Jump to content

7. Върховните възможности


Recommended Posts

ВЪРХОВНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ

Щастие е да те пипа ръката на Духа. Благодат е да те милва ръката на Духа. Благодат е да те съзерцават очите на Духа. Така удостоен ученикът има преимуществото, има силата и светлината да се втопи с цялата си душа, с цялото си естество във върховните предели на върховното творчество.

Когато искаме да определим мястото на ученика във вътрешните предели, ние имаме ясното съзнание, имаме висшето определение, че ученикът е благословен вече от ръката на Духа, подготвен от слънцето на Духа и е под прякото ръководство - естеството на Духа.

Той е намерен, открит. С него вече се занимават върховните сили. Той е обект на тях. Колко много те се интересуват от него, колко много го обичат. Той е като изрядно ароматично цвете в цветната градина. Той е една богата, една изобилна пролетна градина. В него всичко е така живо, така чисто, така прекрасно и свежо. Той е обект на много нежни, на много ефирни, на много прекрасни същества.

Как те ожидат за него. Как искат те да бъдат сродни с него. Каква милост имат те към него, какво състрадание, какво внимание. Той представлява малкото дете в люлката, в която всички същества надникват да видят неговата усмивка, неговите очи.

Какво обаяние е той. Каква пролетна свежа следа е той. Каква атмосфера е той. Само като такъв ученикът е ангажирал Върховното ръководство. Върховното ръководство има грижата да го изгледат, да го възрастят, да го възпитат, да му дадат нужното образование, нужната просвета, да го запознаят с детайлите, със скритите тайни на живота, да го направят нов представител, представител на нов живот - на красивия безсмъртен живот, да му открият всички начала, да го отведат , при главното ядро на Върховния извор на живота и там да го запознаят с най-основните вибри на ония бликащи живи сили, които са излъчени от централното съзнание на Великото начало.

Защо е такова внимание? Това подчертава всемирната необятна любов на Първоизточника. Това е израз на онова велико чувство, на онова велико обаяние, което може да излъчи Върховната същина по отношение на тази, макар и малка светлина на едно велико, всемирно бъдеще.

За върховните неща се изискват върховни елементи, върховни сили, върховни души, върховни стремежи, върховни познания. Ученикът на върховната система е Любимото дете, светлия син, прекрасното светло небе, в което могат да живеят, да се усъвършенстват, да учат за тайните на Великото начало всички ония същества, които са под прякото прозрение - Върховното ръководство.

Ето какъв трябва да бъде новият представител на върховното внимание - да има в зародиш върховното ухание, върховният дъх, върховният ритъм, върховни възможности, за да може да съсредоточи в себе си силите на висшите сфери, силите на висшата просвета, силата на целия божествен мир.

Това не са илюзии, това не са представи, не са халюцинации. Трябва да бъде. Това е решението, това е първичния замисъл по отношение издигащия се ученик, посветен в тайните, в глъбините на своя Баща, на своя Отец. Няма по-реално проявление, няма по-реална същина по съдържание и смисъл от този нов образ на посветения ученик. Следователно, няма и други върховни скрити сили пред неговия поглед, защото той е едно висше проникване, едно висше съсредоточение, едно върховно размишление.

Ученико, размишлявай, дълбоко размишлявай, всестранно размишлявай, за да можеш да овладееш навреме по място, по пространство и по вечност тайната, скрита доктрина, която е била ожидана, която е била цел на много просветени. Сега имаш най-големи възможности. Сега е твоят ден, твоят върховен момент. Сега небето заради теб е кристално чисто. Сега Духът за теб е огнен пламък. Сега мисълта на върховните същества е твое ръководство. Осъзнай тази велика истина, разбуди в себе си чувствата на велик подем, за да вя закъснееш, за да не те отминат върховните моменти.

Бъди най-будната съвест, бъди най-свещения морал, бъди най-устойчивото същество, което да запомни земята и целият мир.

Така израсни, така се издигни, за да могат светлите лъчи на светлината да ти бъдат велик ореол, светеща диадема, венеца който я звездните силя могат да си позволят да сплетат, за да украсят твоята глава, по-ярко да блеснат твоите очи и да се разкрие твоето чело, където така майсторски, така художествено ще се напише с огнени букви цялото дело, цялата мъдрост на вековете.

