпиха дните на новата християнска братска култура. Така също с вашата искреност и смирение към Учителя, вие ще съдействате на новото, което сега се внася в света. Бъдете искрени, чистосърдечни, боголюбиви, за да можете да внесете всред човечеството пламъка на новото.

Казвам: трябва да се освети това ядро, то трябва да представлява един замисъл, характер, който да прояви Божественото в света. Бъдете истински ученици, тъй както са били истински и предани учениците на Питагора и Христа. Те бяха изразът на една небесна воля. Верни на тази воля, те разнесоха небесната култура по цялото земно кълбо.

Сега живее на земята нов Питагор и Христос. Всичко е ново. Старият свят ще залезе. Сега земята ще бъде огряна от новото слънце на любовта. За кого ще огрее това ново слънце? Дали за палача, за разбойника или за звяра. Не, приятели, за вашите очи се украсява днес земята. За вашето сърце се стопля днес земята. Цялата природа за вас трепти и се радва, за да можете да се родите тъй красиви и светли, както блясъка на звездите. За вас слънцето излъчва милиарди сили, само и само да може да ви укрепи и бъдете силни, готови с рицарски Дух, за новата земи. Никакво друго предназначение нямате на земята. Гответе се за великото преселение в новата земя - земята на. слънцето. С вас заедно ще вземете и земята и ще я занесете пред Бога и ще кажете: „Ето нашата дан, нашата работа. Осветихме я. Поднасяме я в дар като царство Божие. Тя е клетка от плътта ни и искра от Духа ни.“

Езикът е символичен, но е верен. Никой не може да стъпи в земята на слънцето, докато не освети в себе си земята. А това значи: естеството да стане светлинна енергия. Това е възкресението из мъртвите. Христос освети своята земя и отиде при Отца в земята на вечността. Това трябва да знаеш, Ученико, който имаш за задача да трансформираш енергиите вътре в себе си, в своята душа.

Като ти говоря така, да не би да дойде съмнеше, дали това е възможно? Нашето желание е, да те напътим, да освободиш душата си от давлението на разни духове, на които си длъжен в миналото и да имаш възхода на Всемирния Дух, чрез който ще можеш да разкриеш загадъчното естество на твоята душа. Ако ти не възкресиш тия елементи от които е сглобен твоя космос, как ще възкръснеш за вечността? В кое небе ще имаш достъп? Кое слънце ще те огрява? Всяко друго слънце ще те обгаря. Радиовълните ще те стопят и ще потънеш в бездната. Как де осветиш клетката? Трябва ти прозорливото ОКО на Духа, за да можеш да проникнеш във всяка тъкан и атом на своето естество, а това ОКО ще го намериш чрез светлите агенти на слънцето. Така осветявайки клетките, кръвния еликсир ще има възможност да прочисти всички каналчета, през които ще потече светлинната енергия. Затова уважавай всяка тъкан, клетка и косъмче. Пази ги, защото те са твоя земя, чрез която ще възкръснеш. Не подценявай удовете на своето тяло, но обичай ги, солидаризирай се с тяхната активност й ги пази чисти, святи. Отправяй ума си винаги към зеницата на това мирово духовно ОКО. Имай ясна представа, че когато съзерцаваш, окото на Духа те гледа, прониква и те прочиства.

Това е един метод, с който са си служили всички посветени и са можали да достигнат до царството на Духа. Когато говорим така, ще ти дойде мисълта и ще се запиташ: Ученико, къде е твоето царство, твоите вселения? Дали някъде зад слънчевата система или зад други такива из небесната шир? Не Ученико, царството на Духа е близо до тебе. Само помисли за него и ти ще бъдеш в контакт с неговите сили. Царството на Духа е свят, в който живеят поетите и мистиците, художниците и музикантите. За този свят се създава нов завет - завет на великата любов. Някои посветени казаха, че красотата ще спаси света, а днес се казва, че любовта ще спаси света! Красотата се включва в любовта. Любовта е велика добродетел на Бога. Няма по силна и красива добродетел от нея. Люби и обичай, защото светът е любов и обич. Люби, защото небето с всичките системи е само любов. От любов Бог създаде света. От любов Бог се изяви в света. От любов Бог тръгна в началото и всичко стана негово творчество.

И тъй, като имаш тази замисъл на Бога, какво друго трябва да бъдеш, освен проявена Божия любов. Започнахме със завета на Христа и искаме да завършим със завета на любовта. Никъде няма да чуете по ценни думи, от езика на любовта. Думите възкресение и вечност, не са по-силни от думите „БОГ Е ЛЮБОВ“. Затова, когато ще си служиш с думата Бог, трябва да бъдеш най-чистосърдечния и искрения човек, а когато произнасяш думата любов, всичко у теб да трепти като лъчите на изгряващото слънце.

С това слово са закърмени всички посветени, всички адепти и ангелски йерархии. За любовта различие не съществува. В Бога двуличие не съществува. Затова, обични приятели, премахнете различието и двуличието. Останете само като разумна, жива душа, която е отломък от вековната канара на Бога.

Жени и мъже, не подхранвайте съблазънта. Не изкушавайте Бога в себе си, не опетнявайте любовта. Ти днес си жена, но утре не си. Днес си мъж, но утре не си. Днес си такъв, защото Бог те гледа като красота, която украсява делата му, затова той ще те приюти завинаги в своята душа.

Ако се е приютил някой под сянката на жената, бъди внимателен към него. А когато видиш, че някой паднал ангел се е приютил под сянката на мъжа и към него бъди внимателен и пази се да не би да те спъне. Така се възпитавай и с Дух силен работи върху жената и мъжа.

Люби мъжа, обичай жената, защото те са венец, създаден от Бога.

Бог иска да те види чист, свят и красота! Това се отнася за ония мъже и жени, които са в школата на новото учение.

11 Януари 1937 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...