Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 77-мо.

Посвещение на ученика.

Сега е епоха, в която се пресъздава човекът на тайните мистерии. Новият човек на великите мистерии ще бъде дело на мъдростта, огън на Духа и пламък на живота.

Вековете съхраняваха тази епоха в своите аналии и дойде този цикъл, когато от основи се потресе душата, която е запасена с мъдростите на далечното минало. И днес тази душа е обект на пресъздаване, за да се издигне като един великан в живота, като един силен Дух, носещ великите тайни на първичното АЗ.

За тази душа са работили вековете, за нея са работили епохите. Озарена със светлите зари на съзвездията, се разкрива духовния и божествения свят.

Такъв е новият човек, човекът на новата епоха, на новия Дух и със светящия ореол, човекът по образ и подобие. За него са идвали на земята велики посветени, които са тръбили по всички краища, на земята да търсят новия принц и рицар като адепт, който ще извоюва свободата - адептът, който ще внесе светлината, а братът, който ще запали свещта на любовта. За този ден ние подготвяме душите. надигащи се и развиващи интензивно съзнанието, организиращи силите на своята душа, ум и сърце.

Великите представители на безмълвието разказват за култа на мъдростта, защото, казаха мъдреците: новият човек е дело на мъдростта, адептът на Духа. Да не ви е чудно когато се говори за единния нов човек, защото земята трябва да роди този човек и Духът на земята да каже - ЕТО ЧОВЕКЪТ.

Когато поставяме въпроса така за човека, да не би да се промъкне у вас съмнението и да кажете: нима няма човеци на земята?

Има човеци, но човекът на великата мъдрост и познание, на изобилната светлина, идва и си отива. Задачата на великите посветени е да създадат условия за възлизане на ученика на окултния институт, където се преподават великите замисли на Бога и там да се подготви за посветен, за велика работа. Това е предназначението на човека като изблик на живата душа, обаяние на върховната мисъл, изразител на съвършени дела и излияние на Божия Дух.

Та, когато си съсредоточавате мисълта и се вглъбявате в мистериите, имайте ясна представа за работата. Не отклонявайте силата на душата си и не се отвличайте там - в незнайното, а винаги дълбоко вглъбявайте мислите си в душата. Тя е съкровищница на велики ценности, които са сили на върховната мъдрост и дело на Духа.

Не се осланяй на сгорещените чувства, не се уповавай на критическия си ум, защото ще бъдеш отново вмъкнат, повърнат в миналото. Но ти, като ученик, като нов човек, за който небесата и звездите имат предвид и имаш място приготвено, с радост на душата си, със светли мисли и горещ бодър Дух върви напред, при големите посветени - твои братя, които минаха преди теб. астралния свят, заживяха в духовния и работят в Божествения свят.

Сега към вас се обръщаме с искреното желание да ви припомним обещанието, което сте дали пред светлите същества, че ще служите с чиста съвест на великото дело на всемирната школа и да ви напомним, с радост да приемете идващият нов човек, или този посветен, който с магическа сила пречупва във вас стария характер, коригира вашите чувства към един нов живот. Използвайте присъствието на Духа. Използвайте присъствието на съвършените сили и благоприятните моменти, в които се възражда вашата душа и вашият Дух. Използвайте знанието на мъдрите. Все повече се вглъбявайте в силите на вашата душа. Защо искаме това? Защото, на този, на когото е сложен печата на Духа, от него се изисква да разреши едни от най-трудните задачи на живота, да ги приведе в живота и изпълни делото на Всемирното Братство.

И тъй, не мислете, че само с обаянието, което имате за нещата ще можете да изнесете в пълнота истината. Нека като основа в живота ви да затрептят вибрациите на истината, за да можете като истинолюбиви и предани във великото дело, да бъдете благословени от слизащите на земята посветени. Още едно искаме от учениците: да изхвърлят от съзнанието си всички минали предубеждения, всички идоли, идолопоклонство, всички религиозни заблуждения, класови и национални обаяния и да тръгнете по пътя на реалността и посвещението.

Никой не може да проникне в духовния и божествения светове, до като не мине през седемте посвещения. Трябва ви посвещение. Трябва ви посвещение, за да бъдете свети - светилото на изтока, зорницата на изтока.

Никой не може да проумее загадките в мистериите докато не се посвети. Никой не може да стигне до върха на Учителя, докато не мине през посвещение. Никой не може да бъде осиян от лъчите на Бога, докато не мине през посвещение. Никой не може да победи смъртта, докато не мине през посвещение. никой не може да бъде брат на Бялата Ложа, докато не мине през посвещение. Никой не може да бъде водител, докато не мине през посвещение - посвещение в мисъл, посвещение в чувства, посвещение в постъпки и дела.

Святостта е изблик на посвещението. Затова бъдете святи, бъдете чисти, за да имате ключа на посветените. Но, знайте: не може да бъдете посветени, докато не отидете и живеете с Учителя. Но, преди да отидете при Учителя, смирете гордия си Дух и освободете потиснатата си душа, за да можете наистина да бъдете истински последователи и имате доверието и вниманието на Учителя.

С това ние ви напомняме само Вие знаете, че има Учител, който учи и посвещава, който дава знание и любов, но вие едно още не знаете, а то е: вие не познавате себе си. Какво е човекът? Плът и кост, кръв и дух? В него са полюсите на земята, центробежните сили на слънцето. В него е етерът на небесата и магнитните и електрични сили на пространството. В него е душата на Бога.

Когато се говори за новия човек - делото на мъдростта, не мислете, че мъдростта е внимание само на привилегированите. Не, драги ученико, темата за мъдростта е първия урок, който ще ти предаде Учителя в школата, защото мъдри ученици му трябват нему. Само мъдростта е която разкрива глъбините на Божеството, само мъдростта е, която разтваря аналиите на природата, само мъдростта е, която внася в човека непреривна светлина за живото слово.

Бъдете мъдри. за да бъдете вдъхновявани от Божия. Дух. Бъдете мъдри, за да изявите вековете през своята душа. Бъдете мъдри, за да ви се повери ключа на новата доктрина на посвещението. Посветете се в мъдростта и само тогава ще знаете за любовта, защото фундаментът на вашия живот - това е любовта.

Жертва се Бог и вие се родихте. А всяка, божествена жертва е пламък на любовта Му. Посветете се в мъдростта, за да знаете. Знанието е стълб, на който е написано със слънчеви букви за безсмъртието на живота. Посветете се в мъдростта, защото вашите отци в мъдростта ви родиха, освещавайте се в мъдростта, защото начало на вашето дихание е мъдрост. Вървете по пътя на мъдростта и ще стигнете скоро до върховете, там при учителите, там - при адептите. При посветените ще бъдете трепет, божествено сияние и звездно лъчеозаряване. Посвещавайте силите на вашия Дух, които ще бъдат свобода на силите на вашата душа. Освободена, душата ще ви разкрие своето велико минало.

Винаги се обръщайте със страхопочитание към тази съкровищница - душата. Наричаме я съкровищница, защото душата е дошла от царството на посвещението. Посвещавайте се в мъдростта, за да имате златните правила, по които ще изучавате всеки етерен трепет на вашето естество. Посвещавайте се на мъдростта, за да имате рецептите на вашето настояще и бъдеще, освещавайте се на мъдростта, за да знаете онези положителни сили, които представляват вашите очи, които са съчетание на звездните лъчи и слънчевия блясък. Посвещавайте се в мъдростта, за да може да проумеете складираните сили във вашата воля, които са двигатели на инертността у вас. Посвещавайте се в мъдростта, за да разберете своето сърце, което магически импулсира живота, което изпълня цялото ви същество с духовна енергия. Посвещавайте се в мъдростта, за да знаете и чуете истинския хармоничен глас, на вашата душа, която вечно ви говори. Посвещавайте се в мъдростта, за да проумеете обаянието на вашата красота, която е вярната везна за вашето битие. Посвещавайте се в мъдростта, за да оцените благословените си ръце, които работят за създаването на новия образ. Посвещавайте се на мъдростта, за да обикнете своите нозе, които са ценност на Бога, защото Бог ви повика и вие тръгнахте.

Посветеният в мъдростта познава своята душа, разбира своето естество, знае механизма, познава жизнените сили, познава импулса на своя живот.

Посветеният в мъдростта е новия човек. Този е човекът, който е бил търсен в древността със запалена свещ по пладне. И днес мъдреците го търсят. И ние знаем за него, че той се повдига, защото голямо раздвижване става в етера.

Духовна вълна се прелива й човекът ще се намери. Възкръсва той - Христовият човек, човекът на Великия създател, човекът на новата култура.

И тъй, нашето желание е вие да бъдете този човек, да излъчват от себе си този посветен човек. Нека той да свети у вас. да излъчва лъчи на светлина и мъдрост и пламъци на любов, за да може да се увековечи тази духовна епоха с новия посветен човек - силният и знаещият човек.

За него, за този човек, ангелските сили пожелаха. да слязат на земята, за да създадат по-добри условия, за да може да живее той и да се възцари царството на Бога у него.

Обичайте земята, защото тя е свято обиталище на съвършените същества.

Не се спъвайте, не затъвайте в калта на отрицанието, не ходете из хаоса на войните, но дръжте в себе си будното съзнание за Върховното ръководство и Върховното Начало. Всички пертурбации, които спъват са временни и преходни явления.

Но вие, като посветени из много области на живота, подайте ръката си на ранените, на заробените. Погледнете към тях с братска усмивка и им кажете: „елате, братя, ще бъдете спасени“.

20 Май 1941 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...