Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 81-во.

Небето е огледало.

Ученико, небето е огледало за човешкия ум и физиономия - ръководно огледало на неговия Дух. Въпросът е как да сродим първичното с отклонилите се души, за да се осъзнаят и се възвърнат към своя Първоизточник - Бога.

Въпросът е, човешката душа има ли добрите условия да може да разгадае, да разкрие основните елементи на мисълта, чувствата и свещените желания на Всемирния Дух, който работи и се въплътява през тази светла епоха. Въпросът е, трябва ли човешката душа да стои още на страна и да не влиза в светлата епоха, която настъпва с трепет сега, за да възроди и обнови живота, който е предвиден от провидението, да бъде повишен в онази, висша градация на Божественото. Въпросът е, как да направим по-лесно достъпен всемирния духовен мир, да бъде той възприет от душевните сили. Въпросът сега за вас е, дали имате разковничето на безсмъртната субстанция и какво знаете за нея. Убедени ли сте, имате ли нужната вяра, имате ли прозорливия ум и любящето сърце. Съществен въпрос е: чувствате ли присъствието и величието на Божията душа? Знаете ли за върховната същина на Божия Дух. Възприехте ли всемирното дихание на Божествената душа? Но не е само това. Е ли в състояние вашия Дух да надмогне всички противоположности и се издигне високо в хармоничния свят, където дисхармония не съществува? Знаете ли нещо по въпроса за безсмъртието на вашата душа? Имате ли верния усет за пулса на вашия безсмъртен живот? Имате ли трепета на безсмъртната първична клетка, която е олицетворение на идейния образ на бъдещето ваше съществувание? Имате ли в съзнанието си живата представа що са интимните стремежи на вашия Дух? Имате ли силата на онази колективност, която обособява вашия Дух към един по вееш свят Дух? И най после, каква е вашата обхода, тъй както сте поставени сега по отношение живите организми тая земя?

Това са все съществени въпроси, това са съкровени мисли и желания, които учителите на човечеството са внедрявали в копнежите на човешкия Дух. И сега не е ли същата история? Не е ли представена за изучаване същата картина пред човешкия Дух, да може той да се ориентира от тази велика картина на живота и да организира всички душевни сили, които имат вече като обект творчеството? Знайте: няма творчество без убеждение.

Убеждението подклажда стремежите, стремежите създават образите, а образите създават идеите, които разкриват тайните загадки, скритите способности и възможности на човешкото същество.

Какво става сега между вас й с вас? В каква инертност са творческите сили у вас, това искаме ние да знаете. Това точно, Учителят на Всемирното Братство ви разкрива с математическа точност, с логична мисъл и идеални образи, с постъпки и примери.

Нашето желание е да подсилим у вас вярата, да подсилим убеждението, да подсилим и стремежите. Те са, които ще ви въведат в реалния духовен свят. Един нов свят сега се въплътява в човешкия свят и душите го чувстват. Те излизат от своето обикновено състояние и се вглъбяват в това ново духовно състояние, в състоянието на духовните творчески сили. Това е същественият въпрос - да имате като реални възможности състоянието на творческите сили, а те са, които ще обезсмъртят вашия Дух и ще освободят вашата душа.

И когато се въплътят тези творчески сили у вас, ще стане едно правилно трансформиране на цялото човешко естество. Човекът ще намери в себе си онова място, гдето живее душата и само тогава той ще цени тази „светая светих“ и като архангел ще пази това свято място, което единствено е посещавано от Божествения Дух.

Вие вече знаете плана, знаете и целта, но нямате необходимия кураж и необходимата смелост за едно велико посвещение. Посветете се братя мои. Бъдете светци в дела, постъпки и в мисъл. Посветете цялото си същество, защото то е скъпо за творческите сили. Обичайте вашето естество. Пазете блясъка на очите си? Пазете сиянието на лицето си, пазете излияние то на сърцето си. Бъдете свети, бъдете посветени, за да бъдете радост за небето. Под думата небе разбирайте състояние на духовния свят, душевния мир и Божествения свят. Излезте от ограниченията. Напуснете традициите, освободете се от родовото поколение, напуснете нацията, защото всичко това е спънка за ученика. Това са вериги, с които отрицателните сили са сковали човешкия борчески Дух. Тези сили в писанието са кръстени - ДЯВОЛА. Но вие, будните души, слели се с великите учители, не подценявайте своя Дух, а използвайте интензивните сили на Учителите. С тяхната помощ, превръщайте отрицателните сили в добри. Превърнете ги в реалност.

Посветен е само този, който може да има в своя власт всички сили в битието и с тях и от тях той създава всемирна хармония.

Какво представлява посветения? Той е жрец, който държи в своя власт и подчинение всички низходящи сили.

И тъй, бъдете жреци. Само като такива, Бог ще ви се изяви. Бог е приготвил едно голямо чудо за будните души и сега, в тази епоха, той определя мястото, където Господ Бог ще се срещне с тия души. Върху една нова планина е определено да стъпи Божията нога и всички посветени по цялата земя с голям интерес и будност търсят мястото на тази планина, дано някак им бъде открита. Сега именно творческите сили подготвят човека към тази нова епоха и този нов ден, когато Господ ще проговори на това място ново на тази планина и тогава в лицето на Бога посветените ще видят голямата любяща душа на Бога. Къде ли е тази планина?