Нека това знаме на огненото слово да намери ядро, да намери светиня в твоето чело, за да бъдеш истински светлоносец, истинска благодат, истинска божия дарба, дарба за която много посветени са жертвали и живот, и състояние, и същина. Няма по-благодатни времена, за теб. Те бяха секретни, бяха скрити. Много същества искаха да надникнат в тази Съкровищница, за да ги видят, но те специално се пазеха, специално се съхраняваха, до когато Господ проговори. И ето, сега смело се отвори тази Съкровищница и Бог се разгърди. Паднаха вече оковите и тя се освободи от затвора. Сега са най-благодатните моменти, когато можеш да работиш, да мислиш, да размишляваш, да изучаваш и се усъвършенстваш. Сега започваш, сега ти се даде аванс, за да имаш преднина и за в бъдеще. Авансът я отпускат, както казахме, от богатата Съкровищница на Духа. Той ще бъде достатъчен , за да можеш и ти от своя страна да умножиш талантите в себе си.

Да, да бъдеш ранно утро, да бъдеш ранни зари, да бъдеш ранно изгряваше слънце, да бъдеш нов полет, ново ухание, да бъдеш нов ароматичен нектар, да бъдеш свежа роса, да бъдеш напоителен дъжд, да бъдеш прекрасна омая, която да послужи за новата обнова на целия подигащ се живот,

Ученико, това я твоето предназначение, което трябва достойно да изявиш върху планетата Земя. Нека стане забележително явление на земята, явление което да удостовери присъствието на Върховното ръководство. Нека земята стане място на светещо ядро, където Върховното ръководство да зарегистрира подвизи. Кой ще бъде този подвиг? Ученикът.

Когато ви занимаваме с върховните проблеми, с върховните възможности, ние не пропущаме да ви напомним за вашата обязаност, за вашето задължение, за което вие ангажирахте едно висше явление на земята. От вашето достойнство, от вашите умножени таланти, от вашето просветено съзнание ще зависи да ви открият сферите, ядрата на висшите светове. Вие сте вече кандидати за ученици в института на висшите светове. Вие сте вече кандидати за представители, които в голяма детайлност да изнесат живота, системата на земята пред съществата на висшите светове. Вие улеснявате вече висшите същества да слизат на земята при тъмна, при гъста атмосфера, за да изучават нейните свойства, нейните същини, нейните ядра. Вие сте, която ще отидете и ще представите цялата космогония на земята.

Малка ли е задачата? Не е малка. Защо се иска толкова? За да може да оправдаете онова начално събитие, на което вече знаете историята. Знаете, че човекът беше изпратен на земята да внесе божествената култура, но той се отклони. А сега трябва да има човек. който да изтрие това петно от челото на цялото човечество. Затова е необходимо да бъдеш така подготвен, да имаш такива открития, които да те преведат през тъмните, през безкрайните, през незнайните предели, за да можеш да достигнеш ония висши сфери, където условията, където същините са при особено състояние.

Кой ще разказва за висшите светове? Цялото човечество на земята казва: „Никой не е дошъл от горе да ни каже какво има там. Никой не се е върнал на земята, за да ни докаже истината и пак да си отиде. Няма кой да ни запознае, няма кой на ни открие. Може би идват безплътни духове, но ние нямаме тази възможност да ги видим. Може би те правят давление върху нас, но ние нямаме тази дисциплинирана съзнателна възможност, за да можем да схванем това въздействие.“

Много са още загадките, но както казахме, дойде вече епохата, наближи вече денят, когато шестата раса ще направи голямо давление да въздейства върху съществата на земята, да могат да превъзпитат в себе си един нов дух, който да бъде богат на ухание, богат на чувства, за да може да има пряката връзка с висшите представители.

Цялата тази длъжност, цялата тази задача стои пред погледа, пред пространството и времето на ученика. Той е, който ще разказва в най-големи подробности какъв е живота на ангелския свят, какви са там нравите, какви са обредите, какви са заниманията, какви са науката и изкуството, каква е музиката и поезията.

Какво има още да разказва? Той има да разказва, че всички души, които напускат земята, са живи, че бродят из пространството, из сферите, че всички тия души имат единственото желание да бъдат спомнени, да бъдат събудени, за да бъдат или на земята, или във висшите светове, зависи от развитието, зависи от качествата, от способностите на една душа кой път да поеме - дали към земята, дали към необятните сфери на висшите светове.

