Ани Публикувано 7 Октомври, 2021 Сподели Публикувано 7 Октомври, 2021 РАЗМИШЛЕНИЕ 181-во Творческият Дух Ученико, казано е в една от свещените книги: „Където са събрани двама или трима, аз съм между вас.“ АЗ, великият представител на идващата велика култура, АЗ - великият мислител на идващия нов свят, АЗ - великата любов, която ще спои душите в една душа, която ще бъде силна, за да може да представлява замислите на Върховното Начало. АЗ – употребен като мощна колективна воля, която може да изгради сред пустинята цветущи овощни градини, пълни с плодове, които да подхранват живота, който ще възприеме вариантите на новата духовна култура. Азът тук е най-същественото, което пробужда човешкия ум и отрезвява човешкия дух. В това АЗ бе съдържа Върховното Начало. Кой може да бъде навсякъде, където са двама или трима? Само Върховното Начало. Единствено Върховното Начало, въплътено като мъдрост, като светлина и любов, има право да се обособи като АЗ в представителите на новата духовна култура, защото само това АЗ има право да населява, да утвърждава и сътворява. Ако великият учител, представител на духовната култура не се е възпрял да каже: „И аз съм между вас“, то следва логически, по пътя на мъдростта, по осиянието на светлината, да дойдем до онова висше разбиране, че в това АЗ е въплътен МИРОВИЯТ ДУХ. Само с мирово съзнание, с миров коликтивитет и авторитет духът може да се изяви като АЗ. В това АЗ е съчетано онази идейна мисъл. която подкрепя линиите чрез живото на любовта. Само това свещено АЗ може да бъде всякога между двама или трима, между цяло общество, между цяла държава, между континентите и съзвездията и в цялото миросъздание. Следователно, ти ученикът; когато си спомниш, че той - АЗЪТ е между двама или трима; между твоя ум, сърце и воля, сред твоята душа и твоя дух, свещени лъчи да огреят в твоето съзнание за тази мирова идея, за която ти се приготовлявай. Ако ти винаги си в съзнание, в будност и трезвеност, винаги ще чувствуваш това АЗ. То ще бъде въплъщение за твоя дух. Така чувствувайки импулса на живота, т. е. така чувствайки живота у теб, ще настанат велики моменти, когато ясно, прозорливо ще виждаш тази мирова колективност да разчиства твоя път, да те въвежда винаги и те доставя в благоприятни за духа ти условия. Няма по-силен момент за тебе от този, да изживееш присъствието на това АЗ, което има правото да моделира живота ти, да освободи душата ти и просвети ума ти. Ученико, никога не тръгвай без това върховно АЗ за да не би да бъдеш изложен пред ужасите на отрицателните сили. А то значи да мислиш за това АЗ. Само при тази свещена атмосфера небесата се разкриват, световете се разтварят и Духът се въплъщава. Ученико., бъди в първите редици, за да бъдеш пръв, да посрещнеш пръв лъчите на духовната култура, която се въплъщава в човечеството. Бъди нов живот, ново съзнание. Бъди майстор в изкуството, мислител в знанието, за да се въплъти в тебе това върховно АЗ. Бъди представител на новата духовна култура. Нека от теб се излъчват лъчите на духовната светлина, които ще преобразуват коравите материализирани духове. Бъди последователен. Отмервай всяка своя стъпка. Отмервай всяка своя мисъл. Отмервай всяка своя проява с мярката на висшия разум, защото висшия разум е плод на вековната мъдрост. Представител на духовната култура може да бъде само този, който има върховно вдъхновение. Когато ти напомняме за Върховно вдъхновение, ние искаме да организираме силата на твоя личен свят, за да могат всички сили започнали да осъзнаят, че им предстои да бъдат авангард на новото събитие. Не че някой същности в теб не осъзнават това, но целта е всички същини да бъдат под ръководството на една единствена същност, съчетана във Върховния Разум. Когато засягаме въпроса за Върховния Разум, ние имаме предвид великата идея на големия замах на Творческия Дух, защото Творческия Дух е душата на живота. Той е дихание на живота. Не може да разбереш нито Върховното Начало, нито делата на Върховния Дух, ако не проумееш същината на Творческия. Дух, защото ти сам си непреривно творческо дело. Чрез теб Творческият Дух проявява всемирната идея. Чрез теб Творческият Дух проявява и върховната идея. Ти; ученико, си една от най-верните идеи, най-завидните идеи, защото си плод, в когото е въплътен Творческият Дух. А този плод, където и де се посее, той ще се проявява като велико явление. Ние подчертаваме за дейността на творческия Дух, за да може да се схване дълбоката идея на нашите разсъждения. Не можеш да познаеш Бога извън творчеството. Не можеш да въплътиш в себе си Мировата любов, ако не си подготвен за творческа работа. Делата са единственото указание. Бог, висшето АЗ, е между теб и в теб. Но сега ще кажете: