Jump to content

221. Светлина и Дух. 23-та лекция


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 221-во

СВЕТЛИНА И ДУХ

/23/

Вам е дадено да опитате силата господня, мъдростта и истината господни. Вам още е дадено да имате присъствието на Духа и въплъщението на светлината. Също ви е дадено да имате и словото; което продължава вашия живот.

Живото слово са струи, които обновяват органическия състав, чрез който се импулсира животът. Животът е божествена идея, която се реализира чрез движението, чрез хармонията, чрез любовта, които се проявяват чрез душата.

Душа и живот! Душата като нивата, а животът като семето. Не може нивата без семето, нито семето без нивата. Няма творчески акт, няма проява на любовта. Творческият акт е живота, а проявата, на любовта това е душата.

Душа и любов! Душата, която идва в света като майстор, като работник, като създател и родител, а животът е роденото от душата.

Може ли душата без живот, и животът без душа? Има мъртви души без живот, има статически живот без душа. Това са две идеи, които занимават човешкия ум. Човешкият ум има да разрешава важни съчетания, които изхождат от човешкия дух. Тия съчетания са имено душата като начало, а живота като последствие. Присъствието на живота потвърждава идеята за въплъщаване на душата. В такъв случай имаме въплъщение на душата в живота. А въплъти ли се душата в организмите на живота, животът се одухотворява. Следователно, първият свещен акт в началото на всяко творчество е въплъщението на душата като живот. Няма по-голямо, по-свещено творчество от това въплъщение на душата в живота. Пред този свещен акт трепнат Духът Божий и човешкият дух. От този акт зависи деятелността на Божия Дух и системния живот на човешкия дух. Тази идея трябва да ви бъде ясна като теория. И като практика, като живот и душа. С тия две величини вие трябва да бъдете добре запознати, за да имате добър успех, будно съзнание и чиста кръв!

За да имате тази идея присърце, вам ви предстои да обикнете света, да обикнете всички същества, всички животни из другите царства,, т. е. целокупния живот. Вам ви предстои още да чувствате пулса на мировото сърце, да чувствате сърцето на мировата душа, защото само това сърце е в сила да ви даде в пълна мяра Любовта. Като идейни работници, като почтени граждани, като предани ученици, научете кога, къде тупти това сърце. Това е вашата съществена задача. Нямате друга работа в света. Без това сърце, светът е мъртъв за вас. Не може да бъдеш член от голямото семейство на божествения свят, ако не чувствуваш трепета на това сърце.

Станете крепко, мъдро, умно в живота. Нека вашите стъпки бъдат живо свидетелство, че сте тръгнали, че сте пристигнали в храма на любовта. Влезте в този храм като истински жреци. Внесете и вие вашата светлина, за да се усилят светилниците в този храм. Любовта е всемирно светилище. От него черпят сили всички светове, планети и слънца. Божествената любов дава надеждата, вярата, светлината и мъдростта на всички разумни сили в голямото необятно сътворение. Ако не бе така, не би имало взаимно отношение, не би имало мирова Хармония. Любовта е, която свързва всички висиш сили в процеса на голямото творчество. Тя е, която подържа общия подем в гениалните умове на големите духове. Тя е която прониква като светлина и като Дух във всички космоси. Тя е езика на душата, мисълта на ума, словото на Духа и красотата на светлината.

Любовта а е, която опреснява живота и животът протича като пресни струи, които обновяват всяка душа.

Ако има една истинска свидетелка за реалната проява на живота, това е любовта, защото тя прониква като взаимно отношение. Тя е истинския представител и свидетел на Божия Дух. Когато Божият Дух е неумолим а любовта е мека; пластична и жизнерадостна. Благодарение на тия качества, на тия способности Божият Дух присъства там, където е потърсен. Божият Дух присъства само там, където любовта е създала условията. Там където няма живот на любов, няма дух.

И тъй, преди да повикате Духът Божий, потърсете любовта. Тя е която ще повика Духа. Духът не ходи без своята възлюблена. Когато тя отсъства, той скърби, той тъжи. От тук иде изводът, ад без топлина няма сила. Топлината създава енергиите, импулсите в които е въплътена силата. Това е научно доказателство за всеки разумен и съзнателен индивид. Топлотата на любовта е причина, а силата на Духа е последствие. Всяка една причина има една централа, и всяко едно последствие има свое начало. За да си в централата, трябва да познаваш началото, защото началото се централизира и от централизацията започват импулсите на творчеството.