Ученикът има да свидетелства за много неща. Всичко онова, което да се запише в неговото будно съзнание, когато присъства във висшите сфери, всичко онова, което ще отпечата неговия ум, всичко онова, което ще изживее неговото сърце, той трябва да запише с върховна памет, та когато слезе на земята, да бъде оракул, да бъде гигант, месия във великите мистерии, за да може да предаде в детайлност, с голяма точност, с голяма убедителност всичко онова, което е видял, което е изживял, което е почувствал.

Може ли това да стане? Ученико, ти си вече една върховна възможност. Тогава как да не може? Ти си сбор от възможности, които са една богата система на божественото присъствие - присъствието на Духа и светлината. Следователно, с помощта на тия върховни възможности ти размишлявай. Това се иска от тебе - да размишляваш. А научиш ли се да размишляваш, научиш ли се да се съсредоточаваш, да се уединяваш, с тебе работата е вече свършена. Няма да има сила в света, която да те отклони. Целият реален божествен свят е заложен в теб. Следователно, коя е онази сила, която може да те отклони от висшата реалност на божествения живот.

Така обезсмъртен, така осветен, така подготвен и озарен, бъди новото проникновение, новото прозрение, за да може да се ознамени свещеното дело на Великото Всемирно Бяло Братство на земята.

Бъди новия път - път обсипан с цветя, огрян от съзвездията. Бъди път и всеки който стъпи върху него да бъде едно висше озарение.

Ученико, имаш вече името ученик, имаш вече името посветен. Ето кое ще ти даде аванс да вземеш името върховен посветен. Върховното посвещение е душа на Бога. Върховното посвещение е светлината на Бога. Запознавайки са с проблемите на върховното творчество, ще овладееш върховните възможности както на Духа, така и на светлината, на любовта и на истината.

Ние няма да говорим за мъдрост, защото самото върховно посвещение е мъдрост. Учи се от върховното представителство, попивай като попивателна ония нюанси, оня дъх, онази ароматична свежа мисъл, да бъде тя напоена с балсама на Духа и с трепетите на светлината, за да можеш като велик маг - представител на магичните сфери на Духа, да ознамениш в дело, в истина същините на Духа.

Ученико, само чрез същините на Духа ще овладееш божественото изкуство, божествената наука, божественото слово. Те са залог в тебе. Имай ясна представа, имай положителния реален образ на същините на Духа. Това е да бъде животът в теб трепет, да бъде музика, да бъде знание, да бъде размишление. Никога не се отклонявай, никога не се противи да възприемеш същините на Духа. Те са у тебе плът и кръв. Те са у тебе жизненост и подем. Така ги почувствай, така се вживей в тях, за да можеш да бъдеш една пластична сила, да имаш вече способността - ресора на Духа. Нека тази способност на Духа бъде нежната ръка, която да те гали, която да те багри, да те ръководя. Нека тази способност на Духа, нека тази същини на Духа, това свойство на Духа да бъдат спомагателните органи, в които да се централизират силите на светлината и любовта на Духа.

Прекрасен свят. Няма по-прекрасен свят от света на Духа и светлината. Няма по-прекрасни явления от естеството на Духа и от елементите на светлината. Няма по-чуден дъх от присъствието на Духа и от въплъщението на светлината. Така възпитан, така обгорян, бъди светещия брилянт, който да пречупва лъчите на светлината и да я проявява в чудим багри, в чудна красота, за да може най-после да се осъществи великият замисъл на великите посветени, които са казали, че красотата де спаси света, че красотата ще даде истинския образ на света, че красотата ще прояви в сила и мощ Бога на земята.

Върховните възможности и върховните същини на Духа са начала на твоето посвещение. Ние няма да те забавляваме, да те спираме в градацията, в системата на посвещението. Има същества, които де минат тази градация, тия системи, но ти, ученико, който стъпи във Върховната вътрешна школа, направо ти се предават истините, направо ще се излеят сведените трепети на Божествения дух. Напълно обладан, напълно осиян, напълно озарен от Духа ще бъдеш глас върху земята, де бъдеш зов върху земята, ще бъдеш слово върху земята, за да чуят всички същества, които се отклониха от пътя на светостта. Така ще пронижат силите, същините на Духа в тебе и всички твои клетки, всички твои усети ще бъдат трепет на Духа.

Ето какъв богат свят е бъдещата твоя родина. Ето какво ще представлявате вие пред човечеството, пред светлите сили.