мисълта, понятията са много отвлечени, много разхвърляни. Едно се иска: спри се и преценявай естественото развитие на всяка твар на земята. Така ще съзреш чудното явление, там ще изпиташ чудото на творческия Дух и не може да не възприемеш върховното вдъхновение, което ще бъде първия признак за Божественото откровение. А когато дойде Божественото откровение, ти всичко ще знаеш, всичко ще можеш, защото ТИ и ТОЙ сте едно. Ние ви говорихме в миналата среща за великото Божествено откровение. Ние ви дадохме само идеята, но не като непостижима, а като достъпна. А що значи достъпна? Достойното, подготвено то, разцъфнало то не може да не изпита блясъците на светлината. Но ще кажете пак: кога Господ ще бъде откровение на земята? Ние казахме след 1,000,000 години. Да, това се отнася по отношение на човека, на ученика, който може да бъде извън атмосферата, извън влиянията, извън аурата на земята. Господ може да му бъде върховно откровение, но ние поставяме така въпроса, като имаме предвид йерархичния развой на живота върху земята. Знайно е, имате исторически данни, че на всяка хилядна година идва един велик посветен на земята. По йерархичен път се подразбира на всяка милионна година идва едно Божествено откровение. Така ще разбирате за святостта, за ценността на Висшето Велико. Следователно, за ученика има възможност да изживее едно Божествено откровение. Ако ние казахме, че още няма такъв случай, то е по отношение материализираните, т. е. преродените духове. Но по отношение ония духове, които обитават, които населяват земята извън плътта, извън тялото има възможност, т. е. те могат да бъдат в колектив с всички ония духове от другите планети, къде то е станало вече върховно откровение. Като си послужихме с милионите, пред нас стоят милиардните години. Милиардната година е тържеството на Божествената радост, т. е. завършване на един милиарден цикъл от творческия Дух. Ученико, това са бъдещи неща, неща за далечно бъдеще, но те са условия лично за твоя дух и възможност за твоята душа. Да може твоят живот да потече по рамките на тази идейна скица, проектирана от тази идейна скица, проектирана от колективния Дух на творчеството. Следователно, няма застой, няма покой, няма смърт, няма статично състояние. Навсякъде и всякога преобладава, Духът на творчеството. Ако има някакви аномалии, това се дължи на известни отклонения. Отклоненията са допуснати за да се удостовери по начало духовната свобода. И тъй, голямата идея, която стои пред вас, пред всички посветени духове, пред всички учители и пред всички ангели и ангелски йерархии е да се осъществи милиардното тържество на Божеството. Да го сравним с вашата лична радост: когато сте свършили добре замислената от вас работа, вие изпитвате лична радост. Този усет има своето начало от това велико тържество на Божествения Дух. Всички идеи, които възникват първо във вашето съзнание и след това се проявяват чрез вашата мисъл, са копия. Те не са ваши, а вие сте втопени в този голям необятен усет, който подържа огънят на идеите, който подържа мистичния блясък, да се украси живота и бъде радост. До сега ще се зададе въпроса: необходимо ли е да се радва Върховното Начало? Радостта не е ли ограничение? Защо да не бъде радост, а да бъде тъга, скръб? Но ще кажете: защо има нужда от скръб и тъга, от радост и красота? Нима Върховното Начало не съдържа и едното и другото? Абсолютните идеи са Върховни. В тях няма скръб и радост. Но като изключим радостта, ще се изключи и скръбта. Като възприемем радостта, ще дойде и скръбта. До за да бъдем положителни в съществуванието на Върховното Начало, в което е изключено и радостта и скръбта, ние ще трябва да започнем от скръбта към радостта, защото, не може да има идея за абсолютното без скръбта и радостта. По аналогия ние възприемаме нещата в тяхната същина, когато изпитваме живота им. А техния живот ще изпитаме във варианта на скръбта и радостта или да го кажем направо: Творческия Дух създава скръбта, а Върховният Дух създава радостта. А щом сме под влиянието на Творческия Дух, ние ще бъдем в скръбта, за да бъдем, достойни да изпитаме тържеството на радостта. ЛЕСЕН ПЪТ КЪМ АБСОЛЮТНОТО НЯМА. ЛЕСНО ЗНАНИЕ ЗА АБСОЛЮТНОТО НЯМА. И ТОПЛА, БЛАГОУХАННА ЛЮБОВ ЗА АБСОЛЮТНОТО НЯМА. ЗА АБСОЛЮТНОТО ТРЯБВА ДА БЪДЕШ АБСОЛЮТЕН. АБСОЛЮТНОТО Е КАТО ЖИВОТ НА ИДЕЯТА. Да разгледаме какво значи идея, от кой свят иде тя. От кои съзнания изхожда, в кои светове цъфти и дава плодове. Казвате идея, аз имам идея. Имаш идея да изучиш някоя област, да изобретиш нещо, да прокараш някоя река през някоя долина. Имаш идея да дадеш благородни чисти мисли и желания на някои твои дела. Имаш идея да овладееш някакво изкуство. Защо имаш идея? От кои същини в теб се ражда това