Ани Публикувано 25 Декември, 2021 Сподели Публикувано 25 Декември, 2021 „Да възлюбиш господа“ – 1919 - 1920 г. Като говоря за Христос, нямам предвид човека, Който е живял преди две хиляди години. Аз имам предвид тоя Христос, Който и до днес е между хората. Как се проявява Той, това е друга работа. Важно е, че всеки, който се намира в нужда, може да отиде при Христа. (стр. 6) Христос е живият плод върху дървото на живота. (стр. 22) Ако Христос не беше изпълнил Божията воля, щеше да бъде подобен на хората. (стр. 25) Малката дъщеря на Милосърдието е Христос. Казвате: Как с възможно Христос да символизира дъщерята на Милосърдието? Може ли Той да се уподоби на мома? Христос съдържа в себе си двата принципа: мъжкия и женския. (стр. 49) И тъй, изучавайте Христовото учение, като учение за човешката душа. Само така човек ще познае отношенията си към Бога и ще се определи. (стр. 50) Днес милосърдието учи хората, как да прилагат мъдростта и сила. В това се заключава Христовото учение. В това се изявява Христос, Който идва вече на земята да научи хората. Някои очакват Христос да слезе на земята с множество ангели. (стр. 55) Сега и на вас проповядвам новото учение, което ще ви заведе при Христос. (стр. 56) Днес религиозните Очакват да дойде Христос втори път на земята. Това е невъзможно. Той е опитал любовта на хората. (стр. 57) „Ще бъдат научени“ - От кого? - От Господа, от Първия Принцип, Който е вътре във вас и ви учи. После идва Христос - Вторият Принцип. Който определя вашите взаимни отношения. Най-после и аз ви говоря. (стр. 59) Когато човек дойде до дълбоките вътрешни отношения към Бога и природата, да различава същественото от несъщественото, тогава той ще разбере правилно Христос и ще Го познае. Христос е учил хората, как да проявяват културата и как да прилагат своята вътрешна религия. (стр. 68) Какво представлява Христовото учение? То е Божествената книга, от която всеки може да чете. Аз всеки ден преглеждам тая книга. Някой казва, че се е разговарял е Христос. Възможно е това, но само оня може да се разговаря с Христа, който се е повдигнал на едно високо стъпало и се е очистил. Ще кажеш, че си учен човек, че имаш достъп до Христос. Може да си учен по отношение на средата, която те обикаля, но не и по отношение на Христос. Твоята ученост не ти отваря пътя към Христа. Смирение е нужно на човека. (стр. 69) Днес Христос слиза на земята със запалена свещ да търси истински човеци. (стр. 106) Какво донесе Христос на човечеството? - Той донесе едно учение на любовта и свобода, да направи всички хора вътрешно свободни. (стр. 118) Христос възкръсна, за да даде свободен билет на хората, всеки да пътува, където иска. Така, именно, хората ще се освободят от връзките на лъжливите философски системи. (стр. 124) Христос е новото, което идва в света и което не знаем. (стр. 157) „А Този откъде е, не знаем“. На името на Тоя неизвестен са построени в целия свят безброй храмове. Мъже и жени от целия свят се наричат християни - на Негово Име. Едни се наричат баптисти, други съботяни, трети православни и т. н. Въпреки това, влезте в сърцата на тия хора, да видите, дали вътре е написано Името на Христос. Всички казвате: „Мойсей познаваме, но Тоя откъде е, не знаем“. Право казват евреите, че не познават Христос, защото не можеш да познаеш Истината, докато не я опиташ. Учението на Христос, в широк смисъл, е учение на опита, но не обикновения опит. Ще възразите: Ние познаваме Христос. - Вие познавате историческата сянка на Христос. Знаете, че някога се е родил човек - Христос, от еврейско произхождение. Чели сте Евангелието, познавате Христос, но това познаване на Евангелието не е истинско. Вие познавате сянката на Евангелието. Ако мъжете и жените познаваха Христос и Евангелието, домовете им щяха да бъдат другояче устроени. (стр. 159) Днес всички църкви твърдят, че Бог на Мойсей е говорил. Това поддържат и съвременните народи. Никой народ още не е приел Христос. Ако Христос дойде днес между хората, на общо основание, ще Го разкарват от едно място на друго, да Го разпитват, откъде е дошъл, къде е роден, как се прехранва и т. н. Какво ще отговори Христос? Той ще каже: „Ако хората, наистина, вярват, че Бог е говорил на Мойсей, щяха да вярват и на Мене. Но те не вярват и на Мойсей“. Сега очаквате да дойде Христос на земята, да оправи света. Христос е на земята, между вас и във вас. Аз Го виждам. Казвате: Какъв е тоя Христос? Аз Го виждам, но не такъв, какъвто вие си Го представяте. Вие мислите, че Христос седи отдясно на Отца, с ореол и с бяла премяна. Христос е между хората, няма защо да Го очакват да се яви като светкавица между тях. Достатъчно е Христос да ви погледне в очите, за да внесе във вас такъв пламък, който да ви направи герои, да работите за Него. Аз бих желал българите да видят Тоя Христос, Който може да внесе любовта в душите им. Бих желал българите да видят Тоя Христос, Който може да внесе Божията мисъл в умовете им и да престанат да се интересуват от дявола. (170) Правоверните казват: Повярвай в Господа Исуса Христа и ще бъдеш спасен