Нека тия светли сили бъдат познати за вас, за да може да се срещнете с новия за вас представителен висш Божествен свят. Нека тия сили бъдат новото явление във вашия живот, които да го обогатят, да оставят в него висши заложби, висши скъпоценности и вашият живот да бъде пълноводен. Нека вашият живот бъде представител на етерните енергии, на слънчевите енергии, на космичните енергии, които като велики майстори, художници и скулптори да устроят цялото ваше съществуване.

Ученико, няма да се намерят други сили, които да ти говорят така. Другите сили ще искат от теб да си платиш всички дългове, всички задължения към твоите подобни, да бъдат те ликвидирани, да изправиш отношенията си към всички същества, големи и малки, да изправиш отношенията си към животинския свят, към растителния свят, към минералния свят. Тия сили ще тя говорят за твоите нрави, за твоите задължения към род, държава и т. н. Те са богати по памет. Те всичко помнят и всичко ще ти напомнят. А ние тя говорим за прекрасните полета, за прекрасните сфери, за прекрасните светове. Ние те въвеждаме в прекрасната аудитория, в прекрасния университет, в прекрасната градина на висшите светове. Ние те запознаваме с прекрасните същества, с великите същества, с техния живот, е тяхната наука, с тяхното знание. Ние те отвеждаме в света на боговете, в света на богините, в света на ангелите, в света на архангелите. Ние ти говорим за най-прекрасните сътворения. Защо? Защото искаме да внесем в твоето битие върховно потекло, върховен бит, върховно раждане. Искаме да внесем върховната мисъл, върховното размишление, и това което сега записваш, да стане наистина едно върховно Светилище.

Пиши и мисли, за да можеш да придобиеш великата способност на върховно размишление. Няма друг свят за тебе, няма други дни и години за тебе, няма други учители за тебе, които ще те възпитат. Кой друг, освен Върховното ръководство? Всички други, които не са във Върховното ръководство, както ти казахме, ще ти напомнят за твоето минало, а Върховното ръководство те въвежда в твоето бъдеще.

Когато засягаме висшите области, когато тя даваме в представа, в проект диаграмите на висшите области, ние носим отговорност. Ние трябва зорко да бдим как ти се подвизаваш, как ти реализирам тия висши елементи на Духа, как ти оживотворяваш в себе си естеството на Духа. Ние не сме свободни. Ние ще бдим, за да може да се оправдае ангажиментът, силите, времето, което е употребено за тебе.

Помни, ученико, това и знай, че всеки миг ти си наблюдаван, тя си съзерцаван. Няма място, където да се скриеш и да кажеш: „Няма кой да ме види“. Може би Бог ще затвори очите си за миг, но то е само за момент, когато ти нарушаваш неговите закони на любовта. Недей да мислиш обаче, че и тогава няма кой да те гледа. Цялото небесно представителство, цялото Върховно ръководство е ангажирано в този момент.

Ето какъв светия трябва да бъдеш - да представляваш новия човек, на новото време, на новата култура, на новата епоха, на новата раса. Ще дойдат представители на новата шеста раса и ще търсят, ще обръщат алманасите, ще обръщат скрижалите, дали някъде е говорено за тази нова система на Духа. И колко радостно ще бъде за тях, когато намерят някъде такава страница, записана, подчертана с живота, със съзнанието, с размишлението на ученика. Тогава тази раса ще каже: „Да, имало е предвестници преди ние да дойдем на земята, Божият дух ни е разчистил пътя, Божият дух осветил пътя, Божият дух е създал ядрени полета, ядрени сфери, създал е светилища за велико посвещение, създал е Светиня за велико посвещение“.

Тази шеста раса коленопреклонно ще отдаде благодарност на Творческия дух и на Великото начало. Ще дойде шестата раса и направо ще влезе в Светилището, направо ще влезе в Университета, ще наследи присъствието на Божия дух и въплъщението на божията светлина.

Ученико, когато тя занимаваме с тия проблеми, ние нито за миг не забравяме Върховното строителство, Върховното ръководство. От името на Върховното ръководство ние ти разгръщаме страниците на бъдещото твое посвещение. От сега нататък нека всяка твоя стъпка да бъде светеща, всяка твоя мисъл да бъде светилник, всяка твоя дума да бъде безсмъртно слово, всяко твое присъствие да бъде дух животворящ, всеки твой поглед да бъде нова зора, нова зорница, всяко твоя движения да бъде ново явление за шестата раса.