Казахме, че вашата най-съществена работа е да може да разберете, да научите за процесите - великото въплъщение на душата в живота. Когато знаете тези явления, вам ще бъде открита тайната на живота. Тогава няма да се спирате и да казвате: чие право е животът, кой има право да носи перлите на живата, е ли животът материална субстанция, е ли животът някаква концепция на някакви си материални фактори, но ще имате положителни данни, реални изживявания и висши вдъхновения. Чрез магически доказателства ще потвърдите, че всичко в битието е въплъщение на душата в живота. Това е велико доказателство, защото всяко разумно същество го чувствува и изживява.

Това са философски построявания. Съществена ли е философията? Съществена е дотолкова, доколкото е въплътена душата. Философия без душа е празнословие. Философия без разцъфтял живот е мъртва. Философия без светлина и Дух е от лукавия. Това са истините, които ученикът трябва добре да, познава. Има истини в живота на човечеството и то големи истини. Те са въплътена душа като безсмъртен живот, въплътена светлина като необятна любов и въплътен Дух, като велико събитие в човешкия живот.

И тъй, подготвен така, с тия аксиоми, с тия максими, доказани, изживени, у вас ще се въплъти любовта като топлина и сила, като светлина и Дух. Топлината ще ви прави меки, тихи, силата ще ви прави подвижни, светлината ще ви прави чисти, а Духът - безсмъртни.

Това е което ви трябва. Това са скрижалите на вашия дух. Това са и заповедите на вашата душа. От кой свят, от кое поле, от Коя сфера ще черпите тоя импулс? От света на ангелите, от полето на посветените и от сферите на архангелите. Висшият сват, висшите полета, висшите сфери, това са условия за дълбокото вдъхновение. Не може без присъствие на тия сили. С ангелите трябва да живеете, с посветените да се учите, а с архангелите да творите. Това е вашето бъдеще. За вас няма други пътища. Всички други пътища са задръстени с бягащи, с ужасени, с уплашени, гладни духове. Следователно, един път остава - път лъчезарен, светозарен. Това е пътят, който води към висшите полета, към висшите светове, към висшите сфери. Това е животът на Бялото братство. Бялото братство е проявление на висшите светове, на висшите полета, на висшите сфери.

Когато става въпрос за въжделенията, за убежденията и за знанията на членовете на Бялото братство, ученикът трябва да има предвид тези прекрасни условия - условията на висшите светове, условията на висшите полета, условията на висшите сфери. Само при това прозрение членовете на окултните школи при Бялото братство ще могат да проявят висшето знание като абсолютна наука, която ще разкрие всички тайни на живота, която ще проведри небето и ще направи мост между земята и планетите, между планетите и слънцата, по който мост да минават членовете на братството и се сношават с членовете на другите братства на всички планетни светове. Нека тази идея се централизира в съзнанието на всички ученици, която да им бъде като ръководно начало по пътя към висшето озарение. Нека всички ученици от братството, дълбоко, при голяма тишина на своята душа, се вглъбят в тая свещена идея и да бъдат свещенослужители в храма на любовта. Като такива, те ще имат благоволението, голямото внимание на всички висши същества. Тогава Бог ще им се изяви като на пророци, като на апостоли, като на ясновидци и като на светии.

Така Господ е говорил в началото, така Господ е говорил в миналото, така Господ говори и сега, така Господ ще говори и в бъдещето, защото в началото е бил Той, в миналото е бил Той, в настоящето е Той и в бъдещето ще бъда също Той. Той - голямата любов, въплътената душа в живота. Той - необятната светлина и силния дух. Такъв е сега Той, по отношение всички ученици на Бялото братство. Той седи пред вратата и изчаква всеки един да се събуди и му бъде водител, тъй като голяма е работата на Духа Господен, просторни са полетата на Духът Господен, необятни са сферите на Духът Господен. Той не жали време и пространство, Той не жали безкрайност и вечност, но стои като страж и чака.