ти и домът ти, и народът ти. Тоя закон е наполовина верен. Казвам: Приеми Христос в душата си, работи в съгласие с Неговата Любов и Мъдрост и ще бъдете спасени ти и домът ти, и народът ти. Ако българите ме питат, как могат да се спасят, казвам им: Приемете Христос в себе си, работете с Неговата Любов и Мъдрост, в широк смисъл на думата, без никакви закони и ограничения. (стр. 172) Сега и Христос, като дойде на земята, ще погледне написаното на ръката на всеки мъж и на всяка жена. (стр. 205) Ако днес дойде Христос между вас, на всички би писал двойки върху задачата на Любовта. Аз ще Го поканя някой ден да ви изпита. (стр. 206) Сега Христос идва на земята и казва: Една стъпка по-горе! (стр. 207) В църквите се говори, че Христос ще дойде на земята; тогава мъртвите ще възкръснат, т. е. ще излязат вън от гробовете си. Знаете ли, кога ще дойде Христос? Ще кажете, че има още време до идването на Христос между хората. От две хиляди години все така казват. И днес казват същото. Аз зная, кога ще дойде Христос, но не мога да ви кажа. Ако ви кажа, кога ще дойде Христос, това ще бъде най-голямото нещастие за вас. (стр. 215) Добрият Пастир - Христос, идва вече в света. Той ще бъде на бял кон. Ще посети България, всички управляващи, всички учреждения, всички благотворителни дружества. Той ще посети всички църкви, всички домове, да види, как живеят хората. Където намери стари идеи и убеждения, стар живот, ще каже: Бъдещето не търпи нищо старо. Моето Царство е на новото учение. Бог иска да знае, готови ли сте да Му служите с любов и мъдрост. (стр. 240) Христос дойде да научи хората да любят и да знаят, защо страдат. (стр. 257) Христос казва: „Аз съм жив“. И вие, като християни, може да потвърдите това. Не може ли да кажете, че Христос живее във вас? Ако от две хиляди години до сега не сте срещнали Христос поне един път, как ще се оправдаете пред себе си? Христос е жива светлина, която озарява всичко в света, вън и вътре в него. Не сте ли видели тая светлина? (стр. 269) Сега на всички мъже и жени казвам: Приложете Христовото учение в домовете си. Днес всеки дом има своя религия. При това положение на нещата, никой не може да възкръсне. Който иска да възкръсне, трябва да приеме Христовото учение. Сега аз искам да ме опитате, доколко прилагам Христовото учение; и аз искам да ви опитам. (стр. 270) Днес всички хора търсят Христос в тая или в оная църква. Всички проповедници спорят помежду си, в коя църква е Христос, или коя църква ще спаси човечеството. Те се страхуват да не би аз да заема мястото на Христос. Никога не съм мислил подобно нещо. Нека те не се страхуват от това. Нито аз мога да заема това място, нито те. Кой е Христос? Оня. Който е страдал за цялото човечество. Всеки, който не е страдал за човечеството, не може да бъде Христос. Който иска да бъде като Христос, нека поеме Неговите мъки и страдания. Всеки, който може да страда като Христос, аз пръв ще го призная за равен на Христос. (стр. 273) Всички хора хвърлят прах върху Христа - своя възлюбен, но Той стои и гледа, нищо не казва. Аз съм виждал Христос, познавам Го добре, разговарял съм се с Него. Не съм срещал по-добро учение от Христовото, нито език по-добър от Неговия. Това учение обхваща всичко в своите предели. Това учение дава подтик на съвременното общество, на съвременната наука и държава. Голямото брожение в света се дължи на великия Христов Дух, Който работи в дълбините на цялото човечество, както и в дълбините на земята. Всичко нечисто, което се крие в земята, се изхвърля навън, като цирей. Христос отключи ада и изхвърли смъртта навън, като каза: „Аз съм жив“. Новият живот изкарва смъртта вън от ада и влиза в нашите души. (стр. 274) Христос казва: „Аз съм жив“. Вие, които ме слушате, не вярвате, че Христос е жив. Ако ви кажа, че Христос е тук, между вас, какво ще отговорите? Христос е тук, не като физическа личност, а като духовно, невидимо Същество. Макар и невидим, Тоя Христос е по-реален, отколкото всички вие, които присъствате тук. Сега, вие, които ме слушате, имате известно разположение и чувство към мене. След година обаче, може да ме забравите. Човешките чувства са преходни. Христос никога не забравя. Не е било време в историята и живота на Космоса, Христос да е забравил някого. Това Го отличава от всички живи същества. Това е Живият, Великият Христос, Който се изявява днес на цялата бяла раса. Той има предвид всички страдащи, угнетени, онеправдани. Проповедниците, свещениците трябва да приемат Неговото учение и да Го приложат. Не направят ли това, те носят отговорност пред цялото човечество. Те ще ме извинят, не говоря против тях. От това, което им казвам, те ще бъдат по-добре, отколкото са сега. Христос идва на земята и ще царува хиляди години. (стр. 277 - 278) Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts
Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате
За да коментирате, трябва да имате регистрация
Създайте акаунт
Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!
Регистрация на нов акаунтВход
Имате акаунт? Впишете се оттук.
Вписване