Jump to content

„Сила и живот“ - Неделни беседи, IV-та серия - 1921 г.

Recommended Posts

„Сила и живот“ - Неделни беседи,

IV-та серия - 1921 г.

Аз зная само един човек в света, Който е плакал. Кой е той, знаете ли? - Христос. Да, Той истински е плакал. И казва Христос: „Колко пъти исках да ви събера като пилци, но вие не рачихте и затова отнине върху вас ще дойдат големи страдания, заради вашето неразбиране“. И Той плака за бъдещите страдания, за бъдещите падания на тези души. И още плаче Христос. И днес аз Го виждам, че още плаче. (стр. 30)

И тъй, запомнете стиха: „Праведните ще просветнат в Царството на Отца си. Който има уши да слуша, нека слуша“.

Тази е сегашната вест на Христос, Който сега ви говори. Това е Неговото учение. Този Христос не е на православни, нито на евангелисти. Този Христос, Един е Той в света. Да няма никакво двусмислие. Той е Христос на Любовта, на изявената Любов, в правдата, която просветва в онези, които Го любят. (стр. 54)

Само на ония, в които Божественото съзнание е близо да се събуди, там Христос хлопа. И тогава, като дойде Христос, как ще постъпите вие? (стр. 68)

И бих желал всинца да знаят, кой е Христос. Той се нарича „верен и истинен“. (стр. 154)

Веднъж е умрял Христос, сто пъти не може да умира Той; сега други ще умират.

Мислите ли, че Христос няма да постави в действие Своето Учение? Аз казвам: Ако сегашният свят не приеме Христовото учение, ще има 100 милиона християни разпнати на кръст. Разбирате ли добре това? (стр. 156)

И Писанието казва, че когато Христос възкръсна, много тела възкръснаха с Него заедно и се явиха на мнозина свои приятели и ги убедиха, че има друг живот, по-разумен, по-устойчив и по-щастлив, отколкото е сегашният. (стр. 164)

Затова идва Христос сега, да ви изведе от този затвор на вашия егоизъм, да ви заведе във великата природа, където ще играете и ще скачате при изворите. (стр. 177)

Представете си сега, че Христос би бил пред вас, върнете се 2000 години назад и слушайте Христа, който казва: „По-блажен е онзи, който слуша и изпълнява Словото Божие“. (стр. 200)

Не, не, ние живеем в закона на еволюцията. Христос ще дойде на земята. Бог ще се открие сега тъй, както никога не се е откривал. Сравнено с идването на Христос преди 2000 години, идването Му сега ще бъде като едно необикновено събитие. (стр. 201)

Моето учение е учение на Любовта, на братство и сестринство, на абсолютна свобода, в която всеки зачита правата на другите. И най-големите са готови да бъдат слуги на малките и слабите. Това е то Божественото учение, това е казал Христос и това ще говори Христос, Който идва сега отгоре. Как идва Христос? Хайде да не ви говоря, как идва, това няма да ви кажа. Той ще дойде и ще Го видите, не е далече времето. (стр. 224)

Но туй Учение Христово минава сега в една нова фаза. Мислите ли, че ако днес дойде Христос, Той ще проповядва тъй както едно време? Не. другояче ще проповядва Христос. И какво ще проповядва днес? Ако дойде днес, Христос ще проповядва на първо място любов, братство и равенство. Защо? - Защото сега еволюцията на човечеството така изисква. (стр. 243)

Аз не говоря за историческия Христос, не говоря и за космическия, но говоря за този Христос на любовта, Който е сега жив вътре в нас. И, ако ние всички бихме знаели туй, ние щяхме да създадем нов свят. (стр. 249)

И ако Христос живее в твоето сърце, ти ще връзваш и развързваш с Него заедно. Ще научиш новия закон.