И тъй, нека всички ученици от братството знаят, че Господ ги чака. А знаете ли какво значи божествено чакане? Това е свещената церемония За всяка душа, за всеки дух. Кой е този, който може така продължително да чака? Само този, който има голямото необятно сърце. Благословение е за всеки ученик да чака Господ пред вратата му, т. е. да очаква Господ душата му.

И тъй, имайте присърце да посрещнете този с голямото сърце. Това голямо сърце ще ви отопли, ще ви изпълни, ще ви обикне и възлюби. А това вам ви трябва - повече любов, повече светлина и повече дух. Нека всички ученици от братството знаят, че се навират пред една велика епоха - възрожденска епоха, епоха на повече светлина, на повече любов и дух. Това е тяхното утрешно бъдеще. Те ще бъдат представители на голямото тържество във великата епоха. Нека учениците от братството отдадат себе си на това висше прозрение, да се разшири съзнанието им, да се прочисти мисълта им, за да могат да схващат, да проумяват зарите на новата епоха. Новата епоха настъпва с много представители от висшите светове, от висшите подета, от висшите сфери. Идват големи армии, които ще обходят лицето на земята. Няма да има място, където да не проникнат, защото земята е бъдеще царство божие. Нека учениците на братството бъдат готови да посрещнат тези представители и им дадат угощение - угощение от хляба, който е изпечен от тяхната душа, угощение от плодовете, които са узрели от топлината на тяхното сърце и им бъде дадено нужното внимание – внимание от чисти братски чувства и пламенни мисли. Нека всеки от вас бъде готов; всяка минута, та когато почукат на вратата да бъде буден, съсредоточен в молитва и свещенослужение.

Така идва новата епоха, новата култура. Нека да крепне, цъфти братският живот, да се освобождава братската душа, да се укрепва братското сърце и да работи братският дух. Това са нашите пожелания за голямото достойнство пред идващата нова епоха, пред идващата нова раса. Нека това всички знаят. Да не би някой, да каже, нямаше кой да ми каже. Големи и малки, прости и учени, нека всички знаят, че Господ ги чака. Нека всички се вслушат и чуят, че Господ чука. Нека всеки проумяващ, че Господ говори и то така, както никога до сега. Нека словото Господне, като слънчеви лъчи се внедри в гънките, в клетките, в кръвта, в мозъка на всеки ученик в братството. Нека всички знаят, че Бог няма да закъснее да удари всекиму на вратата по-силно. Той ще отвори и ще влезе. Тогава ще бъде ден Господен, ден на избавление, ден на светлина и знание. Това е бъдещето на братството. То ще създаде като родина земята и тя ще даде изобилните си блата, които природата е скрила за този ден Господен.

Ученици от всички братства, запечатайте в съзнанието си безсмъртния Завет на вашия учител, който ви свързва с висшите полета, с висшите светове и с висшите сфери. Знайте, че вашия учител не ви е оставил. Той продължава братското дело. Той няма да скрие себе си от вас.

Нека това слово проникне във всеки братски дом, за свидетелство за присъствието, за връзката с висшите светове, полета и сфери. Нека това слово проникне във всеки кръжок, във всеки център из България. То ще почука на съзнанието, ще отвори вратата, то ще облее сърцата и ще настане ново движение, нов импулс и ще се прелее нова сила. Нека всички братя ръководители да засвидетелстват приветствието на висшите светове, на висшите полета и сфери. От тяхното свидетелство ще зависи връзката на всяко братство с висшите същества. Нека това, което се проповядваше из салоните, по полето и планините, бъде жива опитна реалност. Нека всяко братство изживее истинската петдесятница - присъствието на Божия Дух. Това явление е най-голямото събитие за всяко братство по отделно.

Няма по-велико бъдеще от това на ученика. Ученикът е кандидат за Учител. Да се учиш, значи да участваш във всички сложни процеси на природата, на явленията в миросъзданието. Да се учиш значи да откриеш истинския положителен път, по който може да проникваш във всички вселени. Да се учиш значи да развиеш своите способности, чрез които ще можеш да съзерцаваш, да слушаш, да говориш, да мислиш и да възлюбиш цялото творчество на Първоизточника - Бога. Да се учиш значи да знаеш. А само този, който знае е силен, свръхестествен. Само той може да бъде Учител.

И тъй. учителството е съвършенство.

24 декември 1949 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...