чувство или този усет като идея? ИДЕЯТА Е ПРОМИСЪЛ НА ТВОРЧЕСКИЯ ДУХ У ВАС, защото, казахме: само Творческия Дух има право да прояви Бога като дело, като изкуство, като наука, знание и светлина. И тъй, вие и всички благородни духове сте в стройните редици на Творческия Дух, затова творчеството у вас да бъде идеал, идейният живот у вас, да бъде чудо, идейните възможности да бъдат въплъщение, за да може вашият дух да солидаризира силите си с тия на Творческия Дух. Ние сега не ви говорим, за да влезете в известни общества, в известни църкви, партии, организации и тем подобни, а апелираме към вас да се осъзнаете като идейни работници. ръководени от Творческия Дух. Обществата, църквите и партиите за зае са минало величие, стари способи. За вас е просторната свобода, безграничното пространство, необятна та вечност, На вас предстои тържеството на милиардната година. На вас предстои първо да изживеете милионното събитие. То ще бъде съчетано от скръб и радост, а милиардното - само от радост. Като засягаме тези въпроси, ние имаме за цел да внесем във вашето съзнание, онези висши мисли и идеи, които занимават посветените Духове. Знаете ли какви величествени конференции са устройвани между тях, за да мислят, да определят бъдещата си дейност по отношение Върховното откровение? Има ли възможност и вие да надникнете там между тях? Единствената възможност е когато сте във връзка с тях. колкото и да сте малки, колкото и да сте слаби, пряма та връзка създава общ братски ефект. А това е едно велико събитие лично за вас, учениците. За вас няма представители на земята, които могат да задоволят вашия ум, вашето сърце и вашата воля, защото вие вече сте във връзка с представители на висшите светове. Какъвто и гений да се роди на земята, той не ще бъде чудо за вас, защото чудото за вас е вече върховното откровение. Имайте при сърце благородните копнежи, които са най-ценното за висшите същества. Да, копнеж! Да, трептящи ос копнеж! Да сияеш, от копнеж! Да работиш от копнеж! Да се учиш от копнеж! Този копнеж е импулса на Духа у вас. Ако искате да разберете великата идея на представителите от висшите светове, трябва да бъдете във връзка с висшите светове. Работите на братството, на посвещаващите се в братството ще възтържествуват. Защото, ако те не се вслушват, ако те не са дейни, работите на братството няма да имат живот. Какви са работите на братството? Има ли то свои работи? За кого то работи и какво представлява братството от себе си? Братството за висшите духове не представлява нито общество, нито партия, нито църква. Но ще каже те: може ли да съществува братство без църква и паство? Какво е съществуванието на братството? То е един колектив на творческия Дух. Всеки посветен брат е носител на идеите на Творческия Дух. Едно общество има, една църква има, една партия има, това е колективът Братството. Всички хора са братя. А партиите. църквите и обществата разделят хората, разделят човечеството. Нека залегне у вас благородната идея, че всеки брат е представител на Творческия Дух. Душата брат е синоним. Тя е единородна на живота, единородна на любовта, единородна на светлината. Всичко друго е отклонение. Какво са представителите на бялото братство? Дали са партия, общество, организация или църква? Нито първото, нито второто, жито третото. Представителите на бялото братство са една единствена школа, училище, университет, светилище. Давайте предимство на творческия Дух у вас. Той не работи по шаблони. Той не се движи да му се поставят очници, ушници или носници, защото Творческият Дух е будното съзнание, а това съзнание всичко вижда, всичко опитва, всичко проумява, всичко усеща, всичко чува и по този начин ще бъдете истински майстори в делото на Творческия Дух, Духът твори, Духът създава, Духът стопля и произвежда светлина, Духът е виделина на вашето съзнание. Той укрепва у вас вярата, той укрепва у вас волята, а те са двата корави лоста, чрез които ще изместиш надгробната плоча на страданието, на скръбта, за да възтържествува непреривната радост, която е предтеча на великото тържество на Божественото откровение. Бъдете Божия радост, бъдете чист разум, бъдете необятна любов, свободна душа, за да имате в помощ нежната ръка на посветените духове и вдъхновеното слово а Върховния Дух. Когато отваряте устата си, казвайте: „Ти, който, си между нас, остани с нас“, за да имате непреревната връзка с висшите светове. 21 март 1947 год. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts
Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате
За да коментирате, трябва да имате регистрация
Създайте акаунт
Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!
Регистрация на нов акаунтВход
Имате акаунт? Впишете се оттук.
Вписване