Дали трябва да се намери? Да, само който е тръгнал по златния мост, който е между земята и небето, само той ще бъде удостоен да присъства на тази Божествена среща.

И тъй, нашето желание е и вие да имате тази възможност да участвате на това велико тържество и свиждане. Това е желанието и мисълта на небесните сили, които се жертват за това достойнство на копнеещия човешки Дух. Утопия ли е това, халюцинация ли е това или е една всемирна реалност, която  само трезвената будност и освободена душа може да чувства, да знае и да вибрира.

Това е новото, което иде в света на душите. Този е идеалът, за който се подготвят повиканите, избраните и предпочетените. Не се чудете и не се спъвайте, когато ви се напомня тайно за отвъдния свят, за другите мирове, за безсмъртието на съществата, за жертвите на светиите. Вие сега сте в една нова епоха, в едно ново начало, попаднали под ударите на една любяща ръка. И тя е, която ще снеме покривалото - историческото покривало на Мойсея, за да видите открито на планината лицето на Бога. Това става днес по земята. Дали вие ще искате да участвате в това велико събрание; дали ще имате любовта да бъдете първите; дали ще искате да жертвате силите си за превъзмогване на всички препятствия?

Вие питате за учителите Буда и Мойсей. Посвещението на ученика не се определя от човека. То е дело на Духа. В работата на Духа няма опущения. Там не може да се притурят човешки измислици. Буда е учител, който подготви една велика епоха за идването на Християнския свят. Христос подготви една друга епоха, за да дойде всемирното Братство. А след епохата на Всемирното Братство, какво ще стане? - Ще има един нов преход от животинското царство към човешкото и за тези души ще се създадат съответни епохи. Този е последователният и състезателният ред, за да може всяка жива твар да излезе от ограниченото състояние.

Ако се посвещавате по идеологията на Буда, ще имате резултатите на Буда. Но това, което човек е вмъкнал в преданието за Буда, то ни най малко може да спъне посвещаващия се ученик.

Буда проповядва самоотричане. Мойсей проповядва всемирна правда. Христос проповядва Всемирна Братска любов, а Учителят на Всемирното Братство проповядва Всемирна мъдрост и тържеството на Братството на земята и след това ще се създаде епохата на истината. Тепърва ще имате епохата на истината. Небето има грижата за развоя за усъвършенстването на всички духоматерии - всички видове по земята. И когато се повдигне живота, който е в потенция, тогава земята ще има един нов образ. Повече светлина ще се излее по нея и като една по-светла планета ще бъде обект на другите същества, които живеят в други планети и слънца. И тогава при тази по-голяма светла и силна мисъл, една добре развита интуиция, едно широко съзнание и ще може да привлича и други сили от другите слънца и планети. Тогава ще настане една епоха на СРОДЯВАНЕ между всички души във всемирното Битие. Всяка една душа от земята ще има възможността да отлита и взима участие в живота и радостите на съществата от другите планети и слънца. Ще се премахне различието и градацията. Ще останат да живеят само души свободни и творчески. Това е в плана на живата астрономия. Докато човешката душа не бъде пренесена съзнателно в този безкраен звезден Мир, до тогава тя ще бъде под тежките условия и ограничения.

За вас сега това е трудно и непонятно. Това е едно състояние, което е присъщо на човешката душа, защото в съчетанието на човешката душа има звезден елемент, има слънчев елемент. Затова тя вечно копнее и неуморно търси своя първоизточник. Бъдете готови, предани и любящи, както жителите на другите планети.

Колко е красив звездният мир! Как леко си почива душата всред тази омайна красота! Как любящо я прегръщат нейните светли братя - жителите на звездното небе, децата на Бога. Няма по-голяма святост за човека от тази, да живее прозрачния живот на звездното небе. Няма по-вярна везна и мярка от това вдъхновено състояние, когато душата да е можела да организира своите сили и възможности и се е издигнала високо в небесните, мирове.

Сега у вас може да залегне мисълта дали всичко това ще стане съзнателно? Но, кое е онова същество у вас, което има свещените правила на съзнанието, чрез които правила може да се добере до радиацията на по висшите съзнания? Имайте като основа на стремежа ви живата вяра. Вярата е създала убеждение, то, затова с нея подклаждайте непрестанно огъня на убеждението. Нека този факел да свети, защото, на всички светли същества идеалът е дълбокото и неупадащо убеждение на човека.

Цялата окултна и мистична литература или цялото окултно вдъхновение на посветените иска да напомни на човечеството да намери в себе си онова място, което е посещавано от Бога. Всеки индивид, който е можал да проникне в онази, тайнствена работа на Духа, той ще има възможността да надникне в тая „светая светих“. Тогава спонтанните сили на душата ще създадат хармоничния мир, чрез който мир ще стане пълното изявление на съзнателните сили.

Не е трудна тази работа. Спрете се и поставете себе си като център, като една самодвижеща се ос и ще имате възможността да видите и чувствате, как всичко се движи и живее около вас и всички тези сили ви съдействат за вашия правилен развой и прогрес. Бъдете тази самодвижеща се ос и като такава, вашата индивидуалност ще е с много страни и на всички тези страни ще е отразено цялото битие. Това е колективитета. Как се разбира това? Едното съдържа всичкото.

И тъй, въпросът е за метода, как да развиете съзнанието си, как да преобърнете механическата енергия, която ще, внесе у вас хармоничното всемирно движение. Застанете като самодвижеща се ос. Уравновесете се. Имайте хармонично движение около себе си и в себе си. Само така ще примирите всички противоречия и съзнанието ви ще се движи в кръгообразен, вечнодвижещ се център. Това е много лесно, когато намериш своето място и станеш център. Всеки, който стане център, той бива вече обект. Всичко около него се движи вече хармонично, защото има вече възход в съзнателните процеси. Затова, бъдете винаги готови за тази саможертва, за да имате постижения на съзнанието. Ако вие не можете да завъртите тази ос - себе си, точно това е работа на Всемирния Учител. Той сега завъртва тези оси. Понякога те скърцат. Някои се отклоняват, изместват от мястото си, някои се наклоняват, но той с голямо внимание и любов поправя, изправя и завъртва по-силно осите и следи за правилното движение.

Голяма е работата на Всемирния Учител. На земята, Той е прямия помощник на Бога. Казва се: и земята беше неустроена. И Бог постави своите помощници да продължават да устройват, земята. Първите. Божии помощници измениха на Божиите повеления и дойде грехопадането. Затова, отговорна и голяма е работата на Всемирния Учител. Всичко това са съществени и важни въпроси, от разрешението на които вашата душа има голяма нужда. Казано е: богове сте. Затова се изисква да бъдете божествен цвят, ароматичен и чист, ценен за всемирните сили. Изисква се да бъдете святи, които са мечта и ожидание на всемирния живот. Иначе, не може да се потвърди, че сте богове. А идеалът за човешкия Дух е да има сана на боговете.

Велики са мъдростите и истините на вековете. И човекът е дело на тези мъдрости и истини. А колко е сродно и близко царството на великите духове, царството на ангелите, херувимите и серафимите, сродни по копнежите и стремежите на човешката душа. Те са идеала и ожиданието, за които тя тъй много страда в. подвига си да се освободи.

Сега се организира една окултно-мистична школа с интензивен вътрешен живот, затова бъдете готови когато учителят отправи лъчите на своя поглед към вас, да можете да схванете важния момент й влезете като светци в тази школа. Правете опити да съзерцавате всеки ден погледа му и ще видите далечните му проекти. Сега се подготвят ученици, които, ще бъдат ученици, ученици - мистици, родени и кръстени от Духа на тази школа. Това ще бъде най великото, най -ценното събитие в двадесетия век, златния век. Малцина са те, но ще им се даде един съвършен образ и подобие, който образ ще бъде идеалът на бъдещето човечество. Земята ще бъде свидетелка на това голямо благословение, което ще се въплъти по нейното лице.

Пазете това в тайна, защото тайните са замисли на Бога. Не е тъй случайно, да можете в един такъв момент да възприемете това вдъхновение, което е плод на тия мистични явления. То е за това, да не каже те, че не чухме и не знаехме. Това е най-ценната работа за всички ония, които са и ще стъпят на това свято място в школата на Духа. Затова и вие бъдете обекти не светлите сили, които да живеят у вас, да внесат и оставят във вас от небесното богатство, да украсят вашия ум, да, накитят с небесните багри вашата. душа, да осветят вашето сърце и да озарят вашето лице, защото по него ще ви познават всички слезли от висшите творчески светли сили. Посредством святостта на вашата душа и вашия Дух, те ще продължават да работят и вие заедно бъдете ученици в работата на Всемирния Дух. Не се плашете от външните военни събития. Владейте своето естество и разумно направлявайте отрицателните сили, като ги впрягате на работа. /на ученика говорим/

Тези събития са предтеча на нещо велико, което иде в света. А вие като разумен народ, или като благословен народ, подхранвайте в душата си доброто за всяко дихание. Не се месете в работата на отрицателните сили. Имайте контрол над тях, когато искат да се бъркат във вашия ред й порядък. Военните сили са плевела, който сега гори. На разумните ученици в дълг се вменява да събират чистото жито между плевела и да го спасяват.

Чие дело е войната? То е дело на първичния грях. Кармата на братоубийството сега трябва да се ликвидира.

И сега, черният адепт, който стана причина да изпъдят първите човеци от рая, употребява последни усилия да не позволи да се върнат наново в рая. Но другия свят е решил да върне човека и да продължи той да създава и украсява рая. Само така, създаден и украсен от човека, рая - царството Божие, ще се възцари на земята.

Всемирният Учител е съчетание на много култури, на много епохи, но едно трябва да се знае за него. Когато човек напускаше рая, той беше при вратата, със скръб изпращаше изселниците и тъгата му по тях продължава.

4 Септември 1941 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...