И тъй, ние трябва да приложим учението Христово в живота си. Туй учение не е за небето. - Там други работи ще ви дадат. Туй Учение е за земята. (стр. 267)

Ако би решил Христос да дойде днес в съвременния свят, аз не зная, каква форма би взел, как би се явил и как щяха да го посрещнат съвременните културни хора. - Както тогава ли? - Навярно много по- добре, отколкото тогава. И не ще съмнение! Днес има толкова много църкви, съградени в Негова чест, в Негово име, има повече от 500 000 Негови служители - цяла една армия, все пак ще Му направят един отличен прием, поне официално. (стр. 294)

Ще казвате: „Няма за мене смисъл в живата“. Тогава, какъв е цярът? - Ще дойдете при Христа. Вие можете да намерите Христос и днес. Вземете Евангелието, пренесете се 2000 години назад или идете 2000 години напред, вие ще намерите и ще целунете Христос. (стр. 305)

Влезе една благородна мисъл в тебе. Тази мисъл е Христос. Някой път Христос минава в този свят. Аз Го виждам. Често Той минава. (стр. 306)

Когато Христос говори, няма душа в света, която да не разбира Неговия глас. Всяка мисъл, която прави човека готов за самопожертвуване, е Божествена мисъл. В това няма никакво изключение. Приеми я. тя идва от Христос. Спреш ли се да мислиш, дали е онзи Христос. Който е бил преди 2000 години, всичко изгубваш. Слушай, приятелю, ако ти чакаш този Христос, Който е бил преди 2000 години, ти ще отидеш в дъното на ада. Този Христос е пораснал сега. Преди 2000 години Той е бил малко дете. Той е бил бебе още, на 2 години, а сега е възмъжал, сега е на възраст, силен е.

Нам ни проповядват за разпнатия Христос. Аз не ви проповядвам за разпнатия Христос, аз ви проповядвам за онова Христово възкресение на Божията Любов, на Божията Мъдрост, на Божията Истина, Правда и Добродетел и за Онзи Христос, Който носи живот в себе си. Който носи Мъдрост, знание на света; за Онзи Христос, Който носи Истината, Който идва да ни даде гази вътрешна светлина, да устроим домовете си, да ни даде от Правдата и с нейната мярка да мерим, да ни даде и Добродетелта. Христос носи и онези велики методи, чрез които ще можем да съградим нашите домове. Този е Великият Христос. Ще кажете: „Къде е?“ - Аз Го виждам сега, шепне на ушите ви. Ето, виждам Христос, виждам Го. А вие виждате ли Го? Виждам Го, виждам Го, Христос шепне. (стр. 307 - 308)

Бог поругаем не бива. В Негово Име не трябва да има никаква лъжа. Ако аз, в Името Христово искам да ви заблуждавам, тежка е кармата на този народ. Никой не може да прокопса, ако е лъгал. (стр. 310)

Христос не умря за пари. Христос дойде да служи в името на Божията Любов и Мъдрост, за да възкреси хората. Когато говоря Истината, в Името на Христос я говоря. Горко на онези, които се противят на тези Божествени истини! В Христовото Име. в Божественото няма никакво заблуждение. (стр. 313)

И тъй, аз сега ви поздравявам, всинца да служи те на Христос с мъдрост, да служите с любов, да ги вложите в умовете и сърцата си. Този Христос аз Го виждам, с Него говоря сега. След като си отидете у дома. Той пак ще ви говори. Внимавайте, не продължавайте да умувате, но кажете: „Да решим!“ Не, къс е срокът, веднага решете! Речено и свършено - никакво махане на ръката. Вие ще ми кажете: „Ти говориш ли Истина, че Христос е при нас сега?“ При вас е Христос, при вашите души, разбирайте вътрешно. Говоря ви една велика истина. Велик е този Христос и когато хората един ден съзнаят тази истина, знаете ли каква култура ще има?

Туй Учение трябва да го подемат всички духовници. А те се докачат още. Но Христос ще ги застави да не се докачат. И учители, и всички други в бъдеще трябва да служат на Христос с любов и мъдрост.

И тъй, ние можем да дадем гази целувка на Христос, понеже Христос е навсякъде, в цялата природа. Навсякъде е Христос! (стр. 315)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...