Ученико, ние напълно те отделяме от човешките същества, от човешкия бит. Ние даже не те сравняваме с шестата раса. Защо? Защото Върховното строителство, защото Върховното ръководство има пряката задача с тебе да устрои бъдещата вселенска сфера, върху земята на шесторастниците. Ти си вече в ръката на Духа, ти си вече перото, ти си вече струната, ти си вече художника, чрез който Духът ще създаде богатата картина, богатата симфония, богатата атмосфера за шесторастника. Ето защо, Духът сега те вае, Духът сега те обагря, те украсява, за да може всички божествени атрибути, всички божествени способности да бъдат въплътени в тебе като нов представител на великата божествена култура, да бъдеш свидетелство за тях,

Жизнено слово, прекрасно слово в размишления. Това е твоето бъдеще. Наследи го с достойнство, наследи го с прекрасни образи, наследя го със способността да пее душата в тебе, да мисли в тебе Духът, да свидетелства в тебе светлината.

Прекрасен образ, прекрасно дете на светлината, прекрасен юноша в божествените сфери — това си ти, роденото от утробата на светлината и под грижите на Духа.

Ученико, няма друго но-прекрасно същество, няма друг по-съвършен образ, с който можем да те заменим. Най-величественият образ, най-величественото дело на земята това си ти - ученикът на Върховната вътрешна школа. Всички мъдреци, всички светни де искат да дойдат и да ти предадат една от своите лекции. Ще дойдат. Светията ще те запознае със светостта, мъдрецът с мъдростта, посветеният със светлината, а боговете с Духа.

Помни. Запаметя. Устройвай се. Радвай се. Нека душата ти  пробуди в твоето съзнание полета, възхода. Нека душата ти събуди в твоя дух радостта, стремежа. Радвай се, че ръката на прекрасните същества, на ангелските сили се е докоснала до твоето чело и е обагрила твоя образ. Радвай се, ученико, за достойнството, че си стъпил във Върховната вътрешна школа. Това си ти - новата божествена пролет, в която цъфтят нежни ароматични божествени цветя.

Ти си прекрасната пролет на новия ден, на новото слънце, на новия живот. Ти си прекрасната пролет на новата култура. Ти си прекрасната пролет на новата епоха, ти си силата на новата раса. Ти си новата светлина на новия ден. Ти си въплъщение на новото присъствие.

Пролет. Дъх на свежест, дъх на младост, дъх ароматичен.

Пролет. Омайна усмивка, чудни багри, чудно присъствие.

Пролет. Нова жизненост, нов полет, нов стремеж.

Пролет. Нова песен, нов тон, нова симфония.

Пролет. Усмивка на слънцето, усмивка на звездите.

Пролет. Симфония на звездите и багри на слънцето.

Безкрайно ухание и чудна свежа сфера.

Пролет. Пролет на нов живот, на нов полет, на ново знание, пролет на ново присъствие, на ново въплъщение, пролет на изобилна любов, пролет на ново озарение, на нова омая.

Пролет. Нова стъпка, ново размишление. Колко хубава си ти. Каква прекрасна нежна усмивка си ти.

Пролет. Нов чар, нов ден, нов изгрев, чуден ручей, чудно трептение.

Пролет. Нов дъх, ново движение, нов импулс, нова идея.

Пролет. Нов ритъм.

Пролет. Нови ръце.

Пролет. Нови устни.

Пролет, целуни ученика на Върховната вътрешна школа, за да може да изпита твоята жизненост, твоята ритмичност, за да настане у него ден на пролет, ден на нов живот.

Чудна си ти. Прекрасно е твоето ухание. Всеки който те е видян, безсмъртен е станал. Всеки който те е почувствал, безсмъртник е станал. Всеки който те е срещнал, посветен е станал.

Пролет. Жив ден, божи ден.

Пролет. Божи лъч, божествено дихание, бъди прекрасни сфери, прекрасна аудитория, прекрасна Алма Матер за ученика на Върховната вътрешна школа.

Пролетта е символ на ангелската чистота, символ на ангелско присъствие. Природата се събужда от дълбок сън, от зимен сън и започва нов ден, нов импулс, който се изразява в прекрасни цветове и плодове.

Нека новата прелет, която настъпва, бъде така жизнена, така богата за вас, за да може лицето ви да бъде така украсено, така обагрено, та вашите умствени способности да се разцъфтят и да дадат плод в живо слово, плод в безсмъртие, композиция, плод на върховна наука.

Варна, 13, 3, 1955 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...