Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 79-то.

Важното събитие.

Една от Причините за изпитанието на земния Дух в този век е, че кръгообразния лъч на Сатурн, който прерязва орбитата на земята, нанесе страдание в сърцето на земния Дух. От това сериозно усложнение е засегната и човешката душа. Днес човешката душа се намира в историческо събитие, което ще й определи за в бъдеще едно отредено място, ще й очертае истинския път към спасение.

Това историческо събитие ще изиграе съдбоносни роля в душата, която ще се опомни и обедини всичките си сили в култа на любовта, в култа на състраданието и братолюбието и ще я въведе в нова градация, която градация има светлината и силата на ангелската йерархия. Това духовно историческо събитие е първо по рода си от съществуванието на битовия живот на земята. То иде да примири две велики сили, два великана, да опомни два силни Духа - тия, духове, които са поставени от провидението да разкрият загадките на всемирната душа, която загадка е бивала през всички векове съблазън за стремящия се Дух. Това велико духовно събитие внася един нов елемент, духовен елемент, в постъпките и в новата координация на тоновете в духовния живот на душата, от които съпоставения ще зависи историческият бъдещ ред и порядък на битовия живот. По линията на това велико духовно събитие се предвиждат сили, от първа величина и йерархия, с обширно съзнание й мощен Дух, със светящ и ведър поглед, с необятно знание. Това ще бъде голям резултат, за който и Боговете бдят.

Затова, ти о, земний Дух, не оплаквай своята съдба, но знай, че иде нов свят, който ще създаде и изгради върху твоите гърди светилището на възраждането, и ти ще бъдеш удостоен да откърмиш нови съзнателни сили, които ще ръководят в бъдеще цялата земна съдба. И тогава земята ще бъде светиня. Върху нейните разрушения ще се иззида новият храм на посвещението, в който и боговете ще пожелаят да свещенослужат. Затова, запази живота си и ние ще посеем новото семе и ще пуснем повече струи от светлина. И падналото семе в твоите недра ще израсне и ще настанат времена на благодат и светлина. Тогава ще бъдеш достойния, на които гърди ще бозае новото същество, новия човек - човекът-брат. Това е бъдещата перспектива, която се определя от настоящето събитие.

И тъй, налага се на разумните да се водят от дадените факти и да не оскверняват всяка разумна проява, независимо от какъв характер е. Като трезвеници, водете се от свещените правила, които са като реална основа на вашето битие. Вие сте една централа, движима от грамадни психични сили и от небесния ефир. За вас се очертават вече ярко в съзнанието ви далечното бъдеще и безграничните пространства като ваш висок идеал. Вие чувствате в себе си една голяма непонятна сила, която ви води винаги към едно тайно щастие. Всеки миг копнеете за това щастие. Вашият Дух и душа, излезли някога от него, сега искат да се слеят с мировия Дух и мировата душа!

Когато проникне този вразумен Дух във вашия ум, само тогава ще имате просветление за любовта, огряваща вашето сърце. Без разумния Дух, никакъв вечен пламък на любовта не може да гори. Следователно, там, Гдето е разумният Дух, там е сиянието на разумната любов, огъня на Божията любов. Само при това разумно съчетание може да имате новия човек.

Бъдете все така готови да бъдете гостоприемни и ни давате възможните условия да бъдем при вас, за да се изпълни завета на великите учители, които са казали; вие сте души от душата ни, вие сте сърце от сърцето ни, елате при нас, за да бъдем и ние във вас.

Сега на земята е дошла Божествената вълна и висшите сили я устройват за великото светло бъдеще.

1 Септември 